Versatel Telecom International NV

PERSBERICHT

Amsterdam, 28 juli - ACT, de Associatie van Competitieve Telecomoperators1, steunt een verdere verlaging van KPN's interconnectietarieven, zoals eind vorige week is vastgesteld door OPTA.

Een dergelijke verlaging is in lijn met de trend in andere Europese landen en is ook consistent met de ontwikkeling van de afgelopen jaren in Nederland..

KPN's pleidooi voor een stijging van de tarieven in lijn met inflatie moet worden afgewezen. Dat gebeurt nergens in Europa. Ook daar waar interconnectie-tarieven zijn gekoppeld aan de inflatie-index, zoals in het Verenigd Koninkrijk, is sprake van een jaarlijkse daling van de tarieven.

Volgens ACT kunnen KPN's tarieven nog verder omlaag, omdat vanwege allerlei geografische karakteristieken in Nederland (hoge bevolkingsdichtheid, vlak terrein, etc) KPN's interconnectietarieven eigenlijk de laagste in Europa zouden moeten zijn, wat helaas nog steeds niet het geval is.

De suggestie dat KPN nu door OPTA's besluit onder de kostprijs interconnectiediensten zou moeten aanbieden gaat volgens ACT niet op, omdat de beoordelingsmethodiek die OPTA hanteert KPN in staat stelt tot het maken van een redelijk rendement. Bij de bepaling van het redelijk rendement heeft OPTA zich ook dit jaar weer laten bijstaan door internationaal gerespecteerde consultants.

Ook de suggestie van KPN dat met de recente tariefsverlaging de kwaliteit van het netwerk in gevaar zou komen moet worden verworpen. ACT-partijen zijn voor de kwaliteit van hun eigen dienstverlening deels afhankelijk van de kwaliteit van KPN's interconnectiediensten en hebben dus een direct belang bij goede kwaliteit van KPN. Zij zouden derhalve de eersten zijn die op de bres zouden springen als de kwaliteit werkelijk in gevaar zou komen. Maar daarvan kan volgens ACT geen sprake zijn. De tariefsverlaging zal volgens KPN's eigen gepubliceerde prognoses uitkomen op een vermindering van de totale omzet van KPN van circa 0.2 procent. Overigens heeft KPN ook in het nabije verleden wel vaker ten onrechte op het gevaar voor netwerkkwaliteit en integriteit gewezen in een poging bepaalde regulering te voorkomen.

Volgens ACT moet KPN's "frontale aanval" op OPTA worden bezien binnen de bredere strategie van KPN om OPTA zoveel mogelijk politiek in diskrediet te brengen om zo te


1 Dit persbericht wordt niet namens Enertel verstuurd.




ontkomen aan verdere regulering. Het is echter ACT's stellige overtuiging dat toezicht door OPTA ook de komende jaren in Nederland nog strikt noodzakelijk blijft. Daarin staat ACT niet alleen; voortzetting van onafhankelijke toezicht op de telecommunicatiemarkt is immers de kern van de nieuwe Europese telecommunicatieregelgeving die hopelijk op korte termijn ook in Nederland van kracht wordt2. In het kader daarvan moeten onafhankelijke toezichthouders, zoals OPTA in Nederland, van te voren bepaalde verplichtingen kunnen opleggen waar dominante marktpartijen zoals KPN zich aan moeten houden. En één van die verplichtingen is dat de interconnectietarieven van dominante partijen zoals KPN kostengeorienteerd moeten zijn. En dat is waar het hier om gaat.

Over ACT
De Associatie van Competitieve Telecomoperators, een samenwerkingsverband van de vaste operators BT, COLT, Enertel, MCI, Priority en Versatel op het gebied van de regelgeving, streeft naar het bevorderen van de concurrentie in de Nederlandse telecommunicatiemarkt. De leden van ACT bieden vaste telecommunicatiediensten aan zakelijke klanten aan met hoogwaardige kwaliteit en treden daarmee in concurrentie met gevestigde partijen in de markt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
ACT
Josee van den Berg
Tel: 06-21238673


2 De Nederlandse overheid had de nieuwe Europese regelgeving reeds per 25 juli jl in nationale wetgeving moeten omzetten, hetgeen helaas niet is gebeurd.




---- --