Ingezonden persbericht


REACTIE VAN COLLEGA-WINKELIERS OP ANP BERICHT JAARVERSLAG 2003 BLOKKER HOLDING (ANP 127)

Leidschendam 25 juli 2003

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is het helemaal eens met de analyse van de heer J. Blokker in het jaarverslag 2003. Naast het aanpakken van illegalen en Oost-Europeaanse bendes onderschrijft de RND de absolute noodzaak voor een harde aanpak van drugsverslaafden, die verantwoordelijk worden gehouden voor 70 - 80% van de agressie en het geweld tegen winkelpersoneel bij diefstallen.

Het aandeel gewelddadige/agressieve winkeldiefstallen door verslaafden stijgt. Het gebruik van rooftassen door veelplegers is zorgelijk. Winkeliers en klanten nemen, bij uitblijven overheidsmaatregelen, in toenemende mate recht in eigen hand. Nieuwe maatregelen zijn daarom hoognodig:
een landelijk verbod op rooftassen;
veelplegers met foto op een zwarte lijst van de politie plaatsen, die door winkeliers kan worden geraadpleegd drie keer winkeldiefstal betekent een justitieel winkelverbod van minimaal twee jaar voor alle winkels in Nederland.

Het aantal winkeldiefstallen stijgt dit jaar opnieuw met tien procent. Naar verwachting worden dit jaar meer dan vijf miljoen winkeldiefstallen gepleegd, hetgeen een schade oplevert van meer dan 550 miljoen euro. Dat kost iedere Nederlander E 35,-- per jaar. Deze sombere verwachting wordt uitgesproken door de RND op grond van de halfjaarcijfers winkeldiefstal (januari - juni 2003). De criminaliteit neemt duidelijk de hand over. Niet alleen in de grote steden maar ook op het platteland worden meer en meer winkels bestolen. In 2002 was de totale in schade aan winkeldiefstal in ons land zo'n E 500 miljoen.

Winkeliers besteden jaarlijks zo'n E 270 miljoen aan preventieve maatregelen als detectiepoortjes, camerabewaking, spiegels bij de kassa en beveiligingspersoneel. De indruk is dat er steeds meer geïnvesteerd wordt en dat die maatregelen van de detailhandel voorkomen dat het aantal winkeldiefstallen nog sterker stijgt.

Zorgelijk voor het winkelpersoneel is dat dieven gewelddadiger en brutaler worden. Soms lopen verslaafden of andere gestoorde veelplegers gewoon zichtbaar met artikelen in de hand langs de kassa zonder te betalen. Probeert iemand die persoon tegen te gehouden, dan wordt het personeel weggeduwd of bedreigd. Het blijkt dat vooral veelplegers lak hebben aan preventie. Betrapt worden vindt de crimineel "gewoon" een bedrijfsrisico en een geaccepteerd onderdeel van het intimideren / terroriseren van het personeel.

Bij het uitblijven van harde overheidsmaatregelen tegen verslaafde winkeldieven nemen winkeliers en klanten in toenemende mate het recht in eigen hand door de verslaafde winkeldief stevig aan te pakken. De RND heeft daar begrip voor, maar vindt dit een ongewenste ontwikkeling. De detailhandel is daarom verheugd met de voorstellen van minister Donner van Justitie om veelplegers harder aan te pakken en op te sluiten.

Uit cijfers blijkt dat ongeveer 18.000 veelplegers in Nederland verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de schade. Mede op grond van buitenlands onderzoek denkt de RND dat veelplegers verantwoordelijk zijn voor 70 - 80% van de winkeldiefstallen. Een criminele verslaafde veelpleger steelt jaarlijks voor E 200.000,--. Dat blijkt uit cijfers in het jaarverslag van de Regiopolitie Utrecht over 2002. Het bedrag is gebaseerd op een onderzoek onder driehonderd criminele verslaafden in de Utrechtse binnenstad. Gemiddeld pleegt een junk zes inbraken of diefstallen per dag. Uitgaande van driehonderd 'jatdagen' per jaar steelt hij spullen ter waarde van bijna E 200.000,--.

Meer maatregelen tegen veelplegers noodzakelijk.
De maatregelen van minister Donner tegen veelplegers gaan daarom niet ver genoeg. De RND wil een landelijk verbod op het gereedschap van de veelpleger: de rooftas, zodat ze door politie en detailhandel preventief in beslag genomen kunnen worden. Een rooftas lijkt op een gewone tas, alleen is de binnenkant gevoerd met aluminium of lood. Hierdoor probeert de winkeldief de detectiepoortjes in de winkels te omzeilen. Winkeliers zijn wekelijks bezig om hun detectiepoortjes gevoeliger af te stellen om het effect van een rooftas te voorkomen. Soms worden zelfs metaaldetectoren bij de ingang van de winkel aangebracht om een rooftas te herkennen. Geschat wordt dat in ruim zestig procent van de winkeldiefstallen sprake is van het gebruik van geprepareerde rooftassen. Daarnaast pleit de detailhandel er voor om veelplegers met foto op een zwarte lijst van de politie te zetten, die aan winkeliers wordt uitgereikt of via internet kan worden geraadpleegd. En de overheid moet na drie winkeldiefstallen een landelijk winkelverbod van minimaal twee jaar uitreiken, geldig voor alle winkels in Nederland. In combinatie met de zwarte lijst met foto's van veelplegers kunnen politie en detailhandel dat winkelverbod samen handhaven.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverengingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.