Verbond van Verzekeraars

Gijs Swalef vraagt minder en eenvoudiger regels uit Brussel CEA bestaat 50 jaar

Voorzitter Gijs Swalef van het Comité Européen des Assurances (CEA) wil minder en eenvoudiger regelgeving uit Brussel. Dat zei hij bij de feestelijkheden rond de 50e verjaardag van de Europese koepel.

Ondanks alle regels en bemoeienissen van de politiek, is er volgens Swalef nog helemaal geen sprake van één markt van financiële producten voor consumenten. Wél van wagonladingen regels uit Brussel, die bovendien met een enorme vaart op de sector afkomen. Hoe kan een gemiddelde verzekeraar daaraan voldoen?, vroeg hij zich af. Er is een efficiënter, kosteneffectiever en minder bureaucratisch klimaat van regelgeving nodig. Aan het CEA de opdracht om een op de sector toegesneden Europees wetgevingskader te bewerkstelligen. Dat wil zeggen: minder en simpeler regels.

Europese integratie

Swalef is sinds juni 2001 voorzitter van het CEA. Vier jaar voordat de EEG werd opgericht, verenigde het CEA al verzekeraars uit twaalf Europese landen, met toen al zes leden in de wachtkamer. En landen die nu op het punt staan toe te treden tot de Europese Unie zijn al vaak begin jaren negentig tot het CEA toegetreden. Alles, aldus Swalef, om te komen tot Europese integratie van de sector van financiële dienstverleners.

Swalef stond ook stil bij de enorme hoeveelheid wetgeving en regels die in de loop van de laatste decennia op de financiële dienstverleners is afgekomen, waarbij de betrokkenheid en reacties van het CEA een grote en vaak vruchtbare rol hebben gespeeld. Zoals de opstelling van het CEA in de IAS-kwestie, waarbij het CEA de EU ervan heeft weten te overtuigen dat de deadline van 2005 onhaalbaar is.

Volgens Swalef worden rol en betekenis van de verzekeringsindustrie voor de samenleving vaak ten onrechte onderschat. Politici zouden bij hun besluitvorming meer rekening moeten houden met de langetermijnverplichtingen en andere specifieke kenmerken van de sector, aldus de CEA-voorman.

Bondig, juli 2003