Gemeente Maassluis

Persberichten

31-7-2003

Antwoorden op schriftelijke vragen D66 over verbouwing raadzaal

Naar aanleiding van schriftelijke vragen die door de fractie van D66 zijn gesteld aan het college van burgemeester en wethouder over de verbouwing van de raadzaal heeft het college een antwoordschrijven verzonden. Het college beantwoordt de vragen van D66 als volgt:

Met verwijzing naar uw vragen op grond van artikel 37 van het Reglement van Orde over de bekendmaking van bezuinigingen in relatie tot uw verzoek tot uitstel van de verbouw van de raadzaal, berichten wij u het volgende.

Op 1 juli 2003 heeft de gemeenteraad van Maassluis zowel de Kadernota 2003, waarin een zeer somber perspectief geschetst wordt van de gemeentelijke financiën voor de komende jaren, als het raadsvoorstel voor het beschikbaar stellen van een krediet voor het verbouwen van de raadszaal behandeld.
Zoals blijkt uit de presentielijst was u aanwezig bij deze raadsvergadering.

Als u de Kadernota 2003 goed gelezen zou hebben en geluisterd zou hebben naar de wethouder Financiën tijdens de raadsvergadering van 1 juli 2003 dan kunt u zonder meer op de hoogte zijn van het zeer sombere financiële perspectief met betrekking tot de gemeentelijke financiën.
Tijdens de raadsvergadering van 1 juli 2003 heeft u gewoon ingestemd met ons voorstel voor een krediet voor het verbouwen van de raadszaal.

Uit onze onderstaande beantwoording blijkt dat het krediet niet alleen ter beschikking wordt gesteld voor het verbouwen van de raadszaal, maar ook voor het vervangen van de slechte geluidsinstallatie, de verwarmings- en koelinstallatie (na 25 jaar gebruik) en voor het vervangen van meubilair dat na 25 respectievelijk 37 jaar gebruik daadwerkelijk gevaar oplevert voor de gebruikers. U schets in uw schriftelijke vragen een onjuist beeld waardoor er een verkeerde indruk gaat ontstaan van de door de gemeente voorgenomen investeringen.

Wij zullen thans overgaan tot het beantwoorden van uw vragen.

Vraag 1
Bent u het met D66 eens dat het een vreemde zaak is dat de raad via de pers moet vernemen dat de bijdrage van het rijk aan de gemeente drastisch wordt verminderd met ongeveer 1,2 miljoen euro. Bent u het met D66 eens dat u de informatieplicht hebt om dit in ieder geval gelijktijdig of eerder aan de raad mee te delen. Zo ja, wat wilt u hieraan gaan doen om dit in het vervolg te voorkomen.

Antwoord vraag 1
Met ons schrijven van 18 juli jl. hebben wij de raad geïnformeerd over de tegenvaller op de algemene uitkering uit het Gemeentefonds ten opzichte van de prognose die in de Kadernota is opgenomen. De wethouder voor financiën heeft bij de behandeling van de Kadernota in de raadsvergadering overigens ook al zijn grote zorgen uitgesproken over de algemene uitkering. Afgezien van de omvang, kon het voor de goede verstaander geen echte verrassing zijn geweest dat onze prognose in de Kadernota over de algemene uitkering - die was gebaseerd op het aangekondigde accres in de septembercirculaire 2002 aanzienlijk lager zou kunnen uitpakken.

Op 16 juli jl. heeft de wethouder voor financiën, naar aanleiding van de behandeling van de Kadernota, een interview gegeven aan een journalist van het Rotterdams Dagblad. De omvang van de hierboven genoemde tegenvaller was op dat moment vers van de pers bekend. Wanneer dan tijdens het interview over de financiële situatie wordt gesproken is het volstrekt logisch dat ook deze informatie zo snel mogelijk voor de burger beschikbaar komt. Dit zou u toch als democraat in hart en nieren, die bovendien geen kans voorbij laat gaan om er ons aan te herinneren dat de burger in een vroegtijdig stadium betrokken moet worden bij belangrijke gemeentelijke aangelegenheden, zeker moeten aanspreken. Ons beleid is erop gericht zowel de raad als de burger zo snel mogelijk van relevante informatie te voorzien. Dat een dagblad soms sneller is dan wij kunnen voorzien is de verdienste van de pers. Wij zijn het niet met u eens dat onze actieve informatieplicht zo moet worden uitgelegd dat het recht op nieuws in eerste instantie tot het exclusieve eigendom van de raad behoort.

Vraag 2
Bent u het met D66 eens dat er drastische maatregelen moeten worden genomen om deze bezuiniging van ongeveer 1,2 miljoen euro te verwezenlijken en dat het college zowel aan de Maassluise gemeenschap als de ambtenaren het voorbeeld moet geven.

Antwoord vraag 2
Het zal niemand kunnen ontgaan dat deze plotselinge en omvangrijke tegenvaller ons, maar zeker de gemeenteraad, dwingt tot ingrijpende maatregelen. Wanneer u een bevestiging zoekt voor uw standpunt willen wij daar uiteraard graag aan tegemoet komen.

Vraag 3
Bent u het met D66 eens, dat nu maatregelen moeten worden genomen en dat het terstond terug draaien van de herinrichting van de raadzaal en de investeringen in het meubilair en dergelijke gezien de toekomstige financiële situatie waarin de gemeente komt te verkeren noodzakelijk is. Bent u bereid om dit te doen?

Antwoord vraag 3
Na een discussie van vele jaren en na het doorvoeren van een aanzienlijke bezuiniging heeft de gemeenteraad uiteindelijk het groene licht gegeven voor de renovatie van de raadzaal. In verband met het spoedeisende karakter van de werkzaamheden is kort na dit besluit de uitvoeringsopdracht verstrekt, mede gezien het feit dat de burgerzaal gebruikt zal worden als vervangende huisvesting voor Koningshof gedurende de renovatie van het ontmoetingscentrum. Ook de aanbesteding van de vervanging van de technische installaties heeft inmiddels plaatsgevonden.
Gezien de voorkeur van de raad voor een sobere uitvoering zijn de begrippen duurzaamheid en doelmatigheid voor ons richtinggevend geweest bij het opstellen van het renovatieplan. De gebreken die aan de huidige raadzaal kleven (onvoldoende verlichting, slecht functionerende geluidsinstallatie en een te krappe provisorische indeling) maken deze investering volstrekt noodzakelijk. Bij de afgelopen raadsvergadering hebben burgers zich bij de voorzitter van de gemeenteraad wederom beklaagd over de zeer slechte geluidsinstallatie.
Wij zijn niet bereid dit onderwerp opnieuw ter discussie aan de gemeenteraad voor te leggen.
Hierbij tekenen wij nog aan dat het terugdraaien van de opdracht zal leiden tot financiële gevolgen wegens schadeclaims voor al in gang gezette werkzaamheden en gederfde inkomsten.

Het door de raad beschikbaar gestelde krediet heeft niet alleen betrekking op de raadzaal. Ook meubilair uit andere vergaderzalen moet vervangen worden.
De stoelen uit de Campanje en de Coppelstock vertonen na 25 jaar intensief gebruik tekenen van metaalmoeheid. Een tiental stoelen is wegens breuken in het frame afgevoerd en de resterende stoelen beginnen dezelfde slijtageverschijnselen te vertonen. Uit een oogpunt van veiligheid van de gebruikers van de vergaderzalen is vervanging dan ook noodzakelijk.
De tafels uit de verschillende vergaderzalen en de stoelen uit de Buys zijn in 1966 aangeschaft voor de meubilering van de raadzaal in de aula van de Caland LTS toen het voormalige raadhuis aan de Hoogstraat te klein was geworden voor het houden van raadsvergaderingen. Wij zijn van mening dat de vervanging van dit, de last van 37 jaar zwaarwichtige discussies torsend, minder comfortabele vergadermeubilair geen overbodige luxe is en zien geen reden om af te zien van ons voornemen voorstellen te doen tot vervanging van dit meubilair.

Vraag 4
Kunt u exact aangeven wat de bezuiniging is als de herinrichting van de raadzaal niet doorgaat. Is dit inderdaad 340.000,-- euro zoals D66 heeft berekend en zijn er nog schadeclaims te verwachten?

Antwoord vraag 4
Uw stelling dat er met het terugdraaien van deze investering een bezuiniging wordt bereikt van 340.000,-- is niet juist. Zoals u weet, wordt op kapitaalsinvesteringen een afschrijvingstermijn gehanteerd met als doel om grote uitgaven gelijkmatig over meerdere exploitatiejaren gedurende de afschrijvingstermijn tot uitdrukking te brengen.
Voor dit krediet wordt een afschrijvingstermijn gehanteerd van 10 jaar. Een en ander houdt in dat de belasting van de exploitatie vanaf 2004 slechts 10% van het kapitaalkrediet bedraagt, ergo 34.000,-- per jaar. Uiteraard wordt ook nog een rentecomponent toegerekend. In de omvang van eventuele schadeclaims hebben wij geen inzicht.