UNETO-VNI

UNETO-VNI bepleit opnieuw algemene veiligheidskeuring

Een veilige omgeving? Tweede explosie binnen een maand



Zoetermeer, 28 juli 2003

De explosie die gisteren acht woningen in Rotterdam verwoestte, nog geen maand na een zware gasexplosie in de Haagse Schilderswijk, toont wederom aan dat de veiligheid in de gebouwde omgeving niet meer vanzelfsprekend is. Installateurs en hun branchevereniging UNETO-VNI waarschuwen al jaren dat dit soort situaties kan ontstaan doordat toezicht op de deugdelijkheid van woninginstallaties feitelijk niet meer bestaat. Zij hebben er ook voortdurend op gewezen dat het aantal ongelukken waarschijnlijk zal toenemen.

UNETO-VNI bepleit opnieuw met klem, een Algemene Veiligheids Keuring (AVK) in te voeren voor alle woninginstallaties. Deze zou niet alleen de leidingen en de gastoestellen moeten omvatten, maar ook de elektrische installatie en de ventilatievoorzieningen. De branchevereniging heeft zich bereid verklaard, een centraal en openbaar register bij te houden van veilige installaties. Daarmee zou een .kaart. ontstaan van gebieden en individuele installaties waarop de toezichthouder, de gemeente, de aandacht kan richten. En desnoods direct kan ingrijpen.

De gemeente moet controleren op de naleving van de bouwvoorschriften. Dat is haar taak op basis van de Woningwet. De gemeente is óók verantwoordelijk voor de veiligheid van bestaande installaties. Die werden voorheen gecontroleerd door de (gemeentelijke) nutsbedrijven.

Nu de nutsbedrijven zijn opgegaan in nog maar enkele, grote energiebedrijven wordt er niet meer stelselmatig gecontroleerd. Niet door hen, maar evenmin door de gemeenten. Het gevolg is dat sluipenderwijs een explosieve situatie ontstaat.

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het leidingnet .tot aan de gasmeter.. Woningeigenaren zijn verantwoordelijk voor de binnenhuisinstallatie. Maar of die eigenaren hun verantwoordelijkheid ook werkelijk serieus nemen, daarop bestaat geen toezicht. De gemeenten hebben daartoe niet altijd de menskracht en de kennis in huis.
Daarom heeft UNETO-VNI op 11 juli jl. in een open brief aan de minister van VROM en aan de leden van de Tweede Kamer aangeboden de kennis en kunde van haar 6.000 leden te mobiliseren om de gemeenten bij te staan.
Deze brief is ook te vinden op de website van de branchevereniging: www.uneto-vni.nl.

////einde persbericht////