CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: Ouderen de dupe van toeslag NS kaartjes aan loket

Het voornemen van de Nederlandse Spoorwegen om een toeslag te heffen op de aankoop van vervoersbewijzen aan het loket is een maatregel die onder de oudere reizigers het gebruik van de trein zal doen terugdringen. Daarnaast is de aangekondigde maatregel niet bijzonder service-gericht. 'Heel veel ouderen zijn van het openbaar vervoer afhankelijk. De NS snijden hiermee zichzelf in de vingers, en zouden de aangekondigde maatregel moeten heroverwegen'.

Er zijn groepen mensen die om wat voor reden niet in staat zijn gebruik te maken van de kaartautomaat, of ze voelen zich er onveilig. Deze mensen worden door de aangekondigde maatregel dus gedwongen meer voor hun kaartje te betalen.

Het CDA is van mening dat het kopen van een kaartje aan het loket, van dezelfde prijs als bij de automaat, gewoon mogelijk moet blijven. De fractie heeft via schriftelijke vragen de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat verzocht de NS te verzoeken in overleg met de ouderenorganisaties te komen tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing.

De vragen:


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) een toeslag wil heffen op de aankoop van vervoersbewijzen aan het loket en het verzet van ouderenorganisaties tegen deze maatregel?


2. In hoeverre is deze verhoging een feit?


3. Is er aanleiding te veronderstellen dat deze maatregel leidt tot het versneld sluiten van loketten op kleinere stations?


4. Deelt u de mening dat er een groep ouderen bestaat die om wat voor reden dan ook geen gebruik kan maken van de kaartautomaat en daarom is aangewezen op de kaatverkoop aan het loket?


5. Deelt u de meing dat het voor deze groep ouderen mogelijk moet blijven om een kaartje aan het loket te kopen bij voorkeur op het station of anders op een alternatieve locatie?


6. Bent u bereid de Nederlandse Spoorwegen te verzoeken om in goed overleg met de ouderenorganisaties alsnog te komen tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing?

Voor verdere informatie: Bieke Oskam 06-53153269

25 jul 03 16:45