Gemeente Utrecht



Secretarie
Bestuurscommunicatie
Persbericht
|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

KOMST NOIZ VERSTERKT LEEFBAARHEID

De komst van de Nachtopvang in Zelfbeheer (NOIZ) heeft niet geleid tot een groter gevoel van onveiligheid onder buurtbewoners rond de Makassarstraat. Integendeel: in vergelijking met 2000 is het gevoel van veiligheid in de eigen buurt gestegen. De kringloopwinkel Emmaus naast de NOIZ wordt gezien als aanwinst voor de buurt, evenals de fietsenstalling. Het verkeer en de verzorging van het openbaar gebied zijn een blijvende bron van ergernis. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de Monitor dak- en thuislozen Makassarstraat Utrecht.

In de Makassarstraat is in maart 2001 een nachtopvang voor daklozen (NOIZ) geopend. De NOIZ biedt 28 slaapplaatsen, daklozen beheren de opvang zelf. De NOIZ valt onder verantwoordelijkheid van stichting de Tussenvoorziening. Bij de nulmeting in 2000 voelde 30% van de ondervraagden zich wel eens onveilig in de eigen buurt. Bij de eerste meting in 2002 was dit gedaald tot 21%. Wethouder Hans Spekman van Maatschappelijk Opvang is blij met de conclusies over de NOIZ. In zijn contacten met daklozen merkt hij dat deze groep heel goed in staat is verantwoordelijkheid te nemen en dat zij dat ook graag willen. De NOIZ is daar een goed voorbeeld van.

Bij de komst van de NOIZ hebben gemeente Utrecht, politie, buurtbewoners en NOIZ samen een convenant gesloten waarin afspraken zijn gemaakt om problemen rond de NOIZ te voorkomen. Een van de afspraken is het meten van leefbaarheid en veiligheid in de buurt rondom de Makassarstraat. In 2000 is eerst een nulmeting gehouden, in voorjaar 2002 vond de eerste meting plaats. Het onderzoek is uitgevoerd door het Centrum voor Onderzoek en Statistiek in opdracht van de gemeente Utrecht. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op een telefonische enquête onder 201 buurtbewoners en op tien gesprekken met bewoners en ambtenaren.

Noot voor de media
Het onderzoeksrapport is als bijlage toegevoegd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- Bestuurscommunicatie, Nicoline Bos, telefoon 030 286 11 38
- mevrouw Corien Oudijk, directeur Centrum voor Onderzoek en Statistiek, telefoon 06 2500 7337

Utrecht, 31 juli 2003


---- --



MONITOR
Opvang dak- en thuislozen

Nachtopvang In Zelfbeheer NOIZ
Makassarstraat Utrecht
Eerste meting 2002



drs. D. Linders en ir. A.H.M.A. Dorren

Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS)
maart 2003

In opdracht van de Gemeente Utrecht, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, Afdeling Welzijnszaken



© Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS)

maart 2003

Auteurs: drs. D. Linders en ir A.H.M.A. Dorren

Project: 02 - 1766

Prijs: E 15


Adres: Goudsesingel 78, 3011 KD Rotterdam
Postbus 21323, 3001 AH Rotterdam
Telefoon: (010) 403 25 00
Telefax: (010) 403 25 01
E-mail: info@cos.nl
Website: www.cos.nl



Voorwoord



Een monitor die als conclusie heeft dat de buurtbewoners zich veiliger voelen, klinkt een stadsbestuurder als muziek in de oren. En dat 'ondanks' de komst van een nachtopvang voor daklozen. Ik zeg liever: en dat dànkzij de komst van de Nachtopvang in Zelfbeheer (NOIZ). Want door de komst van deze voorziening zijn niet alleen de leefomstandigheden van dak- en thuislozen verbeterd, een belangrijke voorwaarde voor vermindering van overlast in de stad. Ook de buurt rond de NOIZ op de Makassarstraat heeft baat bij de maatregelen die als gevolg van de komst van de nachtopvang zijn genomen. En zo slaan wij twee denkbeeldige vliegen in een klap.
Langzamerhand krijgt onze stad steeds meer voorzieningen waardoor Utrechters die tussen wal en schip zijn geraakt, een menswaardiger bestaan kunnen leiden. In mijn contacten met daklozen merk ik dat zij heel goed in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen, en dat ook graag willen. De NOIZ is daar een goed voorbeeld van. Wat mij betreft, gaat dit in de komende jaren meer gebeuren. Ik zie dat ook als opstap naar een nieuwe toekomst waarin de dakloze weer een zinvolle dagbesteding heeft en over eigen woonruimte kan beschikken. Daaraan werken wij, samen met de andere zorginstellingen in Utrecht.


Hans Spekman

Wethouder Maatschappelijke Opvang en Verslavingszorg, gemeente Utrecht



Inhoudsopgave

Samenvatting en conclusies 7

1 Inleiding 11

2 De buurt 13
2.1 De buurt in de ogen van de bewoners 13
2.2 Sociale samenhang 13
2.3 Problemen in de buurt 15
2.4 Buurt en overheid 16

3 Overlast 17

4 Onveiligheid 19
4.1 Onveiligheid algemeen 19
4.2 Slachtofferschap 19
4.3 Bekendheid wijkagent 20
4.4 Meldingen en aangiften bij de politie 21
4.5 Meldingen bij de beheergroep Makassarstraat en het Wijkbureau West 22

5 Bekendheid met de voorzieningen in de Makassarstraat 25

6 Gesprekken met bewoners en ambtenaren 27
6.1 Inleiding 27
6.2 Algemeen oordeel 27
6.3 Vervuiling 28
6.4 Overlast 28
6.5 Jongeren 29
6.6 Fietsenstalling 29
6.7 Verkeer 29
6.8 Werking convenant 30


Bijlage I Aangiften en meldingen bij de politie 33
Bijlage II Onderzoeksverantwoording 34
Bijlage III Rechte tellingen 35

Publicatieoverzicht COS 51



Samenvatting en conclusies

De komst van een nachtopvang voor dak- en thuislozen in de Utrechtse Makassarstraat in 2001 heeft niet geleid tot een groter gevoel van onveiligheid onder buurtbewoners. Integendeel: men lijkt zich, ten opzichte van 2000, zelfs iets veiliger te voelen, wellicht door de extra maatregelen die deze voorziening heeft teweeggebracht. De buurt wordt gekenschetst als prettig om in te wonen. Toch is het verkeer en de verzorging van het openbaar gebied voor veel bewoners een blijvende bron van ergernis. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de Monitor dak- en thuislozen Makassarstraat Utrecht.


In de Makassarstraat in Utrecht is in maart 2001 een nachtopvang voor daklozen in zelfbeheer (NOIZ) geopend. Naast de NOIZ zijn de Kringloopwinkel Emmaüs Lombok en het kantoor van de Stichting Tussenvoorziening in het voormalige schoolgebouw tussen de Makassarstraat en de Keulsekade gevestigd. De Tussenvoorziening beheert meerdere projecten voor dak- en thuislozen. De NOIZ is een project dat onder de verantwoordelijkheid van de Tussenvoorziening valt.
De gemeente Utrecht, de politie, buurtbewoners en NOIZ hebben een convenant gesloten, waarin afspraken zijn gemaakt om problemen in en rond de Makassarstraat te voorkomen.
Eén van de afspraken in het convenant is het instellen van een beheergroep, die bestaat uit vertegenwoordigers van de NOIZ, buurtbewoners, de politie en de gemeente Utrecht.
Een ander onderdeel van het convenant is het opzetten van een monitor die de leefbaarheid en veiligheid in de buurt rondom de Makassarstraat volgt. In 2000 is de nulmeting gehouden, nog voor de opening van de NOIZ. In het voorjaar van 2002 vond de eerste meting plaats. Dit rapport geeft de resultaten van de eerste meting, die in het voorjaar van 2002 is gehouden, weer, aangevuld met het verslag van gesprekken met sleutelfiguren.

De buurt waar het hier om gaat staat bekend als een rustige woonbuurt. De bewoners wonen er plezierig. Ze gaan op een prettige manier met elkaar om, en voelen zich thuis bij hun medebuurtbewoners. De verhuisgeneigdheid bedraagt 20 tot 25 procent. Deze zou wellicht lager zijn als de woningen groter waren. Ongeveer twee op de drie bewoners zeggen elkaar te kennen. Vrijwel alle bewoners voelen zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Dat maar de helft van de bewoners het een gezellige buurt vinden met veel saamhorigheid is, gezien het voorafgaande, enigszins vreemd. Omdat de resultaten met betrekking tot deze onderwerpen tussen 2000 en 2002 nauwelijks veranderd zijn kan gesproken worden van een stabiele buurt.
De bereidheid om actief te zijn voor de verbetering van leefbaarheid en veiligheid in de buurt neemt toe; het resultaat daarvan wordt echter betwijfeld; een gematigd optimisme. Die grotere actiebereidheid wordt wellicht veroorzaakt door het gevoel dat de aandacht van de gemeente voor dit gebied iets aan het verslappen is. Ook de gehechtheid aan de buurt neemt toe, zeker bij degenen die zeggen zeker niet te willen verhuizen.

Toch zijn er problemen. Verkeer, de verzorging van het openbaar gebied, jeugdproblematiek en criminaliteit voeren de lijst van genoemde problemen aan. Op enkele schommelingen na is er weinig veranderd de afgelopen jaren in de ogen van de bewoners. De overlast die dit veroorzaakt is te zien op straat: rommel, hondenpoep, agressief verkeersgedrag, vernieling straatmeubilair en diefstal van/uit auto's en fietsen.
Desondanks neemt het gevoel van veiligheid in de buurt toe! In de eigen buurt voelt men zich zelfs veiliger dan in het algemeen. Bekendheid met de buurt en de bewoners, en mogelijk de extra maatregelen die de komst van het NOIZ betreffen, lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Ook het feit dat men in de periode 2000 - 2002 zelf minder met delicten in aanraking is geweest speelt hierbij een rol. En eveneens het feit dat bedreiging met lichamelijk geweld in de meeste gevallen buiten de buurt plaats vindt.
In dat verband is waarschijnlijk ook verklaarbaar dat het aantal aangiften bij de politie afneemt in de beschouwde periode, hoewel het aantal meldingen bij de politie redelijk stabiel blijft. Toch zegt maar een klein deel van de bewoners bekend te zijn met het bestaan van een wijkagent. In 2000 was dat nog een meerderheid. Volgens de politie heeft dit te maken met verhuizing enerzijds en onderbezetting anderzijds.

In de volgende tabel staan de verschillen tussen de Nulmeting van 2000 en de eerste meting van 2002 nog eens in het kort weergegeven:
|onderwerp:           |verandering in de periode 2000 - 2002         |
|algemeen oordeel over|was gunstig, is beter geworden, bijna iedereen|
|de buurt:            |vindt de buurt (zeer) prettig                 |
|verhuisgeneigdheid:  |steeds wil een kwart van de bewoners weg,     |
|                     |vooral vanwege de te kleine woning            |
|gehechtheid aan      |was hoog, neemt toe                           |
|buurt:               |                                              |
|ontwikkeling buurt:  |was positief, neemt toe                       |
|de belangrijkste     |in beide jaren is het meest genoemde probleem:|
|problemen:           |het verkeer en de verloedering van het        |
|                     |openbaar gebied                               |
|gemeentelijke        |was matig, wordt minder                       |
|aandacht:            |                                              |
|overlast:            |in beide jaren is het meest genoemd: rommel en|
|                     |hondenpoep op straat, diefstal                |
|het gevoel van       |neemt toe                                     |
|veiligheid:          |                                              |
|aantal delicten:     |neemt af                                      |
|bekendheid           |neemt af                                      |
|wijkagent:           |                                              |
|meldingen en         |meldingen gelijk; aangiften nemen met 9% af   |
|aangiften bij de     |                                              |
|politie:             |                                              |

Van de gevestigde voorzieningen zijn de NOIZ en de kringloopwinkel het meest bekend bij de buurtbewoners, de Tussenvoorziening het minst. Uit de krant en de nieuwsbrief Makassarstraat heeft ongeveer eenderde van de bewoners deze wetenschap, en eveneens ongeveer eenderde door er een bezoek te brengen, vooral de kringloopwinkel. De overige buurtbewoners hebben het uit andere bronnen.

Een op de vijf bewoners die één van deze voorzieningen kent zegt daar ook hinder van te ondervinden, met name overlast van rondhangende dak- en thuislozen en de rommel die zij achterlaten op straat. Omgerekend naar alle bewoners is dit één op de zes. Eerder is geconstateerd dat dit niet heeft geleid tot een groter gevoel van onveiligheid!

Uit de gesprekken met bewoners en ambtenaren blijkt dat de NOIZ goed functioneert. De wijk heeft er nauwelijks omkijken naar. Er wordt alles aan gedaan om eventuele overlast vóór te zijn. Maar tegelijkertijd worden de al langer bestaande problemen (verkeer, jongeren, coffeeshop) niet veronachtzaamd. Een geïnterviewde drukt het aldus uit: je moet wel in de buurt blijven.


1 Inleiding


In maart 2001 is de nachtopvang in zelfbeheer (NOIZ) Makassarstraat voor daklozen geopend. Zelfbeheer betekent dat de nachtopvang door daklozen zelf wordt beheerd. Er zijn 28 slaapplaatsen. De NOIZ, buurtbewoners, politie en gemeente hebben een convenant gesloten. De beheergroep, met vertegenwoordigers van de convenantpartners, bewaakt het convenant . De taken van de beheergroep zijn:
het controleren van de afspraken in het convenant,
het controleren van de afspraken met de gemeente over de veiligheid, en
het bevorderen van samenwerking tussen de buurt en de NOIZ.
Het convenantgebied wordt begrensd door het Merwedekanaal / Keulsekade, Oude Rijn, een lijn lopende ongeveer halverwege de zijstraatjes aan de noordoostzijde van de Laan van Nieuw Guinea, en de Spinozaweg. De Makassarstraat loopt evenwijdig aan de Keulsekade. Tussen de kade en de straat ligt het voormalige schoolgebouw waarin de drie voorzieningen NOIZ, de kringloopwinkel Emmaüs en het kantoor van de Tussenvoorziening zijn gehuisvest.

Een onderdeel van het convenant is de monitor (= het in de gaten houden) van de leefbaarheid en de veiligheid in de omgeving van de Makassarstraat. Dit rapport is het resultaat van de eerste meting na de opening van de NOIZ. Het veldwerk is verricht in het voorjaar van 2002. In 2000 is de Nulmeting gehouden . Door de cijfers van 2000 en 2002 te vergelijken, kan worden bezien of er veranderingen zijn opgetreden. Een en ander wordt eveneens vergeleken met de resultaten van ander onderzoek en statistische gegevens van onder meer de politie.

Opzet en verantwoording
De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op een telefonische enquête onder 201 buurtbewoners, en op tien gesprekken met bewoners en ambtenaren. In het rapport komen aan de orde: overlast en veiligheid in de buurt, en de bekendheid van de bewoners met de voorzieningen in de Makassarstraat.
De rechte tellingen van de enquête zijn te vinden in Bijlage III. In de tekst zijn vooral de conclusies over 2002 vermeld, en is aangegeven wat de verschillen zijn met 2000.

Ter herinnering een samenvatting van de conclusies uit de Nulmeting van april 2000
De buurt stond bekend als een rustige stadsbuurt met een gemêleerde bevolking. De buurtbewoners zagen de toekomst van de buurt optimistisch tegemoet. Het belangrijkste probleem was op dat moment het verkeer. Dat zou naar verwachting in de toekomst zo blijven: het is te druk en de automobilisten rijden agressief. Op de tweede plaats in de rij van problemen stond de inrichting, verzorging en het gebruik van de openbare ruimte. Op straat was het vies. Er vonden berovingen op straat plaats. De nieuwbouw in Leidsche Rijn brengt een verhuisbeweging op gang. Men vreesde dat gezinnen die iets meer te besteden hebben en een huis met een tuintje zoeken zullen wegtrekken. Studenten, allochtonen en starters op de woningmarkt komen er voor terug.
De buurtbewoners voelden zich redelijk veilig, net zo veilig als de overige Utrechters. De bewoners dachten enigszins positief over dak- en thuislozen. Iets meer dan de helft van de bewoners had geen moeite met de komst van een nachtopvang. Tegenstanders vonden het onverantwoord een nachtopvang te vestigen vlakbij een speeltuin.
Bewoners vonden in 2000 dat de NOIZ in de toekomst aan enkele voorwaarden zou moeten voldoen: wegsturen van dak- en thuislozen uit de buurt, begeleiding, geen junks of alcoholisten als gast, handhaving van normen en waarden, beheer, monitoring, toezicht door de politie, stadswachten en/of hulpverleners, voorlichting aan dak- en thuislozen, communicatie en een serieuze afhandeling van klachten.



2 De buurt

2.1 De buurt in de ogen van de bewoners

De nulmeting in 2000 wees uit dat de buurt rondom de Makassarstraat een rustige buurt is. Negen op de tien bewoners vinden de buurt prettig om in te wonen. Twee jaar later - in deze eerste meting 2002 - is dat beeld verbeterd: 87 procent vindt het een prettige buurt, 10 procent een zeer prettige buurt. Evenals in 2000 oordelen de bewoners positief over de sociale aspecten van de buurt.

De belangrijkste constatering is dat de bewoners het absoluut niet vervelend vinden om in deze buurt te wonen, dat men op een prettige manier met elkaar omgaat. Bijna twee op de drie bewoners zeggen elkaar ook te kennen, en dat ze zich hier thuis voelen. De meeste mensen willen hier dan ook graag blijven wonen. Dat zeggen ze niet alleen van zichzelf, maar ook hebben ze de indruk dat dat ook voor anderen geldt. Driekwart is van oordeel dat men het goed getroffen heeft in deze buurt. Toch zegt maar de helft dat het een gezellige buurt is met veel saamhorigheid. De ogenschijnlijk hoge sociale cohesie zoals die uit de andere stellingen blijkt, wordt hier enigszins genuanceerd.
Eén op de vijf bewoners denkt er over te gaan verhuizen als dat enigszins mogelijk is.


Tabel 1 Oordeel van de bewoners over de buurt, in 2000 en 2002; rijpercentages


|Oordeel van de bewoners  |(helemaal)  |niet eens/  |(helemaal)  |
|over de buurt            |mee eens    |niet oneens |mee oneens  |
|                         |2000 |2002 |2000 |2002 |2000 |2002 |
|De mensen kennen elkaar  |35%  |34%  |7%   |4%   |59%  |62%  |
|nauwelijks               |     |     |     |     |     |     |
|De mensen gaan op een    |85%  |83%  |9%   |7%   |7%   |10%  |
|prettige manier met      |     |     |     |     |     |     |
|elkaar om                |     |     |     |     |     |     |
|De mensen blijven hier   |76%  |83%  |6%   |5%   |18%  |12%  |
|graag wonen              |     |     |     |     |     |     |
|Het is vervelend om hier |6%   |7%   |3%   |2%   |91%  |91%  |
|te wonen                 |     |     |     |     |     |     |
|Als het maar enigszins   |15%  |20%  |6%   |2%   |79%  |79%  |
|mogelijk is, ga ik       |     |     |     |     |     |     |
|verhuizen                |     |     |     |     |     |     |
|Als je hier woont, heb je|67%  |76%  |13%  |13%  |20%  |11%  |
|het goed getroffen       |     |     |     |     |     |     |
|Ik woon in een gezellige |49%  |49%  |12%  |11%  |39%  |40%  |
|buurt, waar veel         |     |     |     |     |     |     |
|saamhorigheid is         |     |     |     |     |     |     |
|Ik voel mij thuis bij de |66%  |70%  |10%  |11%  |25%  |19%  |
|mensen die hier wonen    |     |     |     |     |     |     |

Bron: gemeente Utrecht

Desgevraagd is 24 procent van de bewoners zeker van plan binnen twee jaar te gaan verhuizen. Dat is nauwelijks veranderd ten opzichte van de vorige meting in 2000 (een kwart). De belangrijkste redenen om te verhuizen zijn: de te kleine woning (46%) en persoonlijke redenen waaronder samenwonen, scheiden, gezondheid en leeftijd (23%).


2.2 Sociale samenhang

In de vorige paragraaf staat dat maar de helft van de bewoners vindt dat het een gezellige buurt is met veel saamhorigheid. Toch voelt 90 procent van de bewoners zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. In 2000 was dat bijna 90 procent. Een kwart is actief om de leefbaarheid en veiligheid in de buurt te verbeteren, dat is een wezenlijke vooruitgang ten opzichte van 2000.
Iets meer dan de helft van de bewoners denkt dat de buurt de komende jaren vooruit zal gaan, 18 procent dat de buurt achteruit zal gaan, en 30 procent denkt dat de buurt gelijk blijft. Als vergeleken wordt met 2000 dan kan geconstateerd worden dat het optimisme weliswaar niet toeneemt, maar dat het pessimisme sterk vermindert. De binding met de buurt is hoog: 81 procent is (zeer) gehecht aan de buurt, een vermeerdering ten opzichte van 2000 (72%).

Tabel 2 Medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt; exclusief weet niet/geen antwoord
|medeverantwoordelijk voor buurt?  |2000 |2002 |
|ja                                |88%  |90%  |
|nee                               |12%  |10%  |

Bron: gemeente Utrecht

Tabel 3 Actief voor de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de buurt; exclusief weet niet/geen antwoord

|Actief in buurt?                  |2000 |2002 |
|ja                                |18%  |27%  |
|nee                               |83%  |72%  |

Bron: gemeente Utrecht

Tabel 4 Ontwikkeling van de buurt in de komende jaren; exclusief weet niet/geen antwoord
|Oordeel over de toekomst van de   |2000 |2002 |
|buurt                             |     |     |
|gaat vooruit                      |54%  |49%  |
|gaat achteruit                    |31%  |17%  |
|blijft gelijk                     |15%  |28%  |

Bron: gemeente Utrecht

Tabel 5 Gehechtheid aan de buurt; exclusief weet niet/geen antwoord
|Gehechtheid aan de buurt          |2000 |2002 |
|zeer gehecht                      |14%  |10%  |
|gehecht                           |58%  |71%  |
|niet gehecht                      |23%  |17%  |
|helemaal niet gehecht             |5%   |3%   |

Bron: gemeente Utrecht


Mensen die zeggen te willen verhuizen voelen zich minder verantwoordelijk voor de buurt. Ze zijn wel iets actiever geweest, denken veel vaker dat de buurt achteruit zal gaan, en zijn minder gehecht aan de buurt.


2.3 Problemen in de buurt

Zowel in 2000 als in 2002 zijn, volgens de bewoners, de vier belangrijkste problemen in de buurt: het verkeer, de verzorging van het openbaar gebied, de jeugdproblematiek en de criminaliteit. Steeds tussen de 10 en 20 procent van de bewoners vindt dat.
In vergelijking met 2000 zijn vier problemen minder geworden: criminaliteit, verzorging openbaar groen, drugsoverlast en slechte woningen. De verkeersproblemen zijn toegenomen.
De verschillen zijn echter klein.

Figuur 1 De tien belangrijkste problemen in de buurt, 2000 en 2002, in procenten
Bron: gemeente Utrecht

In de volgorde van de genoemde problemen is weinig veranderd. Echter de jeugdproblematiek heeft criminaliteit van de derde plaats verdrongen. De problemen als gevolg van de bevolkingssamenstelling, slechte woningen, drugsoverlast en onvoldoende groen en de verzorging daarvan worden nog steeds relatief weinig genoemd (minder dan 5 procent van de bewoners).


2.4 Buurt en overheid

Aan de bewoners is gevraagd in hoeverre de gemeente voldoende aandacht heeft voor de problemen in hun buurt.
Van degenen die zeggen dat de gemeente Utrecht aandacht voor de buurtproblemen heeft vindt een kleiner deel dan in 2000 dat dat veel aandacht is en een groter deel dat dat voldoende is. In de ogen van de bewoners lijkt de aandacht dus iets te verslappen. Zowel in 2000 als in 2002 zegt, onveranderd, de helft van de bewoners dat de gemeente Utrecht weinig aandacht voor de buurt heeft.

Tabel 6 Aandacht van de gemeente voor de problemen in de buurt; exclusief weet niet/geen antwoord
|Aandacht gemeente voor buurt?     |2000 |2002 |
|veel aandacht                     |12%  |4%   |
|voldoende aandacht                |38%  |47%  |
|weinig aandacht                   |50%  |49%  |

Bron: gemeente Utrecht

3 Overlast

Aan de bewoners zijn 22 vormen van overlast, hinder, onveiligheid, criminaliteit en dergelijke voorgelegd, met de vraag of men er vaak, soms, of (bijna) nooit last van heeft.


Tabel 7 Vormen van overlast, 2002, in rijpercentages; exclusief weet niet/geen antwoord

|Vormen van overlast, 2002     |vaak |soms |(bijn|Totaal      |
|                              |     |     |a)   |            |
|                              |     |     |nooit|            |
|                              |     |     |     |perc.|abs. |
|Rommel op straat              |47   |33   |20   |100  |199  |
|Agressief verkeersgedrag      |38   |36   |27   |100  |200  |
|Hondenpoep op straat          |37   |38   |26   |100  |200  |
|Diefstal uit auto's           |34   |39   |27   |100  |177  |
|Fietsendiefstal               |33   |38   |30   |100  |186  |
|Beschadiging, vernieling aan  |31   |40   |29   |100  |185  |
|en diefstal van auto's        |     |     |     |     |     |
|Geluidsoverlast door verkeer  |26   |35   |39   |100  |198  |
|Vernieling van telefooncellen,|16   |46   |38   |100  |195  |
|bus- of tramhokjes            |     |     |     |     |     |
|Bekladding van muren en/of    |15   |33   |52   |100  |198  |
|gebouwen                      |     |     |     |     |     |
|Overlast van groepen jongeren |14   |32   |55   |100  |200  |
|Andere vormen van             |12   |34   |54   |100  |198  |
|geluidsoverlast               |     |     |     |     |     |
|Andere vormen van             |11   |28   |62   |100  |185  |
|stankoverlast                 |     |     |     |     |     |
|Stankoverlast door verkeer    |7    |26   |67   |100  |198  |
|Inbraak in woningen           |6    |46   |48   |100  |182  |
|Overlast door omwonenden      |6    |27   |68   |100  |198  |
|Dronken mensen op straat      |6    |28   |67   |100  |200  |
|Drugsoverlast                 |4    |22   |74   |100  |194  |
|Overlast door                 |4    |17   |80   |100  |200  |
|horecagelegenheden            |     |     |     |     |     |
|Tasjesroof                    |3    |12   |86   |100  |188  |
|Gewelddelicten                |2    |22   |77   |100  |183  |
|Bedreiging                    |2    |15   |83   |100  |194  |
|Op straat worden lastig       |1    |25   |75   |100  |193  |
|gevallen                      |     |     |     |     |     |

Bron: gemeente Utrecht

Rommel op straat is de meestgenoemde vorm van overlast. Voeg daarbij het derde probleem in de rij: hondenpoep op straat, dan is duidelijk dat de vuile omgeving een probleem is. Agressief verkeersgedrag en fietsendiefstal komen op de tweede en vijfde plaats. Dit spoort met het feit dat 'verzorging van het openbaar gebied' en 'verkeer' als belangrijkste problemen worden genoemd (zie ook figuur 1).
4 Onveiligheid

4.1 Onveiligheid algemeen

Het gevoel van onveiligheid in de buurt neemt af. In 2002 voelt 79 procent zich niet onveilig in de eigen buurt tegen 70 procent in 2000. Van de bewoners die zich wel onveilig voelen, zegt het grootste deel dat dat soms het geval is (84%); dit aandeel groeide tussen 2000 en 2002. Een zeer klein deel zegt zich vaak onveilig te voelen (6%); dit aandeel neemt af in de periode 2000 - 2002.

In de eigen buurt voelt men zich veiliger dan in het algemeen: 21 procent tegen 39 procent. Dit heeft te maken met de bekendheid van de eigen buurt.


Tabel 8 Het gevoel van onveiligheid, 2000 en 2002

|Gevoel van onveiligheid           |2000        |2002        |
|                                  |ja   |nee  |ja   |nee  |
|Voelt u zich wel eens onveilig in |30%  |70%  |21%  |79%  |
|uw eigen buurt?                   |     |     |     |     |
|Voelt u zich wel eens onveilig?   |45%  |55%  |39%  |61%  |

Bron: gemeente Utrecht

De komst van het NOIZ in de loop van 2001 heeft dus niet geleid tot een hoger gevoel van onveiligheid; integendeel: het gevoel van veiligheid in de eigen buurt is gestegen.


4.2 Slachtofferschap

Met welke veiligheidsincidenten is men zelf geconfronteerd? Uit de antwoorden blijkt dat men ten opzichte van 2000 minder met incidenten is geconfronteerd.
Vooral auto en fiets moeten het ontgelden. Vernieling van de buitenkant van de auto is het meest voorkomende delict. Diefstal van een fiets en diefstal uit de auto komen op de tweede en derde plaats. Overige beschadigingen, vernielingen of delicten komen veel minder voor.
Een op de drie bewoners heeft te maken gehad met vernieling van de buitenkant van de auto. Eveneens een op de drie bewoners heeft te maken gehad met diefstal van een fiets, en een op de vier bewoners heeft te maken gehad met diefstal uit de auto.


Tabel 9 Inbraak en diefstal, 2000 en 2002

|Veiligheidsincidenten             |2000 |2002 |
|vernieling buitenkant auto        |39%  |35%  |
|diefstal fiets                    |35%  |31%  |
|diefstal uit auto                 |25%  |23%  |
|iets anders van u beschadigd of   |15%  |6%   |
|vernield?                         |     |     |
|inbraak zonder diefstal           |9%   |3%   |
|diefstal andere dingen            |6%   |5%   |
|idem zonder geweld                |5%   |2%   |
|diefstal uit woning               |3%   |2%   |
|diefstal portemonnee of tasje, met|1%   |2%   |
|geweld                            |     |     |

Bron: gemeente Utrecht


Diefstal uit de auto en vernieling aan de buitenkant van de auto vinden bijna altijd (80 tot 90 procent van de gevallen) in de eigen buurt plaats. Diefstal van de fiets vindt twee van de drie keer in de eigen buurt plaats, zowel in 2000 als in 2002 (zie tabel 10).

Tabel 10 Aandeel van de meest voorkomende delicten in eigen buurt; 2000 en 2002
|Aandeel delicten in eigen buurt   |2000 |2002 |
|vernieling buitenkant auto        |96%  |93%  |
|diefstal uit auto                 |88%  |79%  |
|diefstal fiets                    |66%  |65%  |

Bron: gemeente Utrecht


Hoewel het aandeel delicten waarbij materiële zaken betrokken zijn relatief gedaald is in de twee onderzoeksjaren, is het aandeel (en aantal) geweldsdelicten waaraan de bewoners onderhevig waren niet gedaald tussen 2000 en 2002. Zeventien mensen zijn bedreigd, en vier zijn mishandeld. Echter: in tegenstelling tot de overige delicten vindt bedreiging met lichamelijk geweld drie van de vier keer buiten de eigen buurt plaats.



Tabel 11 Bedreiging en mishandeling, 2000 en 2002

|Bent u in de afgelopen twaalf |2000   |2002   |
|maanden ..                    |       |       |
|                              |ja     |ja     |
|bedreigd met lichamelijk      |9%     |9%     |
|geweld?                       |(n=17) |(n=17) |
|slachtoffer van mishandeling  |2% (n= |2% (n= |
|geweest?                      |3)     |4)     |

Bron: gemeente Utrecht


4.3 Bekendheid wijkagent

41 procent van de bewoners weet dat er een wijkagent in de buurt is. Zeven procent zegt dat er geen wijkagent is, en 52 procent zegt het niet te weten. In 2000 wist nog 84 procent van het bestaan van de wijkagent; de bekendheid is dus flink gedaald.
De politie van het wijkbureau Groeneweg zoekt een verklaring in de volgende feiten: het wijkbureau is verplaatst van de Kanaalstraat naar de Groeneweg; het wijkbureau is alleen op dinsdag en donderdag open; en agenten van het wijkbureau worden uitgeleend aan de stad voor assistentie surveillance. Daarbij komt dat het bureau tijdelijk onderbezet was, en een aantal aangiftes dringend op afdoening wachtten. Zodoende was het minder mogelijk preventief en opvallend op straat aanwezig te zijn. En minder aanwezigheid kan tot minder bekendheid leiden.
Inmiddels zijn er jonge agenten in opleiding, die drie maanden stage lopen in de wijk. Dit levert in ieder geval meer zichtbaar aanwezige politie op.


4.4 Meldingen en aangiften bij de politie

Het aantal meldingen in de buurt M78/Majellapark-Indische Buurt ligt in de onderzoeksperiode op 1400 à 1500. In de periode 2000-2001 zien we een afname, die echter in het volgende jaar vrijwel geheel tenietgedaan wordt. Per saldo is er een daling van 1 procent.

Tabel 12 Het aantal meldingen in 2000, 2001 en de eerste 10 maanden van 2002, Majella-park Utrecht.
|Meldingen / IVP          |2000 |2001 |2002*| |2002*|
|                         |     |     |*    | |     |
|overlast                 |339  |404  |425  | |354  |
|diefstal                 |313  |282  |335  | |279  |
|inzet                    |228  |246  |226  | |188  |
|verkeer                  |289  |199  |203  | |169  |
|hulpverlening            |95   |85   |98   | |82   |
|vandalisme               |57   |65   |60   | |50   |
|milieu                   |54   |42   |49   | |41   |
|geweld                   |48   |47   |47   | |39   |
|vreemdelingen            |17   |15   |22   | |18   |
|vermogensdelicten        |56   |10   |12   | |10   |
|zeden                    |4    |6    |11   | |9    |
|drugs                    |3    |3    |7    | |6    |
|nvt                      |9    |6    |5    | |4    |
|Totaal                   |1512 |1410 |1499 | |1249 |

Bron: politie Utrecht
* eerste 10 maanden van 2002
** 2002 opgehoogd

Niet alle meldingen leiden altijd tot een aangifte. In het onderhavige geval is het aandeel aangiften zo'n kwart van het aantal meldingen: in 2000: 27 procent en in 2001 en 2002: 24 procent.
In 2001 daalt dus het aantal aangiften van bewoners van dit gebied ten opzichte van 2000 met 17 procent, maar in 2002 stijgt dit aantal weer met 9 procent wellicht door de grotere aandacht voor dit gebied. Tussen 2000 en 2002 daalt het aantal aangiften per saldo met 9 procent. De aangiftebereidheid daalt dus sneller dan de meldingsbereidheid.

Tabel 12 De tien meest voorkomende aangiften in 2000, 2001 en de eerste 10 maanden van 2002, en totaal; Majellapark Utrecht
|AANGIFTEN                |2000 |2001 |2002*| |2002*|
|                         |     |     |*    | |     |
|Diefstal aan/uit auto    |140  |119  |103  | |86   |
|Diefstal fiets           |43   |32   |35   | |29   |
|Diefstal uit woning      |17   |28   |32   | |27   |
|Diefstal aan/uit bedrijf |16   |18   |31   | |26   |
|Diefstal auto            |16   |7    |24   | |20   |
|Winkeldiefstal           |12   |8    |23   | |19   |
|Vernieling auto          |25   |30   |20   | |17   |
|Diefstal overige         |9    |12   |19   | |16   |
|goederen                 |     |     |     | |     |
|Diefstal aan/uit overige |9    |4    |13   | |11   |
|locatie                  |     |     |     | |     |
|Overige                  |8    |13   |12   | |10   |
|vernielingen/beschadiging|     |     |     | |     |
|en                       |     |     |     | |     |
|                         |     |     |     | |     |
|Totaal aangiften         |401  |334  |365  | |304  |

Bron: politie Utrecht
* eerste 10 maanden van 2002 ** 2002 opgehoogd
De afname van het aantal aangiften betreft vooral diefstal (aan/uit auto, fiets). Aangifte van diefstal uit woning nam toe, evenals aangifte van diefstal auto, winkeldiefstal, uit bedrijf en overige diefstal.
Een overzicht van alle aangiften en meldingen in 2000, 2001 en de eerste 10 maanden van 2002 is te vinden in Bijlage II.


4.5 Meldingen bij de beheergroep Makassarstraat en het Wijkbureau West

Naast deze enquête zijn er nog twee bronnen die gegevens hebben over meldingen: de Beheergroep Makassarstraat en het Wijkbureau West. Uit de enquête 2002 blijkt dat 15 mensen (8%) zeggen dat ze iets gemeld hebben bij het wijkbureau, de politie of een van de drie instellingen.
Bij de beheergroep zijn 25 meldingen ontvangen in 15 maanden tijd. De meldingen lijken geen relatie te hebben met de nachtopvang.

Tabel 14 Meldingen bij de beheergroep Makassarstraat, maart 2001 tot juni 2002

|Meldingen Beheergroep    |aant|
|Makassarstraat           |al  |
|Inbraak                  |5   |
|auto/ fiets gestolen     |2   |
|dronkenschap, ongewenst  |5   |
|alcoholgebruik           |    |
|beschadiging auto        |1   |
|coffeeshop               |1   |
|burenruzie               |1   |
|vechtpartij              |1   |
|spuit gevonden           |1   |
|ongewenst gedrag         |8   |
|totaal                   |25  |

Bron: Beheergroep Makassarstraat


Tabel 15 Meldingen uit de schriftelijke enquête 2002


|Meldingen enquête        |aanta|
|                         |l    |
|bij het wijkbureau       |4    |
|bij de politie           |6    |
|bij een van de drie      |4    |
|voorzieningen            |     |
|anders                   |1    |
|totaal                   |15   |

Bron: gemeente Utrecht

De 116 meldingen die bij het Wijkbureau West zijn binnengekomen, komen uit de Surinamestraat, Paramaribostraat, Bataviastraat, Laan van Nieuw Guinea, Makassarstraat, Keulsekade, Spinozaweg, Minahassastraat en de Celebesstraat. Slechts twee meldingen zouden rechtstreeks in verband gebracht kunnen worden met de NOIZ: er is tweemaal een zwerver gesignaleerd in de speeltuin.
De meeste meldingen gaan over de twee belangrijkste problemen in de buurt (zie figuur 1), te weten verkeersproblemen en de verzorging van het openbaar gebied. Wat opvalt is dat er geen klachten zijn over criminaliteit of jongeren. De meldingen worden geregistreerd door de Dienst Stadsbeheer. De wijkopzichter is met de afhandeling belast.
Tenslotte: Op de vraag of de voorzieningen invloed hebben op de leefbaarheid van de buurt, antwoordt 33 procent ja, 59 procent nee en 8 procent geeft geen antwoord.


Tabel 16 Meldingen bij Wijkbureau West


|Meldingen bij Wijkbureau West     |aanta|
|                                  |l    |
|vuil op straat, zwerfvuil, grof   |22   |
|vuil                              |     |
|aanleg en onderhoud               |21   |
|groenvoorzieningen en speeltuin   |     |
|kuil in wegdek, tegels uit        |18   |
|trottoir. tegels los,             |     |
|verzoek om verkeersmaatregel,     |13   |
|verkeersbord                      |     |
|prullenbak vol, vervuild, niet    |11   |
|geleegd, beschadigd               |     |
|verkeerspaal los, kapot, weg      |10   |
|aanwezigheid fietswrakken         |6    |
|parkeeroverlast                   |4    |
|verstopte put, kolk, riolering    |4    |
|diversen                          |5    |
|zwerver in speeltuin              |2    |
|totaal                            |116  |

Bron: wijkbureau West, gemeente Utrecht


5 Bekendheid met de voorzieningen in de Makassarstraat

In de Makassarstraat bevinden zich de NOIZ, de Tussenvoorziening, de kringloopwinkel Emmaüs Lombok en een buurtfietsenstalling, beheerd door U-stal.
In 2002 zijn aan de bewoners vragen gesteld over de bekendheid met en het functioneren van de voorzieningen.

Tabel 17 Bekendheid met voorzieningen in de Makassarstraat, 2002
|Kent u de. ?             |ja   |nee  |
|Nachtopvang voor dak- en |61%  |39%  |
|thuislozen, NOIZ         |     |     |
|Tussenvoorziening        |29%  |71%  |
|kringloopwinkel Emmaüs   |73%  |27%  |
|Lombok                   |     |     |

Bron: gemeente Utrecht

De kringloopwinkel is het meest bekend: 73 procent van de buurtbewoners kent deze voorziening. Ruim de helft kent de nachtopvang NOIZ. De Tussenvoorziening is het minst bekend.
Waarvan kennen de buurtbewoners de voorzieningen? De meestgenoemde antwoorden zijn 'berichten in de media' (28%) en bezoek aan de kringloopwinkel Emmaüs Lombok (19%).

Tabel 18 Bron van de bekendheid met de voorzieningen, 2002
|Waarvan kent u deze           |abs. |perc.|
|voorzieningen?                |     |     |
|uit de media                  |57   |28%  |
|anders                        |55   |27%  |
|bezoek kringloopwinkel Emmaüs |38   |19%  |
|Lombok                        |     |     |
|bezoek open dag               |19   |9%   |
|buurtfietsenstalling          |17   |8%   |
|nieuwsbrief Makassarstraat    |15   |7%   |

Bron: gemeente Utrecht

Uit de enquête blijkt dat 20 procent van de bewoners, die in ieder geval één van die voorzieningen kennen, er overlast van zegt te ondervinden. Samen noemen zij 37 keer een oorzaak op de vraag 'Wie of wat veroorzaakt deze overlast?'. In ruim de helft van de antwoorden betreft het 'rondhangende dak- en thuislozen' als oorzaak van overlast, en een kwart is aan de nachtopvang gerelateerd (vuil, geluid, toename diefstal en vandalisme).

Tabel 19 Oorzaak van de overlast, 2002
|                                  |Aanta|
|                                  |l    |
|rondhangende dak- en thuislozen   |19   |
|vuil achtergelaten door bezoekers |9    |
|nachtopvang                       |     |
|bezoekersverkeer, parkeeroverlast |2    |
|kringloopwinkel                   |     |
|toename diefstal                  |2    |
|toename vandalisme                |2    |
|geluidsoverlast door bezoekers    |1    |
|nachtopvang                       |     |
|anders                            |1    |
|geen antwoord                     |1    |
|Totaal                            |37   |

Bron: gemeente Utrecht
6 Gesprekken met bewoners en ambtenaren


6.1 Inleiding

De gesprekken gingen vooral over de drie grootste problemen die in het jaar 2000 in de buurt zijn vastgesteld, te weten vervuiling, overlast door jongeren, en verkeersoverlast. Gevraagd is of deze problemen nog bestaan, en of er inmiddels andere problemen bij zijn gekomen. Ten derde is gevraagd of de voorgestelde maatregelen van de nulmeting van 2000 inmiddels zijn uitgevoerd, en of men er tevreden over is. Er is gesproken met tien bewoners, leden van de Beheergroep, ambtenaren van de gemeente Utrecht en de wijkpolitie. De voorgestelde maatregelen uit de Nulmeting zijn:

Vervuiling:
regelmatiger schoonmaken
prullenbakken vaker legen
strenger toezicht op hetgeen en wanneer iets op straat wordt gezet.

Jongeren:
meer controle door politie
bezighouden van jongeren in een buurthuis
integratieprogramma voor allochtone jongeren
aanbrengen van verlichting in bijvoorbeeld een voetbalkooi.

Verkeer:
voorkómen van verkeerd parkeren door plaatsen van paaltjes en bloembakken
voorrangsregel instellen bij wegversmallingen
meerdere slalommen maken in de Laan van Nieuw Guinea
het eenrichtingsverkeer in de Makassarstraat tussen de locatie van de nieuwe voorzieningen NOIZ, Emmaüs en Tussenvoorziening en de Spinozaweg omdraaien.


6.2 Algemeen oordeel

Het gaat goed met de NOIZ. De NOIZ heeft weinig invloed op de leefbaarheid en de veiligheid in de buurt. De kringloopwinkel Emmaüs wordt als een aanwinst voor de buurt gezien. Veel bewoners gaan er wel eens langs. De NOIZ houdt de daklozen 's nachts van de straat, en dat is winst volgens de bewoners. Je ziet wel eens venters met de Daklozenkrant bij de ingang van de supermarkt, maar dat is dan ook alles. Er zijn sinds vorig jaar geen andere problemen bijgekomen. De grootste boosdoeners in 2002 zijn de jongeren bij de koffieshop en de snackbar, en het verkeer op de Laan van Nieuw Guinea.

Lombok zit in de lift, en wijkje nummer 78 - Laan van Nieuw Guinea en omgeving - profiteert mee van de investeringen. Jaffapark is een mooi complex geworden. Het middengebied Groeneweg zou aangepakt moeten worden. Er is daar veel particulier bezit. De particulieren zouden moeten worden uitgedaagd om te investeren. In Lombok komen yuppen te wonen, en - weer - jonge gezinnen. Oude en nieuwe bewoners, allochtonen en autochtonen gaan nu redelijk met elkaar om.
De openbare ruimte heeft consequent aandacht nodig. Hier en daar dreigt verloedering. De ervaring leert dat zoiets meteen moet worden aangepakt, anders breidt het zich uit.
De politiepost is verplaatst van de Kanaalstraat naar de Groeneweg. De politie vindt dat het met de onveiligheid en overlast wel meevalt. De laatste cijfers zijn van de Veiligheidsmeting 2001 . In de probleemlocatiematrix 2000 buurten in wijk West staat subbuurt 78, Laan van Nieuw Guinea en omgeving, overwegend geel en groen gekleurd. Dat wil zeggen dat er weinig tot zeer weinig problemen zijn. Meer recente gegevens zijn er niet.


6.3 Vervuiling

In Lombok wordt het huisvuil nog in vuilniszakken langs de weg gezet. Eénmaal in de week worden de bruine bio-containertjes met gft geleegd.
Het Klien-team wordt betaald uit het budget van de beheergroep. Het team werkt sinds februari 2001 en functioneert goed. Zij maakt iedere donderdag de omgeving van de NOIZ schoon. Bij de NOIZ zijn ook extra vuilnisbakken geplaatst, die vaker worden geleegd. Het is er schoner op geworden, er is minder zwerfvuil. Het team leegt de prullenbakken, en ruimt zwerfvuil op. De burgers waarderen het, dat daklozen arbeid verrichten voor hun uitkering. Volgens de gesprekspartners letten de stadswachten goed op, en grijpen ze in als het nodig is.
Bij sommige bewoners bestaat de indruk dat de omgeving er schoner op is geworden. Dat wordt echter niet door alle bewoners zo ervaren, het blijft voor hen het tweede belangrijkste probleem. Uit meldingen bij het Wijkbureau West blijkt dat er bij tijd en wijle zwerfvuil en grof vuil op straat liggen. Als de prullenbakken niet op tijd worden geleegd, zetten mensen hun vuil ernaast. De bakken vormen een object van baldadigheid. Op sommige weinig zichtbare plekken wordt nu wel geveegd. De bewoners zijn alert, zo blijkt uit de meldingen, en uit de gesprekken. Eén bewoner meent dat vooral nieuwkomers in de wijk bellen, en indien nodig zelf de bezem pakken.

De Beheergroep heeft een budget van f 150.000 van de gemeente Utrecht gekregen om de leefbaarheid te verbeteren. Ten tijde van de gesprekken was er nog wat geld over; de budgetperiode is nog niet voorbij.


6.4 Overlast

Op afstand wordt de koffieshop het meest genoemd als overlastgevend object. Tegenover de koffieshop is een patatzaak gevestigd. Deze twee bedrijven trekken hangjongeren aan. De jongeren stellen zich dreigend op, schreeuwen hard, versperren de stoep, parkeren dubbel, maken lawaai met hun scooters, laten de gettoblasters in hun auto keihard schetteren, doen hun behoefte langs de openbare weg, rijden heen en weer met hun auto's, en maken misplaatste opmerkingen naar passanten, vooral naar vrouwen. De klanten komen uit heel Utrecht, uit alle lagen van de bevolking, ook de Burberry's in hun Mercedes.
De wijkagent heeft contact met de uitbater van de koffieshop. Ook de uitbater vindt het vervelend dat de jongeren overlast veroorzaken. Hij wil van de politie weten wie het zijn, zodat hij ze erop kan aanspreken. Sommige klanten kopen hasj in de shop en gaan daarna bij het kanaal zitten blowen. De politie en de shophouder proberen dat te voorkomen door dergelijke klanten aan te spreken. Er is een bijeenkomst geweest met buurtbewoners, shophouder, politie en ambtenaren over de overlast. Nu kennen ze elkaar, en elkaars 06-nummer. Als er iets is, bellen ze elkaar. De problemen zijn bespreekbaar geworden. In het najaar wordt waarschijnlijk een tweede gesprek gehouden, om te kijken of de afspraak werkt.
De politie is niet vaker gaan controleren. De verkeersovertreders op de Laan van Nieuw Guinea en bij de koffieshop worden incidenteel geverbaliseerd. De parkeerpolitie reageert alleen op excessen. Alles aanpakken is onbegonnen werk, volgens de politie.
De politie heeft van september tot december 2001, vóór de opening van de NOIZ, wel extra op de Keulsekade gepatrouilleerd, om daar hangjongeren weg te krijgen. Dat is gelukt.
Het plan om de Tussenbus bij de NOIZ te parkeren is, na bezwaren van de buurt, niet doorgezet. Nu staat de bus ergens in de binnenstad.


6.5 Jongeren

Het project Jongeren Op Straat (JOS) is erin geslaagd contacten met jongeren te leggen. Jongeren doen nu meer aan sport en bezoeken het open jongerencentrum, in plaats van hinderlijk rond te hangen. De overlast is daardoor verminderd.
Van oudsher zitten er jongeren bij de sluis. Ze halen een patatje bij de snackbar, en eten het bij de sluis op. Dan staat de deur van de auto open, en klinkt er muziek over het water. De dienst stadsbeheer heeft er een paar extra afvalbakken geplaatst.


6.6 Fietsenstalling

Voor de fietsenstalling hebben de gesprekspartners niets dan lof. De stalling voorziet in een behoefte. Er zijn op dit moment 36 plaatsen. Er is veel animo, er is een wachtlijst. Er zijn extra straatlantaarns geplaatst, met een sterke lamp. Het sleutelsysteem schept een veilig gevoel. De Beheergroep subsidieert elke plaats met een bedrag van E 2,72 per maand. De bewoner betaalt zelf E 2,26.


6.7 Verkeer

In het convenant zijn geen bepalingen over het verkeer opgenomen. Uit de gesprekken blijkt dat verkeer toch een belangrijk onderwerp is.
De noodbrug over het kanaal was spekglad, heeft een nieuwe stroeflaag gekregen, en is daardoor begaanbaar geworden.
Volgens sommige bewoners zorgt Emmaüs voor parkeeroverlast. Er zijn te weinig parkeerplaatsen voor de klanten op piekmomenten. Weer anderen vinden dat het wel meevalt. Enkele geïnterviewden menen dat binnenstadsbezoekers in toenemende mate de wijk gebruiken om lang te parkeren. Het aantal parkeerplaatsen in de binnenstad neemt af. En je moet er voor parkeren betalen. Dat is in Lombok nog niet het geval. Bij grote jaarbeursevenementen staat het vol in de wijk. Daar komt nog bij dat het autobezit onder de buurtbewoners stijgt.
Het eenrichtingsverkeer in de Makassarstraat is niet omgedraaid. Er zijn wel parkeerpaaltjes geplaatst. De staat is heringericht. Vooral paaltjes op de hoek van de straat worden omvergereden.
Op de Laan van Nieuw Guinea zijn versmallingen aangebracht. Het effect is filevorming als de bus de halte aandoet. Dan kan er geen auto meer langs. Ook trekken automobilisten in het tussenstuk eerst snel op, om daarna af te remmen. De snelheid wordt alleen verminderd als er een bus stopt. De meningen in de buurt over de maatregelen zijn verdeeld. De meesten vinden de situatie er niet beter op geworden, eerder slechter. Automobilisten blijven te hard en te gevaarlijk rijden. De versmalling roept agressie op, het wordt ervaren als autootje pesten. Je ziet er rare inhaalmanoeuvres om snel voor te piepen.
Met de buurtbewoners zijn gesprekken gaande over het eventueel terugdraaien van de verkeersmaatregelen. Het betreft hier echter een investering met URBAN gelden, en daarom moeten bepaalde procedures worden gevolgd.
Over het eenrichtingsverkeer op de Keulsekade en de Makassarstraat is een compromis in voorbereiding.
Er zijn een stuk of twintig parkeerplaatsen aangelegd bij het opgeknapte Muziekhuis (voorheen Muziekgebouw KUDO), en aan het eind van de Makassarstraat bij de Spinozaweg.
De reconstructie van de Vleutenseweg heeft geleid tot vermindering van het verkeer op de Laan van Nieuw Guinea.
Vijf maal per jaar worden fietswrakken verwijderd. Het is ondoenlijk volgens de Dienst Stadsbeheer om bij elke melding meteen uit te rukken met een vrachtwagentje.


6.8 Werking convenant

Het convenant werkt goed. Verslaafden zie je zelden in de Makassarstraat. De beoogde doelgroep van de NOIZ, daklozen uit het stadscentrum, zie je er wel. Het zelfbeheer werkt goed. De nachtopvang wordt door daklozen gerund. Dat is handig omdat ze de problemen van de klanten kennen. Bij Emmaüs werken deskundige en vriendelijke mensen. Een succesfactor (evenals bij de NOIZ) is de goede leiding en organisatie. Emmaüs is niet goedkoop en dat moet ook niet. Het moet netjes zijn en blijven.
De viering van het eenjarig bestaan in mei 2002 was een succes. Er kwamen een paar honderd mensen op bezoek. Bij de opening in 2001 was er Indiaas eten. In 2002 was er "Hollands" eten. In 2003 is het de bedoeling weer 'exotisch' eten te serveren in samenwerking met de plaatselijke Turkse en Marokkaanse middenstand. De beheergroep vergadert regelmatig. En meestal is iedereen present. De bewoners sturen vervangers als ze niet kunnen.



BIJLAGEN



BIJLAGE I



Aantal aangiften en 'mutaties' (meldingen), totaal 2000, 2001 en 2002 (t/m oktober), M78 Majellapark Indische Buurt (incl. Makassarstraat), Utrecht

|AANGIFTEN        |2000  |2001  |2002* |
|Bedreiging       |2     |7     |4     |
|Beroving/tasjesro|8     |7     |5     |
|of               |      |      |      |
|Dfst uit woning  |17    |28    |27    |
|Dfst. auto       |16    |7     |20    |
|Dfst. bromfiets  |2     |5     |2     |
|Dfst. fiets      |43    |32    |29    |
|Dfst.            |1     |2     |2     |
|motor/scooter    |      |      |      |
|Dfst.a/u auto    |140   |119   |86    |
|Dfst.a/u bedrijf |16    |18    |26    |
|Dfst.a/u ov.     |9     |4     |11    |
|lokatie          |      |      |      |
|Dfst.a/u school  |3     |4     |      |
|Dfst.a/u         |      |2     |      |
|sportcomplex     |      |      |      |
|Dfst.ov.         |9     |12    |16    |
|goederen         |      |      |      |
|Dfst.uit winkel  |12    |8     |19    |
|Gew.m.l.met      |      |2     |2     |
|wapen            |      |      |      |
|Gew.m.l.zonder   |5     |3     |2     |
|wapen            |      |      |      |
|Gew.z.l.met      |      |      |1     |
|wapen            |      |      |      |
|Gew.z.l.zonder   |4     |2     |      |
|wapen            |      |      |      |
|Man/vrouw        |2     |1     |      |
|mishandeld.      |      |      |      |
|openl. geweld    |1     |1     |2     |
|pers             |      |      |      |
|Oplichting       |49    |1     |      |
|Ov.verniel./besch|8     |13    |10    |
|ad               |      |      |      |
|Overval          |4     |2     |      |
|(gewapende)      |      |      |      |
|Verduistering    |      |2     |3     |
|Verniel. auto    |25    |30    |17    |
|Verniel. openb.  |      |1     |1     |
|geb.             |      |      |      |
|Verniel. openb.  |      |4     |      |
|verv             |      |      |      |
|Vervalsing       |1     |4     |      |
|Vrijheidsbeneming|1     |      |1     |
|Zakkenrollen     |3     |1     |2     |
|Totaal           |401   |334   |304   |
|IVP              |2000 |2001 |2002#| |2002*|
|diefstal         |313  |282  |335  | |279  |
|drugs            |3    |3    |7    | |6    |
|geweld           |48   |47   |47   | |39   |
|hulpverl.        |95   |85   |98   | |82   |
|inzet            |228  |246  |226  | |188  |
|milieu           |54   |42   |49   | |41   |
|nvt              |9    |6    |5    | |4    |
|overlast         |339  |404  |425  | |354  |
|vandalisme       |57   |65   |60   | |50   |
|verkeer          |289  |199  |203  | |169  |
|vermogensdel.    |56   |10   |12   | |10   |
|vreemdenl.       |17   |15   |22   | |18   |
|zeden            |4    |6    |11   | |9    |
|Totaal           |1512 |1410 |1499 | |1249 |

Bijlage II

Onderzoeksverantwoording


In dit onderzoek zijn twee methoden gehanteerd: de enquête en interviews.

De enquête is in april 2002 telefonisch afgenomen. Hierbij is gebruik gemaakt van de enquête Nieuw Utrechts Peil (NUP) en een aantal aanvullende vragen. De steekproef in het onderzoeksgebeid is opgehoogd tot 200 respondenten. Er is doorgeënquêteerd tot er 201 respondenten hebben geantwoord.
De tien gesprekken zijn in april en mei 2002 telefonisch gehouden. De namen van de gesprekspartners zijn door het Wijkbureau West geleverd.


Extra vragen Makassarstraat

Kent u de kringloopwinkel Emmaüs Lombok?

Kent u de nachtopvang voor dak- en thuislozen, afgekort NOIZ?

Kent u de Tussenvoorziening?

Waarvan kent u deze voorzieningen?

Ondervindt u overlast van een van deze voorzieningen?

Wilt u aangeven wie of wat deze overlast veroorzaakt?

Heeft u deze overlast gemeld?

Hebben deze voorzieningen invloed op de leefbaarheid van de buurt?

Heeft u van de beheergroep Makassarstraat gehoord?

Waarvan kent u de beheergroep Makassarstraat?

BIJLAGE III
RECHTE TELLINGEN


12 De volgende vragen gaan over vervelende voorvallen, misdrijven en overlast, die in uw BUURT KUNNEN voorkomen. Kunt u voor elk hiervan aangeven of die vaak, soms, of bijna nooit voorkomen in uw buurt.
|                                |vaak  |soms  |(bijna|weet  |Totaal|
|                                |      |      |)     |niet  |      |
|                                |      |      |nooit |      |      |
|Fietsendiefstal                 |61    |70    |55    |15    |201   |
|                                |30,3  |34,8  |27,4  |7,5   |100   |
|Diefstal uit auto's             |61    |69    |47    |24    |201   |
|                                |30,3  |34,3  |23,4  |11,9  |100   |
|Beschadiging/vernieling aan     |58    |74    |53    |16    |201   |
|auto's en diefstal vanaf auto's |      |      |      |      |      |
|                                |28,9  |36,8  |26,4  |8,0   |100   |
|Geluidsoverlast door verkeer    |51    |70    |77    |3     |201   |
|                                |25,4  |34,8  |38,3  |1,5   |100   |
|Andere vormen van               |24    |68    |106   |3     |201   |
|geluidsoverlast                 |      |      |      |      |      |
|                                |11,9  |33,8  |52,7  |1,5   |100   |
|Bedreiging                      |3     |30    |161   |7     |201   |
|                                |1,5   |14,9  |80,1  |3,5   |100   |
|Bekladding van muren en/of      |30    |65    |103   |3     |201   |
|gebouwen                        |      |      |      |      |      |
|                                |14,9  |32,3  |51,2  |1,5   |100   |
|Overlast van groepen jongeren   |28    |63    |109   |1     |201   |
|                                |13,9  |31,3  |54,2  |0,5   |100   |
|Dronken mensen op straat        |11    |55    |134   |1     |201   |
|                                |5,5   |27,4  |66,7  |0,5   |100   |
|Vrouwen en mannen die op straat |1     |48    |144   |8     |201   |
|worden lastig gevallen          |      |      |      |      |      |
|                                |0,5   |23,9  |71,6  |4,0   |100   |
|Rommel op straat                |94    |65    |40    |2     |201   |
|                                |46,8  |32,3  |19,9  |1,0   |100   |
|Hondenpoep op straat            |73    |75    |52    |1     |201   |
|                                |36,3  |37,3  |25,9  |0,5   |100   |
|Vernieling van telefooncellen,  |31    |89    |75    |6     |201   |
|bus- of tramhokjes              |      |      |      |      |      |
|                                |15,4  |44,3  |37,3  |3,0   |100   |
|Inbraak in woningen             |11    |84    |87    |19    |201   |
|                                |5,5   |41,8  |43,3  |9,5   |100   |
|Gewelddelicten (mishand.,       |3     |40    |140   |18    |201   |
|berov., bedreig., verkrachting) |      |      |      |      |      |
|                                |1,5   |19,9  |69,7  |9,0   |100   |
|Overlast door omwonenden        |11    |53    |134   |3     |201   |
|                                |5,5   |26,4  |66,7  |1,5   |100   |
|Drugsoverlast                   |7     |43    |144   |7     |201   |
|                                |3,5   |21,4  |71,6  |3,5   |100   |
|Tasjesroof                      |5     |22    |161   |13    |201   |
|                                |2,5   |10,9  |80,1  |6,5   |100   |
|Agressief verkeersgedrag        |75    |72    |53    |1     |201   |
|                                |37,3  |35,8  |26,4  |0,5   |100   |
|Overlast door                   |7     |34    |159   |1     |201   |
|horecagelegenheden              |      |      |      |      |      |
|                                |3,5   |16,9  |79,1  |0,5   |100   |
|Stankoverlast door verkeer      |14    |52    |132   |3     |201   |
|                                |7,0   |25,9  |65,7  |1,5   |100   |
|Andere vormen van stankoverlast |20    |51    |114   |16    |201   |
|                                |10,0  |25,4  |56,7  |8,0   |100   |

13 Dan volgen nu een aantal uitspraken over de buurt, waarin u woont. Kunt u voor elke uitspraak aangeven of u het hier helemaal mee eens, mee eens, mee oneens, of helemaal mee oneens bent.
|                              |hele|eens|onee|hele|niet |weet|Tota|
|                              |maal|    |ns  |maal|eens/|niet|al  |
|                              |    |    |    |    |     |    |    |
|                              |eens|    |    |onee|niet |g.a.|    |
|                              |    |    |    |ns  |oneen|    |    |
|                              |    |    |    |    |s    |    |    |
|De mensen kennen elkaar in    |4   |64  |117 |6   |7    |3   |201 |
|deze buurt nauwelijks.        |    |    |    |    |     |    |    |
|                              |2,0 |31,8|58,2|3,0 |3,5  |1,5 |100 |
|De mensen gaan in deze buurt  |6   |158 |19  |0   |14   |4   |201 |
|op een prettige manier met    |    |    |    |    |     |    |    |
|elkaar om.                    |    |    |    |    |     |    |    |
|                              |3,0 |78,6|9,5 |0,0 |7,0  |2,0 |100 |
|De mensen in deze buurt       |6   |154 |23  |0   |9    |9   |201 |
|blijven hier graag wonen.     |    |    |    |    |     |    |    |
|                              |3,0 |76,6|11,4|0,0 |4,5  |4,5 |100 |

14
|                              |hele|eens|onee|hele|niet |weet|Tota|
|                              |maal|    |ns  |maal|eens/|niet|al  |
|                              |    |    |    |    |     |    |    |
|                              |eens|    |    |onee|niet |g.a.|    |
|                              |    |    |    |ns  |oneen|    |    |
|                              |    |    |    |    |s    |    |    |
|Het is vervelend om in deze   |    |14  |145 |37  |4    |1   |201 |
|buurt te wonen.               |    |    |    |    |     |    |    |
|                              |0,0 |7,0 |72,1|18,4|2,0  |0,5 |100 |
|Als het maar enigszins        |2   |37  |130 |27  |3    |2   |201 |
|mogelijk is, ga ik uit deze   |    |    |    |    |     |    |    |
|buurt verhuizen.              |    |    |    |    |     |    |    |
|                              |1,0 |18,4|64,7|13,4|1,5  |1,0 |100 |
|Als je in deze buurt woont,   |9   |143 |21  |0   |26   |2   |201 |
|heb je het goed getroffen.    |    |    |    |    |     |    |    |
|                              |4,5 |71,1|10,4|0,0 |12,9 |1,0 |100 |
|Ik woon in een gezellige      |8   |88  |75  |2   |21   |7   |201 |
|buurt, waar veel saamhorigheid|    |    |    |    |     |    |    |
|is.                           |    |    |    |    |     |    |    |
|                              |4,0 |43,8|37,3|1,0 |10,4 |3,5 |100 |
|Ik voel mij thuis bij de      |9   |130 |38  |0   |22   |2   |201 |
|mensen die in deze buurt      |    |    |    |    |     |    |    |
|wonen.                        |    |    |    |    |     |    |    |
|                              |4,5 |64,7|18,9|0,0 |10,9 |1,0 |100 |

15 Vindt u de buurt waarin u woont, een zeer prettige, een prettige, een onprettige, of een zeer onprettige buurt om in te wonen?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|zeer prettig                          |19   |9,5  | |19   |9,5  |
|prettig                               |174  |86,6 | |174  |87,4 |
|onprettig                             |6    |3,0  | |6    |3,0  |
|weet niet                             |1    |0,5  | |     |     |
|geen antwoord                         |1    |0,5  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |199  |100,0|

22 Bent u van plan binnen twee jaar te gaan verhuizen?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja, zeker                             |48   |23,9 | |48   |24,5 |
|misschien                             |17   |8,5  | |17   |8,7  |
|nee                                   |131  |65,2 | |131  |66,8 |
|weet niet                             |5    |2,5  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |196  |100,0|

23 Wat is uw belangrijkste verhuisreden?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|persoonlijke redenen                  |15   |7,5  | |15   |23,1 |
|(samenwonen/scheiden/gezondheid/leefti|     |     | |     |     |
|jd                                    |     |     | |     |     |
|reistijd naar werk/studie is te lang  |5    |2,5  | |5    |7,7  |
|woning te klein                       |30   |14,9 | |30   |46,2 |
|woning te groot                       |1    |0,5  | |1    |1,5  |
|slecht onderhouden                    |3    |1,5  | |3    |4,6  |
|slechte geluidsisolatie               |1    |0,5  | |1    |1,5  |
|ik wil woning met een tuin            |2    |1,0  | |2    |3,1  |
|ik wil in een rustiger wijk/plaats    |1    |0,5  | |1    |1,5  |
|wonen                                 |     |     | |     |     |
|de wijk bevalt mij niet               |2    |1,0  | |2    |3,1  |
|bevolkingssamenstelling in de wijk is |1    |0,5  | |1    |1,5  |
|niet goed                             |     |     | |     |     |
|hier is voor mij geen geschikte woning|1    |0,5  | |1    |1,5  |
|te vinden                             |     |     | |     |     |
|anders                                |3    |1,5  | |3    |4,6  |
|Totaal                                |65   |32,3 | |     |     |
|System Missing                        |136  |67,7 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |65   |100,0|

46 Voelt u zich wel eens onveilig?
|                                      |Totaal      |
|                                      |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   |
|ja                                    |78   |38,8 |
|nee                                   |123  |61,2 |
|Totaal                                |201  |100  |

47 Voelt u zich vaak, soms, of zelden onveilig?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|vaak                                  |4    |2,0  | |4    |5,1  |
|soms                                  |54   |26,9 | |54   |69,2 |
|zelden                                |6    |3,0  | |6    |7,7  |
|weet niet                             |14   |7,0  | |14   |17,9 |
|Totaal                                |78   |38,8 | |     |     |
|System Missing                        |123  |61,2 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |78   |100,0|

48 Voelt u zich wel eens onveilig in uw eigen buurt?
|                                      |Totaal      |
|                                      |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   |
|ja                                    |42   |20,9 |
|nee                                   |158  |78,6 |
|weet niet                             |1    |0,5  |
|Totaal                                |201  |100  |

49a Is er in de afgelopen 12 maanden wel eens een poging tot inbraak in uw woning gedaan ZONDER dat er iets gestolen is?
|                                      |Totaal      |
|                                      |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   |
|ja                                    |6    |3,0  |
|nee                                   |195  |97,0 |
|Totaal                                |201  |100  |

49b Hoe vaak?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|1                                     |6    |3,0  | |6    |100,0|
|System Missing                        |195  |97,0 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |     |     |

50a Is er in de afgelopen 12 maanden wel eens iets gestolen uit uw woning?
|                                      |Totaal      |
|                                      |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   |
|ja                                    |3    |1,5  |
|nee                                   |198  |98,5 |
|Totaal                                |201  |100  |

50b Hoe vaak?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|0                                     |1    |0,5  | |1    |33,3 |
|1                                     |2    |1,0  | |2    |66,6 |
|Totaal                                |3    |1,5  | |     |     |
|System Missing                        |198  |98,5 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |3    |100,0|

51 Hoeveel personenauto's had uw huishouden de afgelopen 12 maanden tegelijkertijd ter beschikking?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|geen                                  |72   |35,8 | |     |     |
|1                                     |110  |54,7 | |110  |85,3 |
|2                                     |16   |8,0  | |16   |12,4 |
|3                                     |2    |1,0  | |2    |1,6  |
|6                                     |1    |0,5  | |1    |0,8  |
|Totaal                                |201  |100  | |129  |100,0|

52a Is er in de afgelopen 12 maanden wel eens iets gestolen uit uw auto/één van de auto's?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |29   |14,4 | |29   |20,9 |
|nee                                   |99   |49,3 | |110  |79,1 |
|weet niet                             |1    |0,5  | |     |     |
|Totaal                                |129  |64,2 | |     |     |
|System Missing                        |72   |35,8 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |139  |100,0|

52b Hoe vaak in de eigen buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|0                                     |6    |3,0  | |6    |20,7 |
|1                                     |16   |8,0  | |16   |55,2 |
|2                                     |2    |1,0  | |2    |6,9  |
|3                                     |1    |0,5  | |1    |3,4  |
|4                                     |1    |0,5  | |1    |3,4  |
|5                                     |2    |1,0  | |2    |6,9  |
|11                                    |1    |0,5  | |1    |3,4  |
|Totaal                                |29   |14,4 | |     |     |
|System Missing                        |172  |85,6 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |29   |100,0|

53a Is er in de afgelopen 12 maanden wel eens iets gestolen of vernield wat aan de buitenkant van uw auto / één van de auto's zat?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |45   |22,4 | |45   |35,2 |
|nee                                   |83   |41,3 | |83   |64,8 |
|weet niet                             |1    |0,5  | |     |     |
|Totaal                                |129  |64,2 | |     |     |
|System Missing                        |72   |35,8 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |128  |100,0|

53b Hoe vaak in de eigen buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|0                                     |3    |1,5  | |3    |6,7  |
|1                                     |26   |12,9 | |26   |57,8 |
|2                                     |7    |3,5  | |7    |15,6 |
|3                                     |4    |2,0  | |4    |8,9  |
|4                                     |1    |0,5  | |1    |2,2  |
|7                                     |1    |0,5  | |1    |2,2  |
|10                                    |2    |1,0  | |2    |4,4  |
|12                                    |1    |0,5  | |1    |2,2  |
|Totaal                                |45   |22,4 | |     |     |
|System Missing                        |156  |77,6 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |45   |100,0|

55a Is uw huishouden in de afgelopen 12 maanden slachtoffer geworden van een fietsendiefstal?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |60   |29,9 | |60   |30,6 |
|nee                                   |136  |67,7 | |136  |69,4 |
|geen antwoord                         |5    |2,5  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |196  |100,0|

55b Hoe vaak in de eigen buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|0                                     |21   |10,4 | |21   |35,0 |
|1                                     |22   |10,9 | |22   |36,7 |
|2                                     |9    |4,5  | |9    |15,0 |
|3                                     |5    |2,5  | |5    |8,3  |
|4                                     |2    |1,0  | |2    |3,3  |
|8                                     |1    |0,5  | |1    |1,7  |
|Totaal                                |60   |29,9 | |     |     |
|System Missing                        |141  |70,1 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |60   |100,0|

56a Is uw portemonnee, portefeuille of bijvoorbeeld tasje in de afgelopen 12 maanden wel eens gestolen met geweld?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |4    |2,0  | |4    |2,1  |
|nee                                   |190  |94,5 | |190  |97,9 |
|weet niet                             |1    |0,5  | |     |     |
|geen antwoord                         |6    |3,0  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |194  |100,0|

56b Hoe vaak in de eigen buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|0                                     |2    |1,0  | |2    |50,0 |
|1                                     |2    |1,0  | |2    |50,0 |
|Totaal                                |4    |2,0  | |     |     |
|System Missing                        |197  |98,0 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |4    |100,0|

57a Is uw portemonnee, portefeuille of bijvoorbeeld tasje in de afgelopen 12 maanden wel eens gestolen, zonder geweld?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |3    |1,5  | |3    |1,5  |
|nee                                   |191  |95,0 | |191  |98,5 |
|weet niet                             |7    |3,5  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |194  |100,0|

57b Hoe vaak in de eigen buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|0                                     |3    |1,5  | |3    |100,0|
|System Missing                        |198  |98,5 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |     |     |

58a Zijn er wel eens andere dingen gestolen in de afgelopen 12 maanden?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |9    |4,5  | |9    |4,6  |
|nee                                   |186  |92,5 | |186  |95,4 |
|weet niet                             |5    |2,5  | |     |     |
|geen antwoord                         |1    |0,5  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |195  |100,0|

58b Hoe vaak in de eigen buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|1                                     |5    |2,5  | |5    |55,6 |
|2                                     |1    |0,5  | |1    |11,1 |
|3                                     |1    |0,5  | |1    |11,1 |
|4                                     |1    |0,5  | |1    |11,1 |
|5                                     |1    |0,5  | |1    |11,1 |
|Totaal                                |9    |4,5  | |     |     |
|System Missing                        |192  |95,5 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |9    |100  |

59a Is er in de afgelopen 12 maanden wel eens iets anders van u beschadigd of vernield?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |11   |5,5  | |11   |5,6  |
|nee                                   |185  |92,0 | |185  |94,4 |
|weet niet                             |3    |1,5  | |     |     |
|geen antwoord                         |2    |1,0  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |196  |100,0|

59b Hoe vaak?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|1                                     |7    |3,5  | |7    |63,6 |
|2                                     |4    |2,0  | |4    |36,4 |
|Totaal                                |11   |5,5  | |     |     |
|System Missing                        |190  |94,5 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |11   |100,0|

60a Bent u zelf de afgelopen 12 maanden wel eens bedreigd met lichamelijk geweld?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |17   |8,5  | |17   |8,6  |
|nee                                   |180  |89,6 | |180  |91,4 |
|weet niet                             |2    |1,0  | |     |     |
|geen antwoord                         |2    |1,0  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |197  |100,0|

60b Hoe vaak in de eigen buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|0                                     |5    |2,5  | |5    |29,4 |
|1                                     |4    |2,0  | |4    |23,5 |
|2                                     |2    |1,0  | |2    |11,8 |
|3                                     |4    |2,0  | |4    |23,5 |
|4                                     |1    |0,5  | |1    |5,9  |
|5                                     |1    |0,5  | |1    |5,9  |
|Totaal                                |17   |8,5  | |     |     |
|System Missing                        |184  |91,5 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |17   |100,0|

61a Bent u zelf de afgelopen 12 maanden wel eens slachtoffer geworden van mishandeling?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |4    |2,0  | |4    |2,0  |
|nee                                   |194  |96,5 | |194  |98,0 |
|geen antwoord                         |3    |1,5  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |198  |100,0|

61b Hoe vaak in de eigen buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|0                                     |3    |1,5  | |3    |75,0 |
|1                                     |1    |0,5  | |1    |25,0 |
|Totaal                                |4    |2,0  | |     |     |
|System Missing                        |197  |98,0 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |4    |100,0|

68 Is er een wijkagent bij u in de buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |82   |40,8 | |82   |85,4 |
|nee                                   |14   |7,0  | |14   |14,6 |
|weet niet                             |105  |52,2 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |96   |100,0|

69 Voelt u zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in uw buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |177  |88,1 | |177  |90,3 |
|nee                                   |19   |9,5  | |19   |9,7  |
|weet niet                             |3    |1,5  | |     |     |
|geen antwoord                         |2    |1,0  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |196  |100,0|

70 Bent u in het afgelopen jaar actief geweest om de leefbaarheid en veiligheid in uw buurt te verbeteren?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |54   |26,9 | |54   |27,3 |
|nee                                   |144  |71,6 | |144  |72,7 |
|geen antwoord                         |3    |1,5  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |198  |100,0|

71 Denkt u dat de buurt, waarin u woont, de komende jaren vooruit of achteruit zal gaan?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|zal vooruit gaan                      |99   |49,3 | |99   |52,1 |
|zal achteruit gaan                    |34   |16,9 | |34   |17,9 |
|zal gelijk blijven                    |57   |28,4 | |57   |30,0 |
|weet niet                             |9    |4,5  | |     |     |
|geen antwoord                         |2    |1,0  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100,0| |190  |100,0|

72 Bent u zeer gehecht, gehecht, niet gehecht of helemaal niet gehecht aan uw buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|zeer gehecht                          |19   |9,5  | |19   |9,7  |
|gehecht                               |138  |68,7 | |138  |70,8 |
|niet gehecht                          |33   |16,4 | |33   |16,9 |
|helemaal niet gehecht                 |5    |2,5  | |5    |2,6  |
|weet niet                             |4    |2,0  | |     |     |
|geen antwoord                         |2    |1,0  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |195  |100,0|

73 Wat zijn volgens u de belangrijkste problemen in uw buurt, waarvan u vindt dat ze aangepakt moeten worden?
|                         |1e         | |2e         | |3e         |
|                         |antwoord   | |antwoord   | |antwoord   |
|                         |Aanta|Perce| |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                         |l    |nt   | |l    |nt   | |l    |nt   |
|Geen problemen           |25   |12,4 | |12   |6,0  | |8    |4,0  |
|Criminaliteit            |17   |8,5  | |16   |8,0  | |3    |1,5  |
|Jeugdproblematiek        |23   |11,4 | |11   |5,5  | |7    |3,5  |
|Drugsoverlast            |2    |1,0  | |6    |3,0  | |     |     |
|Bevolkingssamenstelling  |8    |4,0  | |7    |3,5  | |1    |0,5  |
|Verzorging openbaar      |6    |3,0  | |6    |3,0  | |1    |0,5  |
|groen                    |     |     | |     |     | |     |     |
|Verzorging openbaar      |35   |17,4 | |8    |4,0  | |6    |3,0  |
|gebied                   |     |     | |     |     | |     |     |
|Slechte woningen         |2    |1,0  | |1    |0,5  | |2    |1,0  |
|Parkeerproblemen         |13   |6,5  | |9    |4,5  | |2    |1,0  |
|Verkeersproblemen        |35   |17,4 | |23   |11,4 | |3    |1,5  |
|Slechte verkeersplannen  |     |     | |1    |0,5  | |     |     |
|gemeente                 |     |     | |     |     | |     |     |
|Slecht openbaar vervoer  |1    |0,5  | |     |     | |     |     |
|Onvoldoende groen        |5    |2,5  | |4    |2,0  | |3    |1,5  |
|Onvoldoende              |6    |3,0  | |1    |0,5  | |1    |0,5  |
|speelgelegenheid         |     |     | |     |     | |     |     |
|kinderen                 |     |     | |     |     | |     |     |
|Slechte stedenbouwkundige|5    |2,5  | |1    |0,5  | |     |     |
|plannen                  |     |     | |     |     | |     |     |
|Anders                   |5    |2,5  | |1    |0,5  | |     |     |
|weet niet                |13   |6,5  | |     |     | |     |     |
|Totaal                   |     |     | |107  |53,2 | |37   |18,4 |
|System                   |     |     | |94   |46,8 | |164  |81,6 |
|Totaal                   |201  |100  | |201  |100  | |201  |100  |

74 Vindt u dat de GEMEENTE veel, voldoende, of weinig aandacht heeft voor de problemen in uw buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|veel aandacht                         |6    |3,0  | |6    |3,7  |
|voldoende aandacht                    |76   |37,8 | |76   |47,2 |
|weinig aandacht                       |79   |39,3 | |79   |49,1 |
|weet niet                             |31   |15,4 | |     |     |
|geen antwoord                         |9    |4,5  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |161  |100,0|

EXTRA VRAGEN MAKASSARSTRAAT E.O.


Kent u de kringloopwinkel Emmaüs Lombok?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |127  |63,2 | |127  |73,4 |
|nee                                   |46   |22,9 | |46   |26,6 |
|geen antwoord                         |28   |13,9 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |173  |100  |

Kent u de nachtopvang voor dak- en thuislozen, afgekort NOIZ genoemd?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |103  |51,2 | |103  |61,3 |
|nee                                   |65   |32,3 | |65   |38,7 |
|geen antwoord                         |33   |16,4 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |168  |100  |

Kent u de Tussenvoorziening?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |46   |22,9 | |46   |28,6 |
|nee                                   |115  |57,2 | |115  |71,4 |
|geen antwoord                         |40   |19,9 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |161  |100  |

Waarvan kent u deze voorzieningen?
|                            |1e        | |2e        | |3e        |
|                            |antwoord  | |antwoord  | |antwoord  |
|                            |Aant|Perc| |Aant|Perc| |Aant|Perc|
|                            |al  |ent | |al  |ent | |al  |ent |
|van berichten in de media   |40  |19,9| |17  |8,5 | |    |    |
|van nieuwsbrief             |5   |2,5 | |10  |5,0 | |    |    |
|Makassarstraat              |    |    | |    |    | |    |    |
|van bezoek open dag         |13  |6,5 | |2   |1,0 | |4   |2,0 |
|van bezoek aan              |36  |17,9| |2   |1,0 | |    |    |
|kringloopwinkel Emmaüs      |    |    | |    |    | |    |    |
|Lombok                      |    |    | |    |    | |    |    |
|van de buurtfietsenstalling |16  |8,0 | |1   |0,5 | |    |    |
|anders                      |41  |20,4| |14  |7,0 | |    |    |
|weet niet                   |8   |4,0 | |    |    | |    |    |
|geen antwoord               |6   |3,0 | |    |    | |1   |0,5 |
|Totaal                      |165 |82,1| |46  |22,9| |5   |2,5 |
|System Missing              |36  |17,9| |155 |77,1| |196 |97,5|
|Totaal                      |201 |100 | |201 |100 | |201 |100 |

Ondervindt u overlast van een van deze voorzieningen?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |33   |16,4 | |33   |20,0 |
|nee                                   |132  |65,7 | |132  |80,0 |
|Totaal                                |165  |82,1 | |     |     |
|System Missing                        |36   |17,9 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |165  |100  |

Wilt u aangeven wie of wat deze overlast veroorzaakt?
|                            |1e        | |2e        | |3e        |
|                            |antwoord  | |antwoord  | |antwoord  |
|                            |Aant|Perc| |Aant|Perc| |Aant|Perc|
|                            |al  |ent | |al  |ent | |al  |ent |
|rondhangende dak- en        |19  |9,5 | |    |    | |    |    |
|thuislozen                  |    |    | |    |    | |    |    |
|vuil achter gelaten door    |8   |4,0 | |    |    | |1   |0,5 |
|bezoekers nachtopvang       |    |    | |    |    | |    |    |
|verkeer/parkeeroverlast     |2   |1,0 | |    |    | |    |    |
|kringloopwinkel Emmaüs      |    |    | |    |    | |    |    |
|geluidsoverlast door        |    |    | |1   |0,5 | |    |    |
|bezoekers nachtopvang       |    |    | |    |    | |    |    |
|toename diefstal            |1   |0,5 | |1   |0,5 | |    |    |
|toename vandalisme          |1   |0,5 | |1   |0,5 | |    |    |
|anders                      |1   |0,5 | |    |    | |    |    |
|geen antwoord               |1   |0,5 | |    |    | |    |    |
|Totaal                      |33  |16,4| |3   |1,5 | |    |    |
|System Missing              |168 |83,6| |198 |98,5| |200 |99,5|
|Totaal                      |201 |100 | |201 |100 | |201 |100 |

Heeft u deze overlast gemeld?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|nee                                   |18   |9,0  | |18   |54,5 |
|ja, bij het wijkbureau                |4    |2,0  | |4    |12,1 |
|ja, bij de politie                    |6    |3,0  | |6    |18,2 |
|ja, bij (een van) de voorzieningen (de|4    |2,0  | |4    |12,1 |
|kringloopwinkel Emmaüs)               |     |     | |     |     |
|anders                                |1    |0,5  | |1    |3,0  |
|Totaal                                |33   |16,4 | |     |     |
|System Missing                        |168  |83,6 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |33   |100  |

Hebben deze voorzieningen invloed op de leefbaarheid van de buurt?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |54   |26,9 | |54   |35,5 |
|nee                                   |98   |48,8 | |98   |64,5 |
|geen antwoord                         |13   |6,5  | |     |     |
|Totaal                                |165  |82,1 | |     |     |
|System Missing                        |36   |17,9 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |152  |100  |

Heeft u van de beheergroep Makassarstraat gehoord?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|ja                                    |67   |33,3 | |67   |36,8 |
|nee                                   |115  |57,2 | |115  |63,2 |
|geen antwoord                         |19   |9,5  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |182  |100  |

Waarvan kent u de beheergroep Makassarstraat?
|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|van de media                          |20   |10,0 | |20   |32,3 |
|van de nieuwsbrief Makassarstraat     |29   |14,4 | |29   |46,8 |
|van de klachtenprocedure              |2    |1,0  | |2    |3,2  |
|van de buurtfietsenstalling           |3    |1,5  | |3    |4,8  |
|anders                                |8    |4,0  | |8    |12,9 |
|weet niet                             |3    |1,5  | |     |     |
|geen antwoord                         |2    |1,0  | |     |     |
|Totaal                                |67   |33,3 | |     |     |
|System Missing                        |134  |66,7 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |62   |100  |

PERSOONSKENMERKEN RESPONDENTEN


1 Leeftijdsgroep

|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|18-29                                 |63   |31,3 | |63   |31,5 |
|30-39                                 |56   |27,9 | |56   |28,0 |
|40-54                                 |42   |20,9 | |42   |21,0 |
|55-64                                 |19   |9,5  | |19   |9,5  |
|65+                                   |20   |10,0 | |20   |10,0 |
|Totaal                                |200  |99,5 | |     |     |
|System Missing                        |1    |0,5  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |200  |100  |

2 Geslacht

|                                      |Totaal      |
|                                      |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   |
|man                                   |103  |51,2 |
|vrouw                                 |98   |48,8 |
|Totaal                                |201  |100  |

Etniciteit

|                                      |Totaal      |
|                                      |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   |
|Nederlanders                          |170  |84,6 |
|Marokkanen                            |1    |0,5  |
|Turken                                |3    |1,5  |
|Overige                               |27   |13,4 |
|Totaal                                |201  |100  |

Huishoudensamenstelling

|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|alleenstaand                          |74   |36,8 | |74   |37,0 |
|alleenstaand+kind(eren)               |4    |2,0  | |4    |2,0  |
|(echt)paar                            |76   |37,8 | |76   |38,0 |
|(echt)paar+kind(eren)                 |33   |16,4 | |33   |16,5 |
|overig                                |13   |6,5  | |13   |6,5  |
|geen antwoord                         |1    |0,5  | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |200  |100  |

Dagelijkse activiteit

|                                      |Totaal      |
|                                      |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   |
|betaald werk                          |148  |73,6 |
|pensioen/VUT                          |21   |10,4 |
|huisman/-vrouw                        |7    |3,5  |
|student/scholier                      |10   |5,0  |
|geen werk /werkzoekend                |2    |1,0  |
|arbeidsongeschikt                     |7    |3,5  |
|overig                                |6    |3,0  |
|Totaal                                |201  |100  |

84 Hoogst voltooide opleiding

|                                      |Totaal      |
|                                      |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   |
|geen+LO                               |10   |5,0  |
|LBO                                   |16   |8,0  |
|Lager+Mid.AVO                         |27   |13,4 |
|MBO                                   |28   |13,9 |
|Hoger AVO                             |23   |11,4 |
|HBO                                   |47   |23,4 |
|Academisch                            |46   |22,9 |
|Overig                                |4    |2,0  |
|Totaal                                |201  |100  |

85 Netto huishoudinkomen per maand

|                                      |Totaal      | |Excl.       |
|                                      |            | |Wn/ga/sysmis|
|                                      |Aanta|Perce| |Aanta|Perce|
|                                      |l    |nt   | |l    |nt   |
|minder dan E  800                     |3    |1,5  | |3    |1,8  |
|E  800 - E  1.100                     |14   |7,0  | |14   |8,5  |
|E  1.100 - E  1.650                   |34   |16,9 | |34   |20,7 |
|E  1.650 - E  2.250                   |42   |20,9 | |42   |25,6 |
|E  2.250 - E  2.850                   |39   |19,4 | |39   |23,8 |
|E  2.850 - E  3.500                   |17   |8,5  | |17   |10,4 |
|E  3.500 en meer                      |15   |7,5  | |15   |9,1  |
|weet niet/geen antwoord               |37   |18,4 | |     |     |
|Totaal                                |201  |100  | |164  |100  |

Publicatieoverzicht COS
Arbeidsmarkt/economie
De Rotterdamse marktbezoeker, een profiel 2002
Kantoren Nieuwsbief: De Rotterdamse kantorenmarkt 2001/2002 2002
Rotterdammers over werken bij de gemeente. Resultaten uit de Omnibusenquête 2002 2002
Monitor gemeentelijke lastendruk 2001/2002* 2002
Dagindeling van Rotterdammers 2002
Sociaal-Economische Barometer 1995-1999; deel A, B en C 2001
Meer maatwerk in werktijden 2001
De inkomensverdeling in de stadsregio Rotterdam 1998 2001
Prognose beroepsbevolking Rotterdam 2014 2001
Communicatie
Rotterdam bekeken en beluisterd in 2002 2003
Milieumonitor Stadsregio-Rotterdam 2002
Pluspunt gemeten. Interne communicatie bij de dS+V 2002
Bekendheid en waardering stadsregio Rotterdam 2002
Naamsbekendheid Bureau Doorstroming 2002
Jong en veelkleurig onderweg naar de stembus 2001
Ontwikkelingen onder de loep 2001
Alle medewerkers geïnformeerd Naar een betere informatievoorziening binnen de gemeente Rotterdam 2000
Demografie analyse
Verhuizen in Rotterdam, onderzoek verhuisbewegingen 1995-2000 2002
Inpakken en wegwezen: migratie-onderzoek Rotterdam en regio 1998-2000 2002
Dynamische bevolking van Rotterdam 2001
Met stille trom vertrokken 2001
Demografische gegevens vanaf 1971 t/m 2000 2000
Doorgangshuis en woonwijk. Grootstedelijke dynamiek in Spangen en Hillesluis 2000
Statushouders in Rotterdam 2000
Demografie prognose
Huishoudensprognose Rotterdam 2014 2000
Bevolkingsprognose Rotterdam 2014 1999
Bevolkingsprognose Nesselande 1999
Bevolkingsprognose stadsregio Rotterdam 2011 1997
Etnische minderheden
Feitenkaarten Antillianen 2002 2002
Minderhedenmonitor 2001 2002
Sportdeelname van Surinamers, Turken en Marokkanen van de 1e en 2e generatie 2001
Migranten op de Rotterdamse woningmarkt: verhuisstromen en zoekervaringen binnen het aanbodmodel 2001
Bevolkingsprognose veelkleurig Rotterdam 2014 2001
Diversiteit in vrijetijdsbesteding. Een onderzoek onder Marokkaanse, Surinaamse en Turkse Rotterdammers 2000
Allochtonen met AOW-tekort in Rotterdam 1999
Kunst en cultuur
Cultuurparticipatie van Rotterdammers 2001 2002
Museumbezoek in de stadsregio Rotterdam 2002
Richtlijn Cultuurparticipatie Onderzoek (RCO) 2001
Rotterdammers en het Luxor Theater. Resultaten uit de Omnibusenquête 2000. 2000
Leefbaarheid
Bovengrondse problemen bij ondergrondse containers 2002
Binnenstadsmonitor Rotterdam 2000/2001 2002
Monitor Delfshaven schoon. Eerste meting, najaar 2001 2001
Rotterdammers over de duurzame stad. Resultaten uit de Omnibusenquête 2001 2001
Afvalscheiding in Rotterdam. Wat weet men, doet men, wil men? 2001
Gebiedsrapportages Strategische Wijkaanpak 2001
Wijkaanpak Ridderkerk. Enquête-uitkomsten vervolgmeting. 2001
GSB en Wijkaanpak Rotterdam 2000, Nulmeting meetbare doelstellingen 2001
Nachtopvang dak- en thuislozen De Brug. Evaluatie 1995-2000 2000
Onderwijs
Kinderen en opvang. Monitor kinderopvang Rotterdam 2002 2002
Doelgroepen van educatie 2001 2001
Onderwijs in allochtone levende talen: de OALT-behoeftepeiling in Rotterdam 1999
Geteld, en ook gemeld. Schoolverzuim in Rotterdam 1998
Overig
Analyse opkomst Tweede Kamerverkiezingen 2002 2002
Analyse Tweede Kamerverkiezingen 2002 2002
Analyse deelgemeenteraadsverkiezingen 2002 2002
Analyse opkomst gemeenteraadsverkiezingen 2002 2002
Analyse gemeenteraadsverkiezingen 2002 2002
Een eigen bibliotheek 2001
Jonge moeders in Rotterdam in beeld en cijfers 2000
Publieksonderzoek
Rotterdammers over hun stad 2002. Kengetallen en trends uit recente enquêtes 2002
Activiteiten rond Kerst en Oud en Nieuw. Resultaten uit de Omnibusenquête 2001 2002
Bekendheid met Rotterdamse trouwlokaties 2002
Rotterdammers en computers 2002. Resultaten uit de Omnibusenquête 2002 2002
Rotterdammers over de dienst Burgerzaken 2002
Rotterdam, attractieve stad en regio. 2002
Klanten over het iS+V 2002
Rotterdam in vier jaar tijd 2001
Stadspeiling Vlaardingen 2001 2001
Rapportage omnibusonderzoek 2000 Maassluis 2000
Recreatie
Sportdeelname in Hillegersberg-Schiebroek, 1995-2001 2002
Wonen, leven en uitgaan in Rotterdam 2001. Resultaten uit de Vrijetijdsomnibus 2001 2002
Motieven voor non-participatie 2002
Non-participatie in vrijetijdsbesteding 2001 2002
Tijdsbesteding en uitgaansgedrag van Rotterdamse jongeren 2002
Omgevingsanalyse sport en bewegen in Noord aan de Rotte 2002
Vrijetijdsbesteding van diverse groepen Rotterdammers 2001
Meer te doen in wijkgebouwen 2001
Ruimtelijke ordening
Rotterdammers en parkeren 2002. Resultaten uit de Omnibusenquête 2002 2002
Rotterdammers en parkeren 2001. Resultaten uit de Vrijetijdsomnibusenquête 2001 2002
Rotterdammers en fietsen. Resultaten uit de Omnibusenquête 2001 2001
Buurtonderzoek Zuidelijk Wijkpark Zevenkamp 2000
Statistiek
Problemen en kansen in de G4. Statistische onderbouwing van de bovenmaatse opgave. 2002
Werkboek ruimtelijke demografie 2002
Buurten in cijfers 2001 2001
Statistisch jaarboek Rotterdam en regio vanaf 1992 t/m 2000 2000
Subsidiegebruik
Huursubsidiegebruik Rotterdam '98/'99 en '99/'00 2001
Rotterdammers en de Rotterdampas 2000
Bekendheid van huursubsidie in Rotterdam. Resultaten uit de Omnibusenquête 2000 2000
Veiligheid
Beleving veiligheid bewoners Mathenesserweg 2000
Veiligheidsbeleving van Rotterdamse allochtonen 2000
Woningmarkt algemeen
Monitor Aanbodmodel Rotterdam 2001 2002
Buurtinformatie Aanbodmodel Rotterdam 2001 2002
Beleidsplan wonen 2000 Hellevoetsluis 2001
WoningBehoefte Onderzoek 1998: Kernpublicatie Rotterdam 2000
Woningmarkt facet
Kopers van nieuwbouwwoningen in Nesselande 2003
De woonwensen van ouderen in de deelgemeente Feijenoord 2002
De markt voor koopwoningen in 2001 2002
Woningmarktanalyses Rotterdamse deelgemeenten 2001
De woonwensen van ouderen in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek 2001
Kopers en belangstellenden van nieuwbouwprojecten St. Jobsweg en Coolhaven 2001
Nieuwbouw Nieuw-Terbregge - fase 1 Wonen in een waterrijk woonmilieu 2000

Bovenstaand overzicht is een greep uit het publicatie-aanbod van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek.
Een compleet publicatie-overzicht is te raadplegen op het Internet, http://www.cos.nl


---

'Mkssrstrt'. De komst van drie daklozeninstellingen naar een Utrechtse woonwijk. Beheergroep Makassarstraat, Utrecht, mei 2001. (De a's ontbreken doelbewust in de titel).
Monitor opvang dak- en thuislozen. Nulmeting Makassarstraat, COS Rotterdam februari 2001.
Nulmeting, bladzijde 24 en 25
Veiligheidsmeting 2001. BI, gemeente Utrecht, april 2001.



---- --