Gemeente Roggel en Neer

28/07/2003
Algemene Bijstandswet vervangen door Wet Werk en Bijstand

Langdurigheidstoeslag 2003
Met ingang van 2004 zal de Algemene bijstandswet worden vervangen door de Wet werk en bijstand (Wwb). Daarmee worden ook de mogelijkheden voor gemeenten, om een eigen gemeentelijk minimabeleid te voeren, beperkt. Daarvoor in de plaats heeft de rijksoverheid in de nieuwe Wet werk en bijstand de zogenaamde langdurigheidstoeslag opgenomen. Deze toeslag zorgt er voor dat mensen die langdurig op een minimum inkomen zitten en geen uitzicht hebben op een betaalde baan jaarlijks in aanmerking kunnen komen voor een toeslag op het inkomen, zolang wordt voldaan aan de verplichtingen.
Voor 2003 hebben de gemeenten de mogelijkheid om - vooruitlopend op de nieuwe regels - een langdurigheidstoeslag uit te keren.

Voor wie is de toeslag bedoeld ?
Om in aanmerking te komen voor de toeslag moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldaan zijn:

* U heeft langdurig een inkomen op minimum niveau gehad. De toeslag is bedoeld voor mensen die nog geen 65 jaar zijn en die tenminste 5 jaar ononderbroken aangewezen zijn geweest op een inkomen op het sociaal minimum (bijstandsnorm).

* U heeft op dit moment een inkomen op bijstandsniveau.
* U heeft geen arbeidsmarktperspectief.

De toeslag is niet alleen voor personen met een bijstandsuitkering maar ook voor personen met andere inkomsten.
Uitgesloten van deze toeslag is de categorie 65 jaar en ouder en personen die een inkomen ontvangen of ontvangen hebben uit arbeid of in verband met arbeid. Dus een WW- of een Wao-uitkering. Alleen Wao-gerechtigden met een arbeidsongeschiktheidspercentage van 80 tot 100% kunnen in principe wel in aanmerking komen voor de toeslag wanneer zij aan alle andere criteria voldoen.
Er vindt ook een vermogenstoets plaats op basis van de bepalingen in de Algemene bijstandswet.

Hoogte van de toeslag
Voor 2003 zijn de bedragen (netto) als volgt vastgesteld:
* . 450,= voor gezinnen en gezamenlijke huishouding;
* . 400,= voor alleenstaande ouders;

* . 320,= voor zelfstandig wonende alleenstaanden.

Hoe komt u in aanmerking ?
Personen die momenteel een bijstandsuitkering van de gemeente ontvangen hoeven niet aan te vragen. Wanneer voldaan is aan de criteria vindt de betaling van de toeslag op korte termijn plaats. Personen die een Ioaw of een Ioaz uitkering ontvangen, krijgen een aanvraagformulier toegestuurd als er mogelijk recht is op die toeslag. De langdurigheidstoeslag dient u schriftelijk aan te vragen en wel vóór 31 december 2003. U kunt hiervoor een speciaal aanvraagformulier aanvragen of afhalen bij de afdeling sociale zaken van uw gemeente. De afdeling sociale zaken is op werkdagen geopend van 9.00 tot 12.00 uur en telefonisch te bereiken onder het nummer 0475 - 0475-499599.