Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

VNG vraagt Tweede Kamer aanpassing Gas- en Electriciteitswet (28/07/03)

De VNG vindt de controle op de veiligheid van gas- en electriciteitsinstallaties geen taak voor gemeenten, maar voor de energiebedrijven. De energiebedrijven hebben immers de mogelijkheid om bij onveilige situaties de gaskraan dicht te draaien of de schakelaar om te zetten. Ook kunnen die meer druk uitoefenen om ervoor te zorgen dat verbeteringen aan en vernieuwingen van installaties daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Om de energiebedrijven verantwoordelijk te maken voor de controle op de veiligheid van gas- en electriciteitsinstallaties, is een aanpassing van de Gaswet en de Electriciteitswet nodig. De VNG heeft een voorstel tot de aanpassing van deze wetten op 18 juli 2003 in een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, in afschrift aan de ministers van VROM en EZ.

Op korte termijn vindt over deze kwestie overleg plaats tussen het ministerie van VROM en de VNG. De VNG heeft het ministerie van VROM herhaaldelijk gewezen op een hiaat in de inspectie van de gas- en electriciteitsinstallaties. De inspecties van gas- en electriciteitsinstallaties zijn in het verleden uitgevoerd door de nutsbedrijven, ook na de inwerkingtreding van de Woningwet van 1992. Halverwege de jaren negentig hebben de nutsbedrijven vanwege de liberalisering van de energiesector hun inspecties afgebouwd.

De discussie over de verantwoordelijkheid voor de inspectie van gas- en electriciteitsinstallaties werd weer actueel gezien recent twee explosies hebben plaatsgevonden: op 28 juni in Den Haag en op 27 juli 2003 in Rotterdam. Het ministerie van VROM heeft op 14 april 2003 een onderzoek openbaar gemaakt, waaruit blijkt dat gas- en elektriciteitsinstallaties over het algemeen zeer veilig zijn. Wel moet voorlichting worden gegeven aan eigenaren en gebruikers over de risico's van slecht aangelegde of onderhouden installaties. Ook moet een steekproefsgewijze monitor duidelijk maken of de kwaliteit van de installaties zich negatief ontwikkelt. Hierover is het ministerie van VROM momenteel in gesprek met de VNG.

Den Haag, 28 juli 2003