EVD


Polen: producteisen

---

Veiligheidscertificering
De implementatie van de herziene certificeringswet (september 1999) in Polen is een feit. De wetswijziging is een eerste aanzet tot volledige herziening van de Poolse wetgeving over dit onderwerp. De bedoeling is drie nieuwe wetten te introduceren te weten:
a. een conformiteitswet;
b. een veiligheidswet voor producten;
c. een aansprakelijkheidswet voor ondernemers bij ondeugdelijke producten.
Eén van de essentiële veranderingen in de certificeringswet is de introductie van een conformiteitsverklaring van de fabrikant van het product. Deze verklaringen worden door het Poolse certificeringsinstituut Polskie Centrum Badan I Certifikacji (PCBC) gecontroleerd. Op deze manier kan een buitenlandse ondernemer zijn producten gemakkelijker op de Poolse markt introduceren. Een bilaterale overeenkomst tussen het PCBC en het land van herkomst is vereist. Producten afkomstig uit de EU kunnen volstaan met een verificatiebewijs, volgens EU-richtlijnen, opgesteld door de producent. Hierna wordt een Pools certificaat afgegeven. De duur van deze administratieve procedure is twee weken en de kosten bedragen 113,25 euro. 62 kantoren verstrekken een certificaat. PCBC kan overeenkomsten sluiten met buitenlandse organisaties over het wederzijds erkennen van testresultaten en certificering. De lijst van de te certificeren producten wordt gereduceerd. Hoewel deze herziene certificeringswet een stap in de goede richting is zijn de problemen voor Europese ondernemers zeker niet voorbij. Het wederzijds erkennen van certificaten tussen de EU en Polen wordt pas effectief bij de implementatie van de conformiteitswet. Voorlopig kan de herziene certificeringswet slechts bijdragen tot een vereenvoudiging van de certificeringprocedure in Polen. De overkoepelende instantie PCBC in Warschau geeft aan welk instituut keuringsbevoegd is. Producten die eenmalig voor een bepaalde afnemer worden gemaakt, vallen overigens niet onder de certificeringsplicht. Informatie over certificering, de procedures en de lijst met te certificeren producten is beschikbaar bij PCBC, telefoon 00-48-22-6470722, fax: 00-48-22-6471109, www.pcbc.gov.pl/

Gezondheids- en kwaliteitscertificaten
Levensmiddelen worden bij invoer geïnspecteerd. Het gaat om een kwaliteitscontrole. Een kwaliteitscertificaat wordt afgegeven door het Competition and Consumer Protection Office in Warschau, telefoon: 00-48-22-5560800, fax: 00-48-22-8265076, www.uokik.gov.pl/. Informatie en voorschriften op het gebied van kwaliteit, etikettering en certificering van levensmiddelen en dranken is verkrijgbaar bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, directie Industrie en Handel, bureau Buitenlandse Wetgeving en Marktinformatie, dhr. J. Verbeek, telefoon: 070-3784064, fax: 070-3786123, e-mail: J.J.M.Verbeek@ih.agro.nl. Ook de Landbouwraad van de Nederlandse ambassade te Warschau, A.C.J. Bovee, kan informatie verstrekken, telefoon: 00-48-22-6465382, fax: 00-48-22-6465383, www.nlembassy.pl/. Een fytosanitaire inspectie is verplicht bij invoer van planten, plantaardige producten en verpakkingsmaterialen daarvan, voeder en stro, gebruikt bij het transport van dieren. In Nederland is de verantwoordelijke instantie de Plantenziektenkundige Dienst, telefoon: 0317-496911, fax: 0317-421701.
Bij invoer van geneesmiddelen en medische instrumenten is registratie nodig bij het ministerie van Volksgezondheid in Polen, telefoon: 00-48-22-8262721, fax: 00-48-22-8314354.
Er gelden speciale eisen voor cosmetica. Voordat de autoriteiten cosmetische producten toelaten, moet het Poolse instituut voor hygiëne (onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid) een kwaliteitscertificaat afgeven. Deze regel geldt niet voor parfum en eau de toilette.

Verpakkings- en etiketteringsvoorschriften

Alle etiketten moeten in de Poolse taal zijn gesteld. Aanvullend gebruik van andere talen is toegestaan. Voor technische producten is aanduiding van onderhoudsvoorschriften en energieverbruik verplicht. Bederfelijke producten, onder meer: voedingsmiddelen, cosmetica, chemicaliën en medicijnen, moeten voorzien zijn van een label met houdbaarheidsdatum en een waarschuwing tegen eventuele schadelijke stoffen.
Ook is het vereist om gebruiksaanwijzingen van producten in de Poolse taal te vermelden naast andere talen. Tevens dient in het Pools te worden aangegeven de productnaam, het land van oorsprong, de naam van de producent en de importeur. Op producten waarbij een veiligheidscertificaat verplicht is, moet de exporteur een B-merk aanbrengen. Dit merk geeft aan dat een Pools laboratorium het product heeft goedgekeurd.

28.07.2003
---

Bron: EVD-informatie
Nummer: 4834
Zie ook:
Polen: invoerreglementering
Polen: documenten

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 4834 bij de informatiemanager POLEN (Linda Madna of Joyce Buisman), e-mail POLEN, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 16.