Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


---
Roy Boeve 8e op EK 500 meter

Roy Boeve heeft vandaag zijn uitverkiezing voor het EK opnieuw waargemaakt met de achtste plaats op de 500 meter. De 18-jarige Kampenaar drong op de snelle parabolische piste in Padova net niet door tot de finale met de laatste vijf.

Op de 5 km aflossingskoers kwam de Nederlandse ploeg, teleurstellend, niet bij de laatste zes. Roy Boeve, Ingmar Berga en Jan van Loon deden wat ze konden, en dat was veel. "Ze hebben hun uiterste best gedaan. Ik heb twee minder goede aflossingen gezien, de rest ging goed," vond bondscoach Johnny Colpaert. Het zegt veel over het gestegen niveau van het Europese skeeleren, dat de Nederlanders in de voorronde - behalve het sterke Frankrijk - ook Zwitserland, Denemarken en Finland moest laten voorgaan. Voorheen waren dit geen landen die potten konden breken op Europees niveau, maar de sport maakt in de breedte een sterke ontwikkeling door. Op de 500 meter was Roy Boeve de enige Nederlander die doordrong tot de halve finale. In die serie had hij moeten winnen om de finale met de beste vijf te mogen rijden, maar dat bleek nog een tree te hoog. "Ik ben best tevreden. Ik kon niet beter. Dit is pas mijn eerste jaar bij de senioren," aldus de 18-jarige Boeve. Een andere sterke prestatie leverden gisteravond Ingmar Berga en Jan van Loon op de 10 km puntenkoers. Berga werd daar als negende geklasseerd en Van Loon als elfde, maar de ploegleiding heeft protest aangetekend tegen Berga's positie, die volgens haar zeker twee plaatsen hoger had moeten zijn. Volgens Berga, die evenals Van Loon volop meedeed in de sprints om de punten, is er een fout gemaakt bij de puntentelling. Eénmaal werden Berga drie punten door de neus geboord na een sprint die hij won, omdat hij een concurrent opzij zou hebben geduwd. De jury moet nog uitsluitsel geven. Van Loon eindigde op de 500 m als 22e in 46,75. Jan-Ronald Wigarda uit Heerenveen kwam ten val. Winnaar in een spectaculaire finale werd de Italiaan Luca Saggiorato (44,88), het zilver ging naar de Belg Wouter Hebbrecht en het brons naar Fransman Pierre Soher. Bij de vrouwen, zonder Nederlandse deelname, waren de medailles voor Erika Zanetti (Italie, 47,75), Valentina Belloni (Italie) en Estelle Flourens (Frankrijk). Morgen is er rustdag, waarna het EK woensdag wordt vervolgd op het wegparcours in het centrum van Padova.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.euroskate.it/risultati.asp

E-mail: info@skatebond.nl


---
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl


---


---
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl