Gemeente Zwolle

YOUNG UNITED: een eigen plek voor jongeren in de Kamperpoort

In het wijkcentrum Ons Eigen Huis in de Kamperpoort hebben jongeren sinds de tweede helft van 2002 een eigen plek: YOUNG UNITED. Dit is een ruimte waar ze elkaar kunnen ontmoeten en waar activiteiten worden georganiseerd. In het kader van het project Onze Buurt Aan Zet heeft TRAVERS Jongerenwerk samen met de jeugd uit de Kamperpoort gewerkt aan de oprichting van YOUNG UNITED.

Uit onderzoek van TRAVERS Jongerenwerk bleek, dat een eigen ruimte de grootste wens was van de jeugd in de Kamperpoort. Daarom is in april 2002 gestart met de inrichting van YOUNG UNITED. De jongeren hebben samen met TRAVERS de ruimte ingericht. De vrolijke graffitimuur met een cadillac, een dolfijn en een groot YOUNG UNITED-logo is na een workshop van Klaver 5 (professionele graffitispuiters) door de jongeren zelf gespoten. Ook de meubels, het bargedeelte, de computer met toegang tot internet en de verschillende spelen zijn door de jongeren zelf uitgekozen.

Hip hop
YOUNG UNITED is een belangrijke ontmoetingsplek voor de jeugd en wordt dan ook druk bezocht. Er vinden veel activiteiten plaats zoals disco's, een jeugdsoos, darttoernooien en hip hop-workshops. TRAVERS stimuleert de jongeren om steeds meer zelf te organiseren in YOUNG UNITED. Daarnaast zijn de jongeren ook zelf verantwoordelijk voor de activiteiten in de ruimte. Onder begeleiding van de jongerenwerkers leren ze zelf bardiensten te draaien, voor muziek te zorgen en een leuke sfeer te creëren. TRAVERS houdt hierbij rekening met de kwaliteiten en de eigen ontwikkelingswensen van de jongeren.

Openingstijden
YOUNG UNITED is op maandag- en vrijdagavond geopend van 19.00 tot 20.30 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag kan de jeugd er 's middags terecht van 15.00 tot 17.00 uur. Er wordt ook wel eens een disco georganiseerd in YOUNG UNITED. In dat geval is de ruimte op zaterdagavond geopend van 19.00 tot 22.00 uur. Ook in de vakantieperiode kunnen jongeren gebruik maken van de ruimte.

Onze Buurt Aan Zet
Het project Onze Buurt Aan Zet (OBAZ) levert een financiële bijdrage aan de jongerenruimte in de Kamperpoort. OBAZ is een initiatief van het Rijk en heeft tot doel om in samenspraak met de bewoners de leefbaarheid en veiligheid in wijken te vergroten. In Zwolle zijn de Diezerpoort en de Kamperpoort voor dit project geselecteerd.

Houd Wijzer in de gaten!
In Wijzer komen om de beurt OBAZ-projecten uit de Diezerpoort en de Kamperpoort aan bod. In de volgende Wijzer, die verschijnt op woensdag 27 augustus 2003, is het de beurt aan een project uit de Diezerpoort. Meer informatie over OBAZ vindt u ook op www.zwolsewijken.nl.


---