Provincie Noord-Holland

GS maken gebaar: ganzen Purmerend blijven leven De Hoor-en Adviescommissie van Provinciale Staten van Noord-Holland heeft na uitvoerige behandeling alle ingediende bezwaren tegen toestemming om circa 1.000 Canadese ganzen in Purmerend te doden ongegrond verklaard. De commissie is van oordeel dat Gedeputeerde Staten (GS) zijn beslissing inhoudelijk en juridisch goed heeft onderbouwd.

De provincie is serieus omgegaan met de bezwaren en voorstellen, zoals o.a. van de Dierenbescherming om de ganzen te kortwieken. In navolging van vele deskundigen vragen GS zich nog steeds af hoe diervriendelijk kortwieken (een vorm van verminking) en in gevangenschap houden van in het wild levende dieren eigenlijk is. Ondanks deze twijfels zijn GS bereid, voorzover mogelijk en verantwoord, toch tegemoet komen aan het voorstel van de Dierenbescherming. De provincie geeft de gemeente Purmerend nu toestemming volwassen ganzen te vangen en te verplaatsen, mits de ontvangers schriftelijk aan de provincie garanderen dat zij de dieren en hun nakomelingen jaarlijks zullen kortwieken en ringen. Dit om te voorkomen dat de ganzen terugvliegen naar Purmerend en daar of elders de veiligheid van mensen en verkeer op termijn opnieuw bedreigen of aan de landbouw belangrijke schade toebrengen.

Dit voorjaar had de gemeente aan GS gevraagd de ganzenpopulatie te mogen verkleinen. De afgelopen jaren is de populatie ganzen in Purmerend - nu ruim 1.200 dieren - sterk gegroeid. Hierdoor zijn in toenemende mate grote veiligheidsrisicos voor verkeersdeelnemers ontstaan. De dieren steken in groepen onverwachts wegen als de A7 over, bedreigen fietsers en wandelaars en vallen soms ook mensen aan. Groepen ganzen hebben aanrijdingen veroorzaakt, tot nu toe alleen met blikschade. De gemeente kreeg eind mei toestemming van GS om de ganzenpopulatie tot circa 200 dieren terug te brengen. Een gespecialiseerd bedrijf zou vanaf eind augustus zon 1.000 ganzen vangen, daarna bedwelmen met CO2, waardoor de dieren in hun slaap pijnloos overlijden. Dit plan is nu definitief van de baan.

Inlichtingen voor de pers: Krijn van Rijn, afdeling Communicatie, tel. (023) 514 4045

Inlichtingen voor anderen : Ton Eggenhuizen, bureau Groen, tel. (023) 514 3890.
Krijn van Rijn 14-7-2003 14:40:00