Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

28-07-2003 Vakantievervoermiddel auto overstijgt vliegtuig Nederlandse reisorganisaties, aangesloten bij het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen, zien met de nieuwste ANVR / TNS NIPO boekingscijfers tot en met 13 juli jl. een verbetering in de boekingen van zomervakanties. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar ligt het aantal zomerboekingen op 4%. Dat is weer 1% beter dan de meting van vorige maand (-5%).

De auto blijft dit jaar het favoriete vakantievervoermiddel (marktaandeel vervoermiddel 50%) en de boekingen groeien met 1% in vergelijking met deze periode vorig jaar. Het totale aantal geboekte autovakanties in eigen land, Nederland, staat net als in de vorige meting op de eerste plaats (+12 % t.o.v. vorig jaar, marktaandeel 33%), het land van de Tour, Frankrijk, op de tweede plaats (-11% t.o.v. vorig jaar, marktaandeel 26%) en Italië op de derde plaats (-3% t.o.v. vorig jaar, marktaandeel 10%). Met ieder een marktaandeel van 7% komen België en Duitsland op de vierde plaats. Duitsland ziet het aantal Nederlandse vakantiegangers toenemen met 13% t.o.v. verleden jaar. Terwijl Groot-Brittannië aankijkt tegen 32% t.o.v. vorig jaar met een marktaandeel van 1%, zien onder andere landen als Kroatië, Polen, Slowakije en Slovenië tot en met 13 juli een groei van 27% Nederlanders die deze zomer met de auto Oost Europa (marktaandeel 3%) ontdekken.

Het aantal geboekte vakanties per vliegtuig (marktaandeel vervoermiddel 42%) is ook aangetrokken: van 8% in de vorige meting (t/m 8 juni) naar 6% tot en met 13 juli. Turkije als zomerse vliegbestemming komt gestaag terug op de markt. Dit rijke historische land met haar eindeloze kusten is, na de Irak-oorlog, weer terug als veelgeboekte bestemming en staat nu tot en met 13 juli op 9% (vorige meting 14%) en heeft daarmee een marktaandeel van 20%. Spanje mag zich met +2% en een marktaandeel van 28% tot op heden oprecht de populairste zomerse vliegbestemming voor de Nederlander noemen.

Ook verre bestemmingen trekken weer aan (vorige metingen resp. -11% en
-10%) en komen tot en met half juli uit op 8%. Van alle vliegvakanties vinden er 11% plaats op verre bestemmingen buiten Europa. Bestemmingen in het Verre Oosten moeten nog terrein terugwinnen, gezien de achterstand van 44%, maar het reizen naar deze exotische oorden behoort weer volop tot de mogelijkheden. Het lijkt erop dat de Verenigde Staten van Amerika zich inmiddels hebben hersteld. Het aantal geboekte vakanties ligt praktisch gelijk aan verleden jaar in dezelfde periode.

Het zijn de landen in Afrika (+12%), Midden-Amerika (+24%), Zuid-Amerika (+23%) en het Caraïbisch Gebied (+10%) waar de Nederlander deze zomer graag kennismaakt met andere culturen, de aantrekkelijke natuur en exotische gerechten.

- Auto en vliegtuig: ideaal vakantievervoer deze zomer (25-06-2003)