LTO Nederland


Vrije gasmarkt dreigt nog duurder uit te pakken voor glastuinders

LTO wil aanpassing nieuw tariefsysteem Gasunie

Maandag 28 juli 2003 - LTO Nederland wil dat Gasunie het nieuwe tariefsysteem, op basis waarvan in de vrije gasmarkt de gasprijs wordt bepaald, aanpast. LTO constateert dat het systeem geen rekening houdt met het afnamepatroon van gas door tuinders. Zij gaan daardoor meer betalen voor gas, zodat de liberalisering van de gasmarkt nog negatiever uitpakt voor glastuinders dan nu al het geval is. Gasunie Trade & Supply introduceerde begin juli het nieuwe systeem voor gasinkoop in de vrije markt in 2004. Dit is erop gericht te stimuleren dat bedrijven minder gas verbruiken in de periodes waarin andere grote afnemersgroepen als huishoudens en kantoren juist meer nodig hebben. Zo wil Gasunie vooral s ochtends en aan het begin van de avond piekafnames tegengaan en bevorderen dat gasleveranties meer worden gespreid over de dag.
Tuinders kunnen amper inspelen op het nieuwe systeem. s Ochtends is extra stoken om meerdere teelttechnische redenen noodzakelijk. Ook daalt bij winterkoude vlak voor zonsopgang de buitentemperatuur het sterkst, zodat juist dan extra warmte nodig is. Zeker glastuinders met zogeheten energiezuinige teelten als bijvoorbeeld radijs, freesia en sla hebben s ochtends het meeste gas nodig, ook omdat ze geen energieschermen hebben.
LTO Nederland gaat samen met de energiebedrijven op korte termijn de effecten van het nieuwe tariefsysteem in beeld brengen. Met die gegevens wil LTO vervolgens overleg voeren met Gasunie Trade & Supply over een aanpassing van het nieuwe tariefsysteem. Tuinders met een jaarlijks verbruik van meer dan 835.000 kuub gas zijn nu al vrij in de keuze van de gasleverancier. De overige tuinders krijgen vanaf 1 juli 2004 met de vrije markt te maken.
De energiekosten bedragen in de glastuinbouw ongeveer 15 tot 20 procent van de totale kostprijs. Door de koersverhouding tussen de dollar en euro en vooral de hoge olieprijzen steeg de tuinbouwgasprijs de afgelopen jaren fors. De liberalisering van de gasmarkt zorgt voor een deel van de tuinders voor verdere prijsverhogingen, omdat het tariefsysteem negatief uitpakt voor piekverbruik. Veel tuinders investeerden de afgelopen jaren in voorzieningen om het afnamepatroon van gas af te vlakken. Die voorzieningen beperken het piekverbruik en drukken daarmee de gasprijs in het huidige tariefsysteem van Gasunie. In het aangekondigde systeem is dat veel minder het geval.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)