CBS

Producenten industrie iets minder somber

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is gestegen van -10,1 in juni naar -7,4 in juli van dit jaar. Al sinds februari schommelt het vertrouwen rond het niveau van -7. Uit de conjunctuurtest van de industrie van het CBS blijkt verder dat de ondernemers voor de periode juli tot en met september een gelijkblijvende productie verwachten. De concurrentiepositie is volgens de ondernemers in het tweede kwartaal verzwakt. Uit de conjunctuurtest in de zakelijke dienstverlening blijkt dat in deze branche orderontvangsten en omzetten in het tweede kwartaal opnieuw zijn teruggelopen.

Vertrouwen veert iets op, maar blijft laag
Het producentenvertrouwen is in juli iets verbeterd tot -7,4. Deze verbetering is onder andere het gevolg van minder sombere vooruitzichten over de verwachte bedrijvigheid en een licht verbeterd oordeel over de orderpositie. In juni werd door de bedrijven nog een lichte daling van de productie voorzien. en zelfs een forse afname van opdrachten.e binnenlandse als buitenlandse markministratiekantoren).en de overigMet name in de consumptiegoederenindustrie zijn de ondernemers minder somber over de verwachte bedrijvigheid in het derde kwartaal. Bij de investeringsgoederen is de orderontvangst volgens de producenten in juni in ten opzichte van mei licht toegenomen. In de sector van de consumptiegoederen zijn in juni minder orders ontvangen, terwijl de producenten van halffabrikaten zelfs een forse afname van opdrachten melden.

Concurrentiepositie en export onder druk
Volgens de ondernemers is de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie in het tweede kwartaal 2003 licht verslechterd, op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt. Dit wordt bevestigd door de, over het algemeen afgenomen, orderontvangsten in het tweede kwartaal. Vooral op de buitenlandse markt zijn de verwachtingen voor het derde kwartaal somber. De ondernemers verwachten dan een afnemende buitenlandse afzet.

Werkgelegenheid industrie neemt verder af
Onvoldoende vraag is in toenemende mate een probleem voor de ondernemers. De werkgelegenheid in de industrie blijft hierdoor onder druk staan. Per saldo denkt één op de zeven ondernemers in het derde kwartaal het personeelsbestand verder te moeten inkrimpen. Al twee jaar lang melden de ondernemers een daling van de al twee jaar door de ondernemers aangegeven.d in het derde n het voorgaande kwartaal. n dalenwerkgelegenheid.

Zakelijke dienstverleners blijven somber
De zakelijke dienstverleners hebben voor het vierde achtereenvolgende kwartaal te maken met een afname van de orderontvangst en de omzet. De afname van de orders en de daling van de omzet was echter minder groot dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Toch blijven de dienstverleners somber over de ontwikkelingen in het derde kwartaal. Ook in deze branche wordt verder gesneden in de werkgelegenheid. Per saldo verwacht één op de drie dienstverleners een verdere daling van de werkgelegenheid in het derde kwartaal.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website. De orderpositie is een index (juli 2000=100) gebaseerd op de in maanden gemeten hoeveelheid werk in voorraad bij de Nederlandse industrie. De vragen naar het oordeel van de ondernemers betreffen de orderontvangst, orderportefeuille, voorraden en de productiecapaciteit. Deze oordeelsvragen zijn een momentopname waarbij de ondernemer rekening houdt met de ontwikkelingen in het recente verleden en zijn verwachtingen voor de komende periode. De conjunctuurtest in de zakelijke dienstverlening betreft een onderzoek bij leasebedrijven, computerservicebureaus en de overige zakelijke dienstverlening (waaronder de uitzendbranche, schoonmaakbranche en accountants- en administratiekantoren).

PB03-141
28 juli 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht