Ingezonden persbericht


Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 0728 Hilversum, 23 juli 2003

VERGEZICHT

- Kuyichi, een nieuw patroon in de kledingindustrie -

MAANDAG 28 JULI 2003 VAN 14.30 TOT 15.20 UUR, RVU/NEDERLAND 3

Katoenplantages bedekken 5% van de beschikbare landbouwgrond op aarde. Dat is 34 miljoen hectare in meer dan 60 landen. Het zijn vooral ontwikkelingslanden waar de katoenproductie plaats vindt. Bij de katoenteelt worden heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, 25% van alle bestrijdingsmiddelen wereldwijd. Nog steeds worden deze middelen die in Europa en Amerika verboden zijn naar de ontwikkelingslanden geëxporteerd en in de katoenteelt gebruikt. Overmatig en onveilig gebruik van bestrijdingsmiddelen leidt naar schatting tot 1 miljoen acute vergiftigingen per jaar. Bij de verwerking van de katoen tot bijvoorbeeld spijkerbroeken komen daar nog het verven, het bleken en het stonewashen bij.

Ook de sociale wantoestanden in de kledingindustrie in de lage lonen landen zijn, ondanks de kritiek van diverse actiegroepen, nog steeds beschamend. In belastingvrije zones in Latijns Amerika en Azië misbruiken grote bedrijven goedkope arbeid. Vooral meisjes en jonge vrouwen worden aangenomen omdat ze efficiënter werken en minder klagen. Omdat ze vrouw zijn en geen keus hebben accepteren ze het lage loon. De werkomstandigheden zijn slecht: lange werkdagen, verplicht overwerken en een hoge prestatiedruk in stikhete, stoffige en slecht geventileerde ruimtes. Daarnaast intimidaties, vernederingen en verkrachtingen. En als de meisjes vervolgens zwanger raken krijgen ze ontslag. Een wereld waar volstrekte rechteloosheid heerst.

Al jaren proberen solidariteitsorganisaties, consumentengroepen en vakbonden verandering te brengen in dit patroon door de betrokken bedrijven onder druk te zetten. En inderdaad belijden veel bedrijven nu het 'ethisch ondernemen', maar in de praktijk komt daar maar weinig van terecht. Internationale richtlijnen van de ILO (International Labour Organisation) over kinderarbeid, werkuren, lonen, het recht om lid te zijn van een vakbond, arbeidsomstandigheden worden nog altijd genegeerd.

Sinds vier jaar werkt ontwikkelingsorganisatie Solidaridad (die eerder aan de wieg stond van de Max Havelaarkoffie en de succesvolle introductie van de Oké-banaan op de Europese markt) samen met boerenorganisaties in Peru en Mexico aan de voorbereiding van een nieuwe, gedurfde onderneming: de ontwikkeling van de 'eerlijke spijkerbroek' om daarmee een nieuwe standaard te zetten in zowel de katoenproductie als de textielindustrie.

De documentaire onderzoekt de waarde van deze nieuwe aanpak afgezet tegen de bestaande praktijk. Wat zijn de belangen van de afzonderlijke deelnemers in Peru, Mexico en Nederland en in hoeverre hebben ze oog voor de belangen en problemen van de andere partners. Hoe verloopt de samenwerking tussen de diverse schakels in de keten als de druk oploopt?

Programmamakers: Jos Kuyer en Caspar Haspels.
Eindredactie: Wim Beijderwellen.

Herhaling van 29 augustus 2001.

Met vriendelijke groet,

Monique Calis
RVU /// educatieve omroep
Afdeling Communicatie
(T) 035 - 677 1461 (di t.m. vrij)
(F) 035 - 677 1409
(E) monique.calis@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl