Gemeente Tiel


Aanpassingen spoorwegovergang Kijkuit-Predikbroedersweg

In de week van 28 juli tot 1 augustus 2003 vinden er aanpassingen plaats aan de spoorwegovergang Kijkuit-Predikbroedersweg. De aanpassingen hebben voornamelijk betrekking op de voetganger. De aanpassingen bestaan uit (ver)plaatsten van de hekjes op de voetpaden en het vernieuwen van de rood-witte hekken.

De spoorwegovergang wordt door alle verkeersdeelnemers intensief gebruikt. Dagelijks lopen er vele kinderen overheen naar school. De spoorwegovergang is voorzien van een automatische halve overwegbeveiliging, de zogenaamde AHOB-installatie. Bij aankomst van een trein gaan de bomen dicht en moet het aankomende verkeer wachten. Omdat het een installatie is met 'halve bomen', worden voetgangers er niet door tegen gehouden. Hiervoor zijn indertijd een aantal hekjes geplaatst. Uit de contacten met de verkeersbrigadiers en verkeersouders en onze eigen waarnemingen, is gebleken dat de hekjes niet goed genoeg staan. Het is namelijk mogelijk, terwijl de spoorbomen omlaag zijn, zomaar de spoorweg op te lopen. In overleg met ProRail, de nieuwe organisatie die gaat over de veiligheid van het spoor, hebben we besloten de spoorwegovergang te verbeteren.

Zowel aan de zijde waar de overwegbomen naar beneden komen als de andere zijde worden hekjes zodanig geplaatst dat de voetganger er altijd om heen moet lopen. Zo wordt o.a. voorkomen dat kinderen 'in gedachten' het spoor op lopen. De bestaande hekjes worden opnieuw gerangschikt en aangevuld zodat er een afscherming ontstaat. ProRail gaat daarna de rood-witte hekken vernieuwen en verbeteren. Hiermee wordt de zichtbaarheid van de spoorwegovergang ook verbeterd voor de overige verkeersdeelnemers. Op een later tijdstip krijgen de rood-witte palen een nieuwe verfbeurt. Verder wordt het gat in de omheining naast het spoor hersteld. Hierdoor wordt het lopen langs het spoor ontmoedigd.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende