Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2003- 30

Collegevergadering van dinsdag 29 juli 2003

Samenwerking gemeente en De Lonneker Marken smaakt naar meer

Het college van B en W is zozeer tevreden over de samenwerking met de Stichting Agrarisch Landschapsbeheer De Lonneker Marken, dat ze voor 2003 en 2004 een subsidie van 12.500 euro per jaar heeft toegekend. Daarnaast wil het college dit en volgend jaar gebruiken om te bekijken hoe de samenwerking met de stichting kan worden uitgebreid. De stichting nam in 2002 een aantal taken over van de gemeente die te maken hebben met de uitvoering van de subsidieregeling voor landschapsonderhoud. Hiervoor heeft de gemeente sinds 1991 jaarlijks 68.000 euro beschikbaar. Dit bedrag wordt hoofdzakelijk uitgegeven aan herstel en aanleg van zogenaamde kleine landschapelementen, zoals houtwallen, kleine bosjes en poelen.
Stichting De Lonneker Marken werd in 1995 opgericht door de Stichting voor Duurzame Plattelandsontwikkeling (voorheen de Stawel, Stichting Agrarisch Welzijn) om het landschapsbeheer te stimuleren en de agrariërs daar meer bij te betrekken. Sinds 2002 is de stichting hét loket voor agrariërs die van subsidieregelingen voor natuur- en landschapsonderhoud gebruik willen maken. De stichting regelt acquisitie, voorlichting, subsidie-aanvragen, landschapcontracten, offertes, aanvragen voor kap- en aanlegvergunningen en afstemming met andere subsidieregelingen van de overheid.

---

Enschede sluit zich aan bij VNG-initiatief bouwfraude

Enschede gaat samen met andere gemeenten kijken of er geld uit de bouwfraude kan worden teruggevorderd.
Enschede werd verschillende keren genoemd in de beruchte schaduwboekhouding van Koop Tjuchem, waaruit bleek dat veel overheden bij aanbestedingen mogelijk zijn benadeeld door onrechtmatige prijsafspraken tussen aannemers. Op initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) worden schadeclaims en procedures van gemeenten gebundeld in de Stichting Regres Bouwnijverheid. Van de 170 aangeschreven gemeenten, die alle voorkwamen in de schaduwboekhouding, doen er tot dusverre 83 mee. Amsterdam en Rotterdam kiezen voor een zelfstandige procedure; veel kleinere gemeenten vinden de betrokken bedragen te klein. Voor het gemeentebestuur van Enschede lijkt de omvang van de benadeling wel hoog genoeg voor aansluiting bij het VNG-initiatief, ook al omdat het gaat om een complexe rechtszaak en om morele ondersteuning te geven aan het initiatief. Als aanbesteder van grote werken heeft immers ook Enschede belang bij een goede werking van de vrije mededinging, stelt het college. Als sommige aannemers dat proces hebben verstoord met illegale prijsafspraken, hebben zij zich mogelijk verrijkt met gemeenschapsgeld.