Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie vindt Schiphol-spijtbetuiging PvdA moedig

'Nu nog luchtvaartwet aanscherpen'

Amsterdam, 28 juli 2003 --- Milieudefensie is benieuwd hoe de PvdA-fractie de door haar eigen ministers ontworpen Schipholwet wil aanscherpen. Nu milieuspecialist Samson vanmorgen in de Volkskrant openlijk toegeeft dat omwonenden voor het lapje zijn gehouden, hoopt Milieudefensie dat de partij ook consequenties verbindt aan die uitspraak. De Wet Luchtvaart moet worden aangescherpt én er moeten meer geluidsmeters komen.

Milieudefensie roept de PvdA op met haar het debat aan te gaan. 'Samsons uitlatingen zijn moedig, maar de partij heeft heel wat uit te leggen over het barre beleid van de afgelopen jaren,' aldus campagneleider Verkeer Joris Wijnhoven. Het waren de PvdA ministers Netelenbos en Pronk die verantwoordelijk waren voor de totstandkoming van de Wet Luchtvaart. Bovendien gingen zowel de Tweede Kamerfractie als de senaatsfractie van de PvdA akkoord met de wet, zonder steun te verlenen aan amendementen die de milieuregels minder vrijblijvend zouden maken. Toch is het niet te laat om de politieke beloften die aan omwonenden zijn gedaan na te komen. In 2005 wordt de rammelende luchtvaartwet geëvalueerd. Dan kunnen de milieu- en lawaaigrenzen worden aangescherpt.

Wijnhoven: 'De schuldbekentis van Samson is een stap vooruit. Ik neem aan dat zijn fractie dan ook de consequenties verbindt aan die stap en de strijd aangaat om de wet aan te scherpen.' Om de politieke beloften aan omwonenden op een fatsoenlijk manier in te vullen, zal de PvdA zich moeten hardmaken voor een fatsoenlijk stelsel van geluidsmeters om het vliegtuiglawaai in kaart te brengen, dichtbij en verder weg van Schiphol. Daarmee kan morgen al worden begonnen. Ook kan er geen sprake van zijn dat de geluidsgrenzen ten noorden van de Zwanenburgbaan worden versoepeld, zoals Schiphol wenst. Daarnaast moet het nachtregime worden aangescherpt, zodat de dag ook rond Schiphol om 7.00 uur in plaats van om 6.00 uur begint.