Gemeente Tiel


Tiel etappeplaats 'Ome Joop's Tour'

Op maandag 28 juli 2003 is Tiel etappeplaats van 'Ome Joop's Tour', jeugdronde door Nederland. Na een overnachting in de Betuwe sporthal vertrekken de kinderen op dinsdag 29 juli voor hun achtste etappe naar Papendal in Arnhem. Voor het vertrek reikt een medewerker van de gemeente Tiel, namens het college, de gele, groene en bolletjes truien uit aan de kinderen die bovenaan staan in het puntenklassement. Ook krijgen alle deelnemers een cadeautje van de gemeente.

Aan 'Ome Joop's Tour' nemen jaarlijks meer dan 160 kinderen deel. De tour is speciaal bedoeld voor kinderen die niet met hun ouders of familie op vakantie kunnen gaan. De ronde duurt tien dagen. Elke dag fietsen de kinderen een etappe. In de etappeplaatsen staan allerlei activiteiten op het programma. De deelnemers kunnen punten verdienen voor een puntenklassement o.a. door mee te doen aan sportactiviteiten. De gemeente Tiel juicht dit initiatief van harte toe vanwege het goede doel en omdat op deze wijze het beoefenen van sport door jeugdigen wordt gestimuleerd.

'Ome Joop's Tour' is een initiatief van de Arnhemmer Joop Legerstee die kort na de Tweede Wereldoorlog opkwam voor kinderen uit gezinnen met weinig financiële middelen. Legerstee organiseerde voor hen straatspelen, sporttoernooien en buurtactiviteiten. In 1950 resulteerde dit in een eerste fietstocht voor de jeugd door Gelderland. Na ruim 50 jaar is 'Ome Joop's Tour' uitgegroeid tot een jeugdronde door Nederland. De deelnemende kinderen komen al lang niet meer alleen uit Arnhem. Kinderen vanuit het hele land en zelfs uit het buitenland doen mee aan het evenement.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende