Socialistische Partij


Protestactie Platform Ouderen in verzorgingstehuis Veendam

28-07-2003 * Het Platform Ouderen van de SP bracht vandaag een protestbezoek aan het verzorgingstehuis A.G. Wildervanck te Veendam. Volgens recente berichten in de pers worden bejaarden hier ernstig verwaarloosd bij gebrek aan vakbekwame verzorgsters. "Bejaarden drie weken niet gedoucht," kopte het Nederlands Dagblad onlangs.

Dit bericht was het landelijke SP-Platform Ouderen in het verkeerde keelgat geschoten en men besloot unaniem tot actie. De Rotterdamse volkszanger Kees Korbijn nam een protestsong op die door het platform werd vermenigvuldigd. Gewapend met honderd CD'tjes, de troubadour zelf en een aantal grote protestborden trokken de ouderen naar Veendam.

Kees Korbijn zingt zijn protestlied temidden van de protesterende ouderen

"Deze generatie ouderen plukt nu de wrange vruchten van de voortdurende bezuinigingen op de zorg voor bejaarden, verklaarde voorzitter John Kuijpers van het SP Platform Ouderen aan personeel, ouderen, directie en pers. De regering is verantwoordelijk voor het enorme tekort aan vakbekwaam personeel. Zorgbehoevende bejaarden worden daarvan steeds meer de dupe. Toestanden zoals hier in Veendam zijn onacceptabel in een rijk land als Nederland. Met ons bezoek protesteren we tegen dit soort beschamende situaties en tegen het beleid van de regering."

Vanuit het tehuis kregen de actievoerders alle medewerking, omdat men al snel begreep dat de actie niet tegen het tehuis gericht was, maar tegen alle bezuinigingen in en om de zorg voor ouderen in het hele land. Het SP-platform wilde hiermee dan ook aan de bel trekken over de toestand in alle andere verzorgingstehuizen in Nederland. John Kuipers spreekt de aanwezigen toe Wildervanck is slechts een voorbeeld uit vele, zei John Kuijpers. Een topje van de ijsberg, omdat in veel tehuizen de problemen binnenskamers worden gehouden. Af en toe druppelt er iets van de wantoestanden naar buiten, zoals het feit dat ouderen in sommige verpleegtehuizen, incontinent of niet, slechts één maal in de 24 uur verschoond kunnen worden. Dat in negen van de tien gevallen koud eten moet worden genuttigd. Dat ouderen veel te laat uit bed gehaald worden en veel te vroeg er weer in worden gelegd. Het douchen van ouderen is heus niet alleen in Veendam een probleem. Ongelofelijk dat het in ons land zover heeft moeten komen dat familieleden naar de rechter stappen om fatsoenlijke zorg af te dwingen.

Het huidige kabinet doet niets aan verbetering van de werkdruk in de verpleegtehuizen. Sterker nog: er wordt bezuinigd op de arbeidsvoorwaarden in de zorg en alle instelling krijgen een fikse korting te verwerken. Zelfs dit jaar nog. Voor veel verpleegtehuizen komt dat neer op het ontslaan van vakbekwame krachten en het gevolg hiervan is uiteraard dat de werkdruk in de tehuizen nog verder omhoog gaat en de gevolgen voor de ouderen nog schrijnender worden. Hiertegen willen wij met klem protesteren. De werkdruk moet omlaag en er moeten meer handen aan het bed, aldus Kuijpers.