Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars willen inspraak

Het Verbond maakt zich zorgen over de enorme kostenverhogingen in het toezicht op financiële instellingen. Die zijn ook niet altijd verklaarbaar. Bovendien is het Verbond erop tegen dat verzekeraars die het toezicht grotendeels zelf moeten betalen, niets over de financiën te vertellen hebben. Ze willen inspraak.

In zeven jaar zijn de kosten van het toezicht op financiële instellingen drie keer zo hoog geworden. Daarbij zijn de kosten van de AFM het sterkst gestegen, zonder dat overigens al rekening is gehouden met nieuwe toezichtstaken van de AFM. Met andere woorden: de kosten voor verzekeraars zullen blijven stijgen.

In de voorstellen van het ministerie van Financiën betalen financiële instellingen ongeveer 90 procent van alle toezichtskosten. De overige 10 procent komt uit de algemene middelen. Het Verbond is er vanuit het profijtbeginsel niet op tegen om aan het toezicht op financiële instellingen mee te betalen. Het maakt alleen bezwaar tegen de mate waarin. Van veel activiteiten van de toezichthouder hebben klanten en heeft de samenleving als geheel namelijk ook veel profijt. Denk aan alle gegevens die financiële instellingen ter beschikking stellen in het kader van opsporing van strafbare feiten (Wet MOT/WID) of in het kader van wetgeving. Verzekeraars hebben bijvoorbeeld in het kader van het Belastingplan 2001 veel gegevens aan de fiscus moeten leveren. De kosten daarvan zijn opgelopen van 1,7 miljoen euro naar 15 miljoen euro in 2002. Al dat soort activiteiten zouden een evenwichtiger kostenverdeling alleszins rechtvaardigen in de ogen van het Verbond.

Plaats in RvC

Overlap in toezicht leidt ook zonder meer tot nodeloze kostenverhoging. Daarom pleit het Verbond voor minimale overlap en een hoge kostenefficiency in de nieuwe vormgeving van het toezicht op financiële instellingen. Om enig zicht te krijgen op de kostenontwikkeling bij het toezicht, wil het Verbond dat verzekeraars een plaats krijgen in de Raad van Commissarissen van DNB/PVK. Ook is het voorstander van een inhoudelijk adviesorgaan waarin de onder toezicht staande instellingen zitten. Zon orgaan (naar Brits en Duits voorbeeld) zou gezamenlijk de activiteiten van de toezichthouder moeten becommentariëren.

Bondig, juli 2003