Gemeente Uithoorn

KATTEN + VAKANTIE + WARM WEER = VLOOIENPLAAG!

Vlooien zijn voor velen een bekend probleem. Vooral 's zomers en na een vakantie kunnen ze u het leven zuur maken. Een vlo verandert in z'n leven vier keer van gedaante: ei - larve -pop - vlo. Vlooieneitjes kleven niet, ze vallen van het dier en komen in zijn omgeving terecht. Na één of twee weken komt uit het eitje een larve, die zich meteen verstopt in de omgeving. Op gegeven moment veranderen ze in een cocon. In warm weer duurt dit pop stadium één tot drie weken. Onder invloed van trillingen en uitademing van lucht komen de volwassen vlooien uit de cocon vrij. Dit hongerige beestje zoekt direct het huisdier of de mens op. Zodra de vlo voldoende bloed heeft opgezogen begint de cyclus weer opnieuw.
Als u op tijd maatregelen neemt kunt u overlast voorkomen. Bestrijdingsmiddelen zijn dan niet nodig, wat beter is voor het milieu en de gezondheid van uzelf en uw huisdier.

De beste manier om vlooien te voorkomen is het huis goed schoon te houden. Het is daarbij belangrijk om regelmatig en intensief te stofzuigen en extra aandacht te besteden aan schuilplaatsen van de vlooien en hun larven. Dit zijn tapijten, honden- en kattenmand, kieren, naden, plinten en kussens op stoelen en banken. Om te voorkomen dat de vlooien na het uitkomen van de eitjes uit de stofzuiger ontsnappen, kunt u een stukje plakband over de stofzuigermond doen of de stofzuigerzak na het zuigen dichtgebonden weggooien. Was ook geregeld de matjes, dekens en dergelijke waarop het dier vaak ligt. In de hete zon ophangen werkt ook goed. Kam uw huisdier regelmatig met een vlooienkam. Bij voorkeur buiten.

De geur van kamille, lavendel, koriander of boerenwormkruid verjagen de vlooien. Deze planten kunt u op de favoriete slaapplaatsen van uw kat strooien. Ook het dier dagelijks een knoflooktabletje geven schrikt de vlooien af.

Zodra er vlooien worden gesignaleerd op hand of kat, is het zaak zo snel mogelijk te handelen om een ware plaag te voorkomen. Het is belangrijk om alle vlooienstadia aan te pakken, dus zowel de volwassen vlooien op het dieren als de stadia in zijn omgeving. Zijn er vlooien dan bestaat er een keur aan chemische stoffen die de vlooien bestrijden. Het is dan altijd belangrijk na het gebruik de handen te wassen en niet in de buurt van etenswaren te gebruiken.

De truc met het kaarsje.
Komt er toch een vlooienplaag en is er (nog) geen huisdier in de buurt waar de vlooien op kunnen springen, dan helpt de truc met het kaarsje goed. In een afgesloten vertrek zet u `s nachts een kaarsje in een lage bak met water, afwasmiddel en een beetje slaolie. De vlooien springen naar het licht, belanden in het water en verdrinken. Het afwasmiddel voorkomt dat ze blijven drijven. Let erop dat de bak groot genoeg is, zodat de kaars bij omvallen wordt gedoofd in het water.