LBL EXPERTISECENTRUM L

Ouderen vaker afgewezen bij sollicitatie

In de eerste helft van 2003 zijn er bij het LBL, expertisecentrum leeftijd en maatschappij te Utrecht in totaal 150 meldingen van leeftijdsdiscriminatie binnengekomen. In de eerste helft van vorig jaar waren er dat 103, een stijging van bijna 50%. De meldingen gaan over uitsluiting op grond van leeftijd in de polis van een ziektekostenverzekering, in de gezondheidszorg, in het onderwijs, bij kredietvoorwaarden, bij goederen en diensten, bij wonen en huisvesting, bij de arbeid en meer in het algemeen bij beeldvorming over jongeren en ouderen.

Uit 54 van de 78 meldingen over leeftijdsdiscriminatie in arbeidssituaties, die in de eerste helft van 2003 bij het LBL binnenkwamen blijkt, dat het voor ouderen moeilijker wordt om een baan te vinden. In de eerste helft van 2002 zeiden 37 van de 54 melders dat ze op grond van hun leeftijd zijn afgewezen. Bij werving en selectie wordt leeftijd, in vergelijking met vorig jaar, vaker gebruikt om mensen niet op te roepen voor een gesprek of om hen uiteindelijk toch niet aan te nemen. Blijkbaar vinden veel werkgevers nog steeds dat ouderen vaker en langer ziek zijn, duurder zijn, minder gemotiveerd zijn en minder op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen. Eenderde van de oudere werkzoekenden kwam bij een uitzendbureau niet door de selectie in verband met de leeftijd of werd helemaal niet in het bestand opgenomen. Werkgevers streven hebben nog steeds een voorkeur voor een jong personeelsbestand en in veel gevallen zijn de ouderen daar de dupe van. En dat terwijl jongeren in verband met de vergrijzing van de samenleving toch een schaarser goed worden op de arbeidsmarkt en ouderen vaak erg gemotiveerde, goed opgeleide en ervaren krachten zijn.

Veel meldingen gaan verder over leeftijdsdiscriminatie bij het vinden van een huurwoning (16) en leeftijdsgrenzen bij polis- en kredietvoorwaarden (18). Bij de meeste banken kun je na je 60-ste veel minder geld lenen dan daarvoor en moet je bij het bereiken van bijvoorbeeld de 65-jarige leeftijd een lening versneld aflossen. Een verzekeringsmaatschappij verhoogt de premie van een autoverzekering voor 70-plussers met 5% meer dan voor 70-minners en bij reisverzekeringen speelt leeftijd soms een rol als het gaat om de hoogte van een uitkering na schade. Bij sommige serviceflats verbiedt de vereniging van eigenaren de verkoop van een flat aan een 70-plusser en het kan zijn, dat je voor een woning die geschikt is voor een of twee personen pas in aanmerking komt als je 50-plus bent.

In het najaar van 2003 behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel Gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. Als dat wetsvoorstel is aangenomen is alle leeftijdsdiscriminatie bij de arbeid verboden. Het LBL rekent erop dat mensen van alle leeftijden dan gelijke kansen op de arbeidsmarkt hebben en dat uitsluiting op grond van leeftijd tot het verleden gaat behoren.

De cijfers

meldingen 2003 2002


1. polis ziektekosten 20 12
2. gezondheidszorg 4 3
3. onderwijs 4 5
4. polis/krediet 18 3
5. goederen/diensten 2 4
6. beeldvorming algemeen 8 7
7. wonen 16 15
8. arbeid 78 54 totaal 2003 150 103 verwacht jaartotaal 2003 300 230

Informatie over de meldingen die bij het LBL binnenkomen kunt u vinden op de website van het LBL,: www.leeftijd.nl. Ook dhr. E. van Berkel, communicatiemedewerker van het LBL, kan u verder informeren, tel. (030) 26 62 000, email: pr@leeftijd.nl.

29 jul 03 14:04