PRICEWATERHOUSECOOPERS


Managers minder positief over Sarbanes-Oxley

Een jaar nadat de wet Sarbanes-Oxley van kracht werd zijn steeds minder managers van Amerikaanse multinationale ondernemingen (mnos) positief over deze wet. Onderzoek van PricewaterhouseCoopers toont aan dat in vergelijking met een jaar geleden nog maar 30% van de leidinggevenden een positieve houding heeft ten opzichte van de wet, terwijl dit in oktober 2002 nog 42% was.

De Sarbanes-Oxley Act is op 30 juli 2002 in werking getreden. De Amerikaanse regering reageerde hiermee op de negatieve effecten van de boekhoudschandalen op de financiële markten. De doelstelling van de wet is het herstel van het vertrouwen van beleggers in het bestuur van de ondernemingen en in de kwaliteit van hun financiële informatie.

Het onderzoek van PricewaterhouseCoopers toont verder aan dat 91% van de leidinggevenden als gevolg van de wet aanpassingen heeft aangebracht op gebied van interne controle en compliance. Desondanks is slechts 68% ervan overtuigd dat hun bedrijf voldoet aan de vereisten van Sarbanes-Oxley. Een opvallend gegeven, omdat in oktober 2002 pas 85% van de ondervraagden actie hadden ondernomen op Sarbanes en 82% ervan dacht compliant te zijn aan de wetgeving.

Over de effectiviteit van de wet verschillen de ondervraagden van mening: 35% denkt dat Sarbanes-Oxley inderdaad bijdraagt tot herstel van het publieke vertrouwen in de kapitaalmarkten. Dit is meer dan de 32% van oktober 2002. Echter, 50% van de ondervraagden is van mening dat de wet weinig tot geen effect op het gedrag van investeerders heeft.

'Sarbanes-Oxley blijkt veel complexer te zijn en heeft gerealiseerd dat bedrijven veel meer veranderingen moeten doorvoeren dan de leidinggevenden van tevoren dachten', zegt PricewaterhouseCoopers. Veel managers zijn onzeker of het bedrijf wel voldoet aan de eisen van de wet.