LENSINK VAN BERKEL COMM.

Koopkrachtonderzoek: Nederland middenmotor in belastingdruk

Wereldwijd koopkrachtonderzoek toont aan:
Nederland middenmotor in belastingdruk

Europese managers en arbeiders relatief slechter af dan Zuid-Amerikaanse

Amsterdam, 28 juli 2003 - Na landen als België, Denemarken, Finland, maar ook Hongarije en Roemenië staat Nederland 'slechts' op de achtste plaats wat betreft belastingdruk en sociale lasten die van invloed zijn op het netto besteedbaar inkomen van werknemers. Dit blijkt uit een wereldwijde inventarisatie van Mercer Human Rescource Consulting, die de kloof tussen bruto-en netto-inkomens onderzocht voor werknemers in verschillende functieniveaus.

Voor (geschoolde en ongeschoolde) arbeiders, middlemanagers en topmanagers is Zwitserland het 'best betalende' land. Er zijn grote verschillen tussen de bruto- en netto inkomens. Niet alleen wereldwijd, maar ook binnen de EU. Managers in landen als Venezuela en Ecuador kunnen na aftrek van belastingen en sociale lasten veel meer besteden vanuit hun bruto-inkomen dan hun veel beter verdienende collega's in Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië. Binnen de EU hebben managers in Duitsland en Groot-Brittannië de hoogste inkomens, maar is de ratio tussen bruto en netto het beste in Portugal en Spanje. Voor zowel landen uit de EU als voor andere midden- en oost-Europese landen geldt, dat hier de hoogste belastingdruk en sociale lasten bestaan.

Nederland 'middenmotor'
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is in Nederland de druk van belastingen en sociale lasten in vergelijking met buurlanden niet extreem hoog. In de wereldwijde vergelijking staat Nederland op de achtste plaats (kijkend naar de druk voor arbeiders, professionals en managers), onder Belgie, Denemarken, Italië en Zweden en vlak boven Oostenrijk en Vietnam.

In de bijlage vindt u twee (Engelstalige) overzichten: het overzicht van de Effective Tax Rate laat een overzicht zien van landen wat betreft hoogte van de reële druk van belastingen en sociale lasten (berekend voor getrouwde werknemers zonder kinderen), het tweede overzicht: Senior managers' purchasing power by country betreft een ranglijst van landen naar de koopkracht van topmanagers.