Gemeente Leiden

In Leiden zag Rembrandt het Licht

Eerste stappen tot het Rembrandt-jaar zijn gezet

Publicatiedatum: 25 juli 2003

"De beroemdste schilder van de wereld is in Leiden geboren! Het zou een vergissing zijn om daar niets mee te doen, een vergissing die je pas over honderd jaar kunt goedmaken." Met deze woorden van wethouder Alexander Geertsema zijn de voorbereidingen voor het Rembrandt-jaar 2006 in volle gang gezet. Een jaar dat, met de inzet van de Leidenaren, een blijvend positief stempel op de stad zal drukken

BOUWEN EN WONEN - Wie kent Rembrandt niet? Van Japan tot Amerika, overal is de naam van de schilder bekend, en gewaardeerd. Het is, samen met Van Gogh, tulpenbollen en Johan Cruyff, een van de eerste associaties met Nederland. De gemeente wil er hard aan gaan werken dat toeristen over de hele wereld vanaf 2006 bij Rembrandt niet alleen aan Nederland denken, maar ook aan zijn geboortestad.

Alexander Geertsema: 'deze studie is een creatief stuk over wat er allemaal zou kunnen gebeuren'

Onderschrift: Alexander Geertsema: "Deze studie is een creatief stuk over wat er allemaal zou kunnen gebeuren." Foto: Wim van Noort

Samenwerking

Gelukkig staat de gemeente niet alleen in haar ambitie om Rembrandt op de Leidse kaart te zetten.

"Het idee is dat Amsterdam en Leiden samen het feestjaar gestalte geven", legt wethouder Geertsema uit. "Daarmee krijgt het evenement een landelijke uitstraling. In Leiden worden de jonge jaren van Rembrandt tot en met zijn vijfentwintigste jaar belicht, in de hoofdstad zijn volwassen jaren."

Door de ondersteuning van de ministeries OCW en EZ, Toerisme Recreatie Nederland (TRN), Amsterdam Tourist Board, musea in Amsterdam en Leiden en Holland Rijnland Promotie wordt het Rembrandt-jaar een nationaal evenement.

Voetstappen van Rembrandt

Een aantal projecten gaat zeker gerealiseerd worden. Om te beginnen komt er een grote ontvangsthal in het centrum van de stad. Hier kan elke geïnteresseerde informatie krijgen over Rembrandt en Leiden in het algemeen. Daarnaast krijgt het Weddesteegplein, waar Rembrandt geboren is, een opknapbeurt.

"De historische vergissing om het huis van Rembrandt te slopen is meer dan een eeuw geleden gemaakt", zegt Alexander Geertsema. "We weten niet hoe het eruit gezien heeft. Daarom hebben we er niet voor gekozen om een replica te maken. Hiermee zou je de historie teveel geweld aandoen."

Desondanks is de schaduw van Rembrandt nog op het Weddesteegplein aanwezig, en kan hier goed het verhaal van de jeugd van de schilder verteld worden.

Wat nog wel bewaard is gebleven, is de Latijnse School waar Rembrandt lessen heeft gevolgd. Hier kan zijn schooltijd weer tot leven gebracht worden.

Een belangrijk onderdeel van de evenementen wordt de Rembrandt Route, een wandelroute waarmee mensen in de voetstappen van de schilder kunnen treden.

"Hij heeft grote delen van de stad ervaren zoals die er nu nog steeds bij ligt", zegt wethouder Geertsema hierover. "Leiden is een schitterende historische stad."

Creatief feestjaar

Alle plannen voor de viering van de jonge Rembrandt tijdens het feestjaar en de jaren erna zijn op papier gezet in de definitiestudie: "In Leiden zag Rembrandt het Licht".

"Deze studie is een creatief stuk over wat er allemaal zou kúnnen gebeuren", zegt Alexander Geertsema. "Wij zorgen voor een brede basis waarbij iedereen zich kan aansluiten, en we hopen dat heel veel Leidenaren met allemaal fantastische ideeën komen."

Er is veel mogelijk, maar de festiviteiten moeten wel een bepaalde kwaliteit hebben. Het gaat immers om de uitstraling van de stad! Ideeën die geopperd zijn, zijn bijvoorbeeld thematische markten, zeventiende eeuwse zondagen, een musical en een filmfestival. Heel 2006 kan in het teken staan van Rembrandts verjaardag.

"Het zou zo kunnen zijn dat het Leiden Culinair Festival zich in dat jaar richt op wat er in de Gouden Eeuw gegeten werd", geeft de wethouder een voorbeeld.

Natuurlijk is het Rembrandt-jaar niet compleet zonder de werken van de meester in de stad. De Lakenhal bezit "slechts" twee Rembrandts, maar is hard aan het werk om middels bruiklenen een mooie expositie te maken. Dit kost echter veel geld, en niets staat nog vast.

Leiden Museumstad is bezig om met de andere musea te bekijken wat er allemaal mogelijk is met het thema.

Trots

Wat wethouder Geertsema wil benadrukken is dat het feest zeker niet alleen voor toeristen en dagjesmensen bedoeld is, maar vooral ook voor de inwoners zélf.

"Het levert de stad een enorm rendement op", zegt hij. "We gaan ervan uit dat er in het feestjaar zelf zo'n tweehonderd extra banen gecreëerd worden. En op de lange termijn zullen er grofweg 140 arbeidsplaatsen bijkomen. Het gaat hier voornamelijk om banen in de horeca, in de toeristische sector en bij musea."

Als Rembrandt namelijk geassocieerd wordt met Leiden, zal dit niet alleen in het feestjaar zijn. Ook daarna zal dit extra toeristen aantrekken.

Ook al hangt de Nachtwacht in Amsterdam, in Leiden is het allemaal begonnen.

"Leidenaren kunnen trots zijn op hun beroemde stadsgenoot", besluit Alexander Geertsema.

De definitiestudie "In Leiden zag Rembrandt het Licht" ligt ter inzage bij de informatiebalie van het Stadsbouwhuis.

Deze pagina is gewijzigd op 25-07-2003