EVD


Cyprus: Cypriotisch parlement keurt toetreding tot EU goed
---

Het parlement van Cyprus heeft maandag unaniem het toetredingsakkoord tot de Europese Unie goedgekeurd. Hiermee is het zeker dat het land zich in mei 2004 EU-lidstaat kan noemen. Cyprus is de enige van de tien kandidaat-lidstaten die geen referendum over de toetreding houdt.

De voorzitter van het parlement Demetris Christofias noemde het een historische dag. Wel betreurde hij het dat een belangrijk deel van de bevolking nog niet kan profiteren van de toetreding: Cyprus is sinds de invasie van Turkse militairen in 1974 in twee delen gescheiden. De Turks-Cyprioten hebben een eigen republiek uitgeroepen in het noordelijke deel van het eiland, die alleen door Turkije erkend wordt, en de Grieks-Cyprioten hebben het zuidelijke deel in handen. Alleen het Grieks-Cypriotische deel treedt in mei 2004 toe tot de EU, totdat het eiland herenigd is.

We moeten voortgaan als een herenigd Cyprus, maar er is nog genoeg tijd om dat bereiken, aldus Christofias. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Naties hebben verschillende pogingen gedaan om Cyprus voor de toetreding te herenigen, maar die hebben vooralsnog geen resultaat opgeleverd.

28.07.2003
---

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nummer: 104440

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 104440 bij de informatiemanager CYPRUS (Sonja van Deursen), e-mail CYPRUS, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 33.