Politie Rotterdam Rijnmond


* DRIE GEWONDEN BIJ EXPLOSIE
In een woningcomplex aan de Schiedamseweg vond zondagmorgen een zware explosie plaats waarbij drie mensen licht gewond raakten. Een groot aantal woningen werd beschadigd, waarvan acht ernstig. De hulpverlenende diensten waren snel ter plaatse. Voor een goede coördinatie werd een grip 2 ingesteld. Dit betekent dat zowel een copi (commando plaats incident) als een regot (regionaal operationeel team) zich bezig hebben gehouden met het adequaat behandelen van dit incident. Het copi was operationeel op de plaats van de explosie en het regot in het World Port Center.

Omwonenden werden zondagmorgen rond half twaalf geconfronteerd met een grote explosie in één van de woningen aan de Schiedamseweg. Er ontstond een enorme ravage. Drieënvijftig woningen raakten beschadigd, voor acht portiekwoningen bestaat instortingsvaar en zijn niet onbewoonbaar. Kort na de ontploffing heeft de Eneco gezorgd voor afsluiting van stroom- en gastoevoer van de betrokken panden.

Als gevolg van de explosie zijn drie mensen licht gewond geraakt. Ze zijn behandeld en konden daarna het ziekenhuis verlaten. Speurhonden hebben de woningen met instortingsgevaar onderzocht op mogelijke slachtoffers, er werd echter niemand aangetroffen.

De bewoners van de getroffen panden zijn opgevangen in Zwembad West. Er hebben zich drieëntachtig mensen gemeld. Vertegenwoordigers van gemeentelijke diensten waren daar aanwezig om mensen terzijde te staan en indien nodig te zorgen voor vervangende woon- of verblijfruimten. Daarbij houdt Salvage van de gezamenlijke verzekeraars zich bezig met de uitvoering. Een aantal bewoners heeft inmiddels zelf onderdak bij vrienden of familie gevonden.

De bewoners van de portiekwoningen naast de ernstig beschadigde woningen kunnen vooralsnog, om veiligheidsredenen, niet naar hun huizen terugkeren. De bewoners van de overige woningen, voornamelijk met glasschade, kunnen in de loop van zondagavond hun huizen weer betrekken.

De politie Rotterdam-Rijnmond trof in de beschadigde panden in totaal twee hennepkwekerijen aan in de Engelsestraat. Verder stelt de politie een onderzoek in naar de plek waar de explosie plaatsvond en naar de oorzaak daarvan.