Gemeente Amsterdam

Officiële overdacht minibussen aan Stadsmobiel
30 juli 2003 - Johanneke Helmers
De stichting MaDi draagt donderdag 31 juli, in aanwezigheid van portefeuillehouder Welzijn, Ronald Neslo, officieel hun minibussen over aan Stadsmobiel. De afgelopen jaren exploiteerde MaDi 3 minibussen die het vervoer van ouderen verzorgden. Per 1 augustus zal Stadsmobiel officieel het ouderenvervoer in Amsterdam Zuidoost overnemen.

Degenen die gebruik maken van het ouderenvervoer zullen meer voordelen ondervinden bij gebruik van Stadsmobiel. De eigen bijdrage voor vervoer wordt namelijk lager, ook voor mee-reizende(n). De scootmobiel mag mee en men kan twee zones buiten de stadsgrenzen van Amsterdam reizen. Het ouderenvervoer zal voor de rest onveranderd blijven. Het vervoer blijft van deur tot deur. Men kan nog steeds worden vervoerd naar buurthuis, ziekenhuis, kerk, winkelcentrum, etc. Stadsmobiel zal ook op het maaiveld rijden. Het telefoonnummer voor de belservice blijft ongewijzigd.

Chauffeurs

De vier chauffeurs van de minibus die op ID-basis in dienst waren bij de stichting MaDi komen per 1 augustus in dienst van Stadsmobiel. Zij krijgen allen een vaste reguliere aanstelling. Ook voor de vrijwillige chauffeurs die werden ingezet bij de minibus is een zinvolle oplossing gevonden. Een aantal heeft zich bereid verklaard om in de overgangsfase tot januari 2004 hun vrijwilligerswerkzaamheden voort te zetten. Onder andere om nieuwe chauffeurs wegwijs te maken in Zuidoost, de introductie van nieuwe chauffeurs bij de vaste klanten te verzorgen en de kwaliteit van de dienstverlening scherp in de gaten te houden. De overdracht van de minibus aan Stadsmobiel zal symbolisch plaatsvinden op de plek waar de chauffeurs en vrijwilligers zich verzamelden en waar de minibussen zijn gestationeerd, namelijk bij Woon- en zorgcentrum Nellestein, Lopikhof 1. In de toekomst zullen de bussen gestationeerd worden bij het Henriëtte Roland Holsthuis.

Kwaliteit verbeteren

Het besluit om het vervoer van ouderen te laten uitvoeren heeft aan het begin van dit jaar veel stof doen opwaaien. Om de kwaliteit te waarbogen heeft Stadsmobiel een operationeel plan opgesteld waarin de voorwaarden en maatregelen om te komen tot kwalitatief goed ouderenvervoer zijn opgenomen. Dit plan is in mei door de deelraad vastgesteld. Een van de maatregelen om de kwaliteit te waarborgen is dat de bussen in Zuidoost zelf worden gestationeerd. Door de invoering van datacommunicatie, internet en een planningsysteem wordt het vervoer geoptimaliseerd.

Tenslotte is er ook een coördinatiegroep ingesteld die hele voorbereidingsfase van minibus naar Stadsmobiel intensief heeft begeleid. De afgelopen maanden heeft deze groep invulling gegeven aan de klankbordfunctie en was verantwoordelijk voor het bewaken van de voorgenomen stappen conform het operationeel plan van Stadsmobiel. De coördinatiegroep bestaat uit twee vrijwillige chauffeurs, een cliënt van de minibus, een manager van MaDi, een beleidsmedewerker van het stadsdeel, de directeur van Stadsmobiel en een projectleider die belast is met de algehele coördinatie van het project.

© Gemeente Amsterdam