Gemeente Hoogeveen


---

28 juli 2003

Instanties waarschuwen voor instorten zorg

De zorgorganisaties in Hoogeveen vrezen dat het hele zorgsysteem in de regio ernstige schade oploopt als ziekenhuis Bethesda afdelingen zou afstoten. Dat blijkt uit gesprekken die het actiecomité HELP Bethesda samen met wethouder Sjoukje de Haan heeft gehouden met vertegenwoordigers van de huisartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen en verpleeg- en verzorgingshuizen.

Het actiecomité is intussen bezig een bijeenkomst te organiseren op 19 augustus over de waarde van het streekziekenhuis.

"De instanties zien het ziekenhuis als het hart van het Hoogeveense 'zorglichaam'. Tast je het hart aan, dan wordt het lichaam op z'n minst ernstig ziek." Dat is volgens zorgwethouder De Haan de belangrijkste conclusie van de gesprekken.

Verzorgingshuizen

De vertegenwoordigers van de verpleeg- en verzorgingshuizen verwachten veel onnodig leed als de spoedeisende hulp wegvalt. "Op hoge leeftijd nog naar een ziekenhuis op afstand, dat is zwaar. Daarnaast is juist voor deze kwetsbare groep een snelle bereikbaarheid van groot belang. Bovendien heeft de specialist in een ziekenhuis elders onvoldoende zicht op de herstelmogelijkheden in Hoogeveen. De opnames zullen daardoor onnodig langer en duurder worden," aldus de wethouder.

Verloskundigen

Nu ligt het percentage thuisbevallingen op 70 procent. De verloskundigen stellen dat dit drastisch omlaag gaat, mocht de kraamafdeling sluiten. Het risico van een langere reis bij complicaties zou te groot worden.

Huisartsen

De huisartsen vinden dat een ziekenhuis voor een centrumgemeente met een omvang als Hoogeveen een vereiste is. Daarnaast zien ze voor de zorgberoepsgroepen Hoogeveen e.o. een stuk minder aantrekkelijk worden voor vestiging. Het persoonlijk contact met een aantal specialisten zou verdwijnen. En adviezen op medisch gebied zouden verleden tijd zijn.

Bijeenkomst

Op 19 augustus wil het actiecomité een bijeenkomst organiseren in De Tamboer over de waarde van het streekziekenhuis. Het actiecomité benadert momenteel sleutelfiguren uit de zorgwereld om te komen spreken. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk leden van de Tweede kamer in de zaal zitten. Voorafgaand is een bezoek aan Bethesda gepland. In september debatteert de Tweede kamer over de toekomst van de regionale zorg en ziekenhuizen.


---

Algemene actie-informatie

HELP Bethesda

Onder die naam is in Hoogeveen een actie gestart voor behoud van zorgaanbod en werkgelegenheid van ziekenhuis Bethesda. Dit naar aanleiding van de financiële problemen bij Bethesda en de dreiging van sluiting van de kinder- en kraamafdeling en de Spoedeisende Hulp, samen met vergaande bezuinigingen.

Actiecomité

De fracties in de gemeenteraad hebben een actiecomité HELP Bethesda gevormd, een initiatief van raadslid Paul Kok. In het comité zitten verder onder andere de initiatiefneemsters van een spontane handtekeningactie, mevrouw Kim Stellingwerf en Marga Otten. Het comité heeft de volledige steun van het college van burgemeesters en wethouders. Een van de taken is iedereen gelegenheid geven steun te betuigen aan de actie. Een andere taak van het comité is aan de bel trekken in politiek Den Haag.

Internet

Alle informatie over de actie is te vinden op de gemeentelijke website: www.hoogeveen.nl/helpbethesda.

© Copyright Gemeente Hoogeveen