UCB N.V. Researchdreef 60, B-1070 Brussel (België)

Persbericht Embargo : 29 juli 2003 om 17.45 uur UCB : de wisselkoersschommelingen beïnvloeden de courante resultaten van de Groep


· De UCB-Groep heeft een geconsolideerde omzet voor het eerste semester 2003 van 1.512 miljoen, met inbegrip van de positieve invloed van de aankoop van Solutia en de negatieve invloed van de wisselkoersen. Het betekent een toename van 14%, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

· UCB bevestigt een stabiliteit in de courante resultaten aan constante wisselkoersen, vergeleken met het recordjaar 2002.

· De totale resultaten dalend met 25%, beïnvloed door uitzonderlijke provisies voor de herstucturering van Surface Specialties.
UCB-Groep (*)                                                                          Eerste Semester                    Verschil
(in  miljoen)                                                                     2002                  2003                   Aan const,
wisselkoersen
Omzet                                                                            1.325                 1.512           +14%     +25%
Pharma Sector                                         780                   739
Surface Specialties                                   545                   773

- waaronder Films 202 186 Bedrijfsresultaten (EBIT) 277 234 Netto financiële lasten -11 -6 Courante resultaten 266 228 -14% +0% Pharma Sector 242 193 Surface Specialties 20 31
- waaronder Films -10 - Niet-sectorieel 4 4 Uitzonderlijke resultaten -3 -31 Belastingen -81 -61 Netto totale resultaten na belastingen 182 136 -25% (*) Niet geauditeerde cijfers
Contact : Arnaud Denis - Investor Relations Manager Tel : +32-(0)2-559.92.64 Fax : +32-(0)2-559.95.71 E-mail : arnaud.denis@ucb-group.com Internet : http://www.ucb-group.com


Pharma Sector

In de Pharma Sector, bereikte de omzet voor het eerste semester 739 miljoen, een daling met 5%, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar; aan constante wisselkoersen zou dit een vooruitgang van 5% hebben betekend.
Op het vlak van allergie/astma, blijft Zyrtec het meest verkochte anti-allergicum wereldwijd.
In de Verenigde Staten, vertoonde de verkoop van Zyrtec, uitgedrukt in USD, een belangrijke stijging van 21% met $ 633 miljoen, ondanks een belangrijke daling van het geheel van de markt van de orale vorm antihistaminica op voorschrift, resultaat van de overgang van een belangrijk geneesmiddel naar de OTC. Het marktaandeel van Zyrtec, in waarde uitgedrukt, is van 23% naar 32% gestegen.
In Japan, steeg de verkoop van Zyrtec met 6% in Yen. Zijn marktaandeel is gedaald van 17% naar 15% wegens een toegenomen concurrentie. In Europa, bedroeg de UCB verkoop van Zyrtec voor het eerste semester 125 miljoen, dus een daling met 38 miljoen wegens generieke concurrentie, terwijl de verkoop van Xyzal meer dan verdubbeld is, tot 21 miljoen, wat een netto vermindering geeft van het gamma produkten UCB in allergie van 17 miljoen. Het marktaandeel van UCB in allergie (in de voornaamste vijf landen) daalde van 35% tot 30%. Voor het volgend semester, verwachten wij dat Zyrtec sterk blijft in de Verenigde Staten (in lokale munt uitgedrukt). In Europa streeft men naar een stabilisatie van het productengamma dankzij een tragere daling van Zyrtec en een blijvende toename van Xyzal, met behulp van de recente lanceringen in Frankrijk en in Spanje, die zeer aanmoedigende resultaten aantonen.
In neurologie, heeft de omzet van Keppra gedurende het eerste semester van vorig jaar 135 miljoen bereikt, hetzij een stijging met 43% vergeleken met het eerste semester van vorig jaar. De omzet in de VS is gestegen met 66% in USD (USD 99 milljoen). Op dit ogenblik bekleedt Keppra de eerste plaats als co-therapie tussen de anti-epileptische geneesmiddelen van de nieuwe generatie in de VS. In Europa bedroeg de stijging 61% ( 45 miljoen).
De sterke vooruitgang gerealiseerd door Keppra gedurende het eerste semester zou zich moeten bevestigen voor de rest van het jaar.
Het courante resultaat van de Pharma Sector bedraagt 193 miljoen, hetzij een vermindering van 20% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De belangrijke elementen die een negatieve invloed hebben op de courante resultaten, kunnen als volgt worden samengevat :
§ daling van de verkoop van Zyrtec in Europa ;
§ ongunstige schommelingen van de wisselkoersen, zich verheffend tot 37 miljoen; het verschil van de gemiddelde wisselkoersen tussen het eerste semester 2002 en 2003 bedraagt 23% voor de USD en 13% voor de Yen ; § de afschaffing van de Ditropan XL (Alza) overeenkomst, die gedurende het eerste semester van vorig jaar een bedrag van 23 miljoen geboekt had, en niet herhaalbaar is in 2003.
In O&O, waarvan de uitgaven op eind juni 2003 zijn gestegen met 12 miljoen, wordt het research-processus van geneesmiddelen actief voortgezet. Wat betreft de
---


ontwikkeling, worden de belangrijkste inspanningen geleverd op het niveau van geregistreerde geneesmiddelen, voornamelijk gewijd aan Keppra, met inbegrip van ontwikkelingsprogramma's in epilepsie voor de pediatrie, de algemene epilepsie- aanvallen en de monotherapie, alsook een reeks gerealiseerde studies buiten epilepsie. Wat betreft de allergie, gebaseerd op proefresultaten die het potentieel van Xyzal bevestigen, onderneemt UCB nieuwe studies, teneinde volledig de kwaliteiten van het geneesmiddel op de ademhalingsmarkt, uit te buiten. Zoals gepland, zullen twee molecules van UCB zich in 2003 in Fase II bevinden : § ucb 35440: een dubbele molecule, anti-leukotriene en anti-histamine eigenschappen combinerend, voor de behandeling van astma.
§ ucb 34714 : een nieuwe molecule verbonden aan neurologische ziekten met studies in Fase II van epilepsie, en parallel van andere neurologische indicaties. Anderzijds, nemen wij ons voor in 2004, twee nieuwe molecules te introduceren in het klinisch onderzoek, in het domein van allergie en neurologie. Surface Specialties
Surface Specialties heeft zijn omzet vermeerderd met 42% tot 773 miljoen; dit cijfer wordt negatief beïnvloed met 67 miljoen, voornamelijk wegens de waardevermindering van de dollar. De omzet van de verworven activiteiten van Solutia bedroeg 262 miljoen.
De integratie van de chemie en filmactiviteiten van UCB, alsook de specialiteiten van Solutia zet zich voort zoals voorzien en beantwoordt aan de verwachtingen. De nieuwe structuur is nu afgerond. Het omvat de volgende Business Units (% van de omzet) :
· Coating Harsen & Additieven (59%)

· Films & Kleefstoffen (32%)

· Technische Harsen (9%)
Daarbij heeft Taminco (die de activiteiten van methylamines en derivaten groepeert) voor het eerste semester van het jaar een omzet verwezenlijkt van 96 miljoen. UCB bevestigt zijn plan deze activiteiten, die niet in de lijn liggen van de technologieën van Surface Specialties, te verkopen.
Voor het eerste semester blijven de volumes goed (voornamelijk wat betreft het gamma Radcure : + 27%), doch hebben marges geleden onder de stijging van de kosten van sommige grondstoffen en de prijzendruk op de markt. De Film activiteiten blijven in break-even, dankzij o.a. inspanningen om de kosten te verminderen. Het courante resultaat van Surface Specialties is toegenomen met 55% van 20 miljoen naar 31 miljoen met inbegrip van Solutia en Films, alsmede van de afschrijving van een goodwill ingevolge de aankoop van Solutia voor 2,1 miljoen. Het objectief voor Surface Specialties voor het ganse jaar is de resultaten van het eerste semester te verdubbelen. UCB heeft ten volste vertrouwen in zijn capaciteiten om synergieën voort te brengen in tientallen miljoenen euro in de komende jaren.
* *
---

---


Uitzonderlijke resultaten bedragen 31 miljoen, inbegrepen een provisie voor 2003 van 17 miljoen voor de herstructurering van Surface Specialties en 8 miljoen waardevermindering op de aangehouden UCB aandelen in zijn bezit. Het totaal personeelsbestand van de Groep heeft 12.336 personen bereikt, vergeleken met 10.326 op het einde van vorig jaar. De totale resultaten van UCB NV, na belastingen, bedragen 232 miljoen, hetzij een daling met 6%, in vergelijking met deze van vorig jaar. Op basis van voorzienbare gebeurtenissen, verwachten wij ons aan een stabiliteit van de courante resultaten van de Groep met constante wisselkoersen in vergelijking met 2002.

---


---





---- --