Het Nederlandse Rode Kruis

28 juli 2003
Overstromingen in China maken 3,5 miljoen mensen dakloos

Tot op heden kwamen meer dan 500 mensen om tijdens de overstromingen. Het meest getroffen gebied ligt aan de Huai Rivier, ten noorden van de Yangtze of Gele Rivier. In Oost-China, in de provincie Anhui, komen de overstromingen bovendien bovenop het mislukken van de tarweoogst, eerder dit jaar.

Alle hulp nodig

Deze familie leeft in een geïmproviseerde tent op een dijk

De ontheemden zullen verscheidene weken niet kunnen terugkeren naar hun huizen. Ook de oogst gaat verloren. Sommigen hebben al hun bezittingen verloren. "Een gigantisch aantal mensen leeft nu onder een plastic zeil op dezelfde dijken wiens breuk hun huizen vernietigde en hun akkers overstroomde", zegt Alistair Henley, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in Beijing. "Deze mensen moeten hun leven weer helemaal opbouwen en kunnen alle hulp die ze kunnen krijgen, goed gebruiken."

Niets meer redden
"De overstromingen kwamen heel snel", zegt Liu Ying, die haar vaatwerk staat te wassen in het vuile water van het Hongzhe meer. "We konden niets meer redden uit het huis", voegt ze eraan toe. Ook de borden die ze staat te wassen, heeft ze moeten kopen. Yu En Nian werd tien dagen geleden door de overstromingen getroffen. "Ik woonde een kilometer hier vandaan", zegt hij, staand bij de ingang van een tent van plastic vlak naast het water. "In een dag en een nacht werden mijn huis en vissenkwekerij helemaal vernietigd."

Het Chinese Rode Kruis assisteert de autoriteiten en brengt al hulpgoederen het gebied in. Er wordt gevreesd voor het uitbreken van ziektes, vooral malaria. De overstroomde velden zijn ideaal voor muggen, die de ziekte verspreiden. Muggennetten zijn dan ook onderdeel van de hulpgoederen. Vrijwilligers delen verder kleren, dekens, tenten, medicijnen en waterzuiveringstabletten uit. Medische teams verzorgen de gewonden.

Meer informatie:

* Website van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen