Oldelft benelux



Lagere nettowinst Delft Instruments eerste halfjaar 2003

Exclusief een boekverlies op de verkoop van OIP N.V. bedroeg de nettowinst EUR 2,6 miljoen (2002 EUR 3,0 miljoen). Als gevolg van het boekverlies ad EUR 2,5 miljoen, daalde de nettowinst tot EUR 0,1 miljoen

Prognose geheel 2003: nettowinst exclusief boekverlies op OIP hoger dan in 2002.
   Omzet en resultaat
   x EUR miljoen   

                                   1e helft 2003    1e helft 2002
   Netto-omzet                    

   95,9

   88,0
   EBITA                          

   5,4

   6,2
   Afschrijving goodwill          

   0,7

   0,1
   Bedrijfsresultaat (EBIT)       

   4,7

   6,1
   Resultaat op verkoop deelneming

   - 2,5

   -,-
   Nettowinst (na aandeel derden) 

   0,1

   3,0
   Nettowinst per aandeel (x EUR) 

   0,02

   0,36
   Orderontvangst van derden      

   86,4

   91,6
ALGEMEEN

In het eerste halfjaar hebben wij de kernactiviteiten Delft Medical en Delft Industrial verder kunnen versterken met de acquisities van ?Oncology Software Solutions? (OSS) voor de sector Delft Medical (divisie radiotherapie) en Enraf-Auxitrol Marine voor de sector Delft Industrial (divisie olie en gas), welke vanaf respectievelijk 1 februari 2003 en 1 januari 2003 zijn meegeconsolideerd. Tevens hebben wij de reeds geruime tijd geleden voorgenomen verkoop van OIP N.V. afgerond, welke onderneming per 1 januari 2003 gedeconsolideerd is. Met deze desinvestering is de strategie van Delft Instruments om zich geheel terug te trekken uit systeemintegratie activiteiten in de defensiemarkt afgerond.

Het in juli 2003 geacquireerde Smit Gas Systems B.V. zal vanaf 1 juli in de consolidatie worden opgenomen, hetgeen een belangrijke verdere impuls voor de omzetontwikkeling in de olie- en gasdivisie betekent.

OMZET EN RESULTAAT

De omzet bedroeg in het eerste halfjaar EUR 95,9 miljoen, tegenover EUR 88,0 miljoen in de vergelijkbare periode 2002. Autonoom (exclusief de cijfers van OIP en de bijdrage van de acquisities OSS en Enraf-Auxitrol Marine) steeg de omzet met 5% naar EUR 85,1 miljoen.

Het bedrijfsresultaat bedroeg EUR 4,7 miljoen, een daling van EUR 1,4 miljoen ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2002 (EUR 6,1 miljoen).
Door de inspanningen om de afscheiding van de respectievelijke moedermaatschappijen te realiseren alsmede die voor de integratie in Delft Instruments, zijn er bij OSS en Enraf-Auxitrol Marine opstartkosten gemaakt. Vanwege de opstartkosten en de afschrijvingen op goodwill (EUR 0,5 miljoen) is het bedrijfsresultaat van de geacquireerde activiteiten in de eerste helft van 2003 EUR 1,7 miljoen negatief geweest. Zonder deze acquisities steeg het bedrijfsresultaat van EUR 6,2 miljoen in de eerste helft 2002 naar EUR 6,4 miljoen in deze verslagperiode.

Het netto resultaat bedroeg EUR 0,1 miljoen. De nettowinst was daarmee EUR 2,9 miljoen lager dan de nettowinst over de eerste zes maanden in 2002 (EUR 3,0 miljoen). In het netto resultaat van het eerste halfjaar 2003 is het boekverlies van EUR 2,5 miljoen voor het afstoten van OIP verwerkt.
Het valuta-effect op de nettowinst was in het eerste halfjaar 2003 nagenoeg nihil.
De nettowinst per aandeel kwam uit op EUR 0,02 en exclusief het boekverlies op EUR 0,32 (1e helft 2002 EUR 0,36). Het gewogen gemiddeld aantal uitstaande gewone aandelen bedroeg 8.205.163 in de verslagperiode (1e helft 2002: 8.203.211)

De kasstroom uit de operationele activiteiten bedroeg EUR 8,6 miljoen (EUR 11,8 miljoen in het eerste halfjaar 2002).

BALANS

Vanwege de acquisities steeg het balanstotaal van EUR 157,8 miljoen per ultimo 2002 naar EUR 164,5 miljoen aan het einde van de verslagperiode, een stijging van EUR 6,7 miljoen.

Door de acquisities is EUR 12,9 miljoen aan activa bijgekocht en EUR 22,6 miljoen aan goodwill en immaterile activa. Anderzijds bedroegen de activa van het gedesinvesteerde OIP EUR 9,2 miljoen. Per saldo steeg het balanstotaal als gevolg van acquisities en desinvestering met EUR 26,3 miljoen ten opzichte van eind 2002.

De netto rentedragende schulden stegen van EUR 6,7 miljoen per ultimo 2002 naar EUR 21,7 miljoen eind juni 2003. Tegenover deze schuldpositie stond EUR 7,7 miljoen aan liquide middelen.

De solvabiliteit conform de definitie van Delft Instruments komt uit op 38,7% op 30 juni 2003 (ultimo 2002: 55,9%). In deze definitie worden de immaterile activa van het eigen vermogen en balanstotaal afgetrokken.
De solvabiliteit ultimo juni 2003 is nog boven de eigen doelstelling van 35%.

ONDERZOEK & ONTWIKKELING

De uitgaven aan Onderzoek & Ontwikkeling bedroegen in de eerste zes maanden 8,9% van de omzet (eerste 6 maanden 2002 7,7% ; geheel 2002 7,2%). De stijging van de uitgaven aan Onderzoek & Ontwikkeling zijn voor het grootste gedeelte toe te rekenen aan de ontwikkeling van software.

ORDERONTVANGST

Bij de ontwikkeling van de orderontvangst van derden zien wij het volgende beeld:
      Orderontvangst
      1e helft 2003

     Orderontvangst
     1e helft 2002

       Groei
   Delft Medical            EUR 51,8 miljoen    EUR 51,5 miljoen

   1%
   Delft Industrial         EUR 30,3 miljoen    EUR 28,5 miljoen

   6%
   Delft Special Systems    EUR   4,2 miljoen   EUR 11,6 miljoen

   - 64%
De orderontvangst in Delft Medical is inclusief het in februari 2003 geacquireerde Oncology Software Solutions. Ondanks de in maart 2003 gegeven indicatie dat de radiotherapiemarkt gunstige vooruitzichten biedt, was de ontwikkeling teleurstellend mede als gevolg van de SARS epidemie in het Verre Oosten.
Wij verwachten in het tweede halfjaar een herstel van deze situatie.

De orderontvangst in Delft Industrial groeide met name dankzij de acquisitie van Enraf?Auxitrol Marine in februari 2003. De terughoudendheid van het investeringsgedrag
in de olie- en gasindustrie duurde onverminderd voort.

De daling in Delft Special Systems is geheel toe te rekenen aan de desinvestering van OIP.

De orderportefeuille bedroeg ultimo juni 2003 EUR 58,1 miljoen, een daling van circa 7% ten opzichte van de EUR 62,8 miljoen aan het einde van 2002.

VOORUITZICHTEN

De onzekerheden in het economische klimaat blijven onverminderd aanwezig. De investeringsbereidheid in de olie- en gasindustrie was wederom teleurstellend, hoewel de orderontvangst in de laatste maanden een positieve trend lijkt te tonen. De ontwikkeling in het scheepssegment was positiever. Vooralsnog worden de negatieve effecten hiervan bij Delft Industrial gecompenseerd door de gunstige gang van zaken bij DEP (beeldversterkers en fotonentellers). Bij Delft Medical zijn de vooruitzichten voor orderontvangst later in het jaar gunstig te noemen.

Op basis van de hiervoor geschetste ontwikkelingen en de effecten van de acquisities, verwachten wij dat de nettowinst over 2003 hoger zal zijn dan in 2002, uitgezonderd het boekverlies op OIP.

GANG VAN ZAKEN PER SECTOR

Delft Medical
In deze speerpuntsector steeg de omzet met EUR 4,3 miljoen naar EUR 55,4 miljoen (+ 8,4%). Het bedrijfsresultaat daalde fors van EUR 5,3 miljoen tot EUR 0,8 miljoen als gevolg van de combinatie van de integratiekosten van OSS en een tegenvallende omzetontwikkeling.

Bij Nucletron (radiotherapie) komt een nieuwe generatie simulators beschikbaar in de tweede jaarhelft, hetgeen ertoe heeft geleid dat vele klanten hun investering nog even uitstellen. In het eerste halfjaar van 2003 was de orderontvangst fractioneel hoger dan in de vergelijkbare periode van het voorgaande jaar. Er werd wederom een aantal contracten afgesloten voor de behandeling van prostaatkanker met klanten in Europa en de Verenigde Staten doch de omzetontwikkeling verloopt langzamer dan aanvankelijk gepland.

Door Oldelft Benelux (distributie en onderhoud van medische kapitaalgoederen en PACS systeemintegratie) zijn drie PACS installaties gerealiseerd.

Rogan-Delft (Picture Archiving & Communication Systems) heeft de periode hoofdzakelijk benut voor de uitbreiding van haar distributiekanaal en de ontwikkeling van nieuwe softwarefunctionaliteiten. Tevens zijn contacten gelegd met potentile OEM?s (Original Equipment Manufacturers).

Bij Oldelft Ultrasound (ultrasound probes) ontwikkelde de orderontvangst zich wederom zeer positief en als gevolg van de uitbreiding van de productiefaciliteiten konden de levertijden verkort worden.

Delft Industrial
De omzet van deze speerpuntsector steeg in het eerste halfjaar 2003 met EUR 7,5 miljoen tot EUR 37 miljoen (+ 25%) en de orderontvangst met 6% ten opzichte van dezelfde periode van 2002. Het bedrijfsresultaat van deze sector steeg tot EUR 4,3 miljoen ten opzichte van EUR 2,3 miljoen in de eerste helft 2002.

Enraf (precisie meetsystemen en software voor tankopslagbedrijven) en Contrec (brandstof management systemen) werden geconfronteerd met een aarzelende markt, zoals reeds hiervoor onder ?Vooruitzichten? werd genoemd. Voor Contrec speelde het feit dat zij door de SARS epidemie maandenlang is afgesloten van haar belangrijkste Aziatische markt. Ook hier verwachten wij enig herstel in het tweede halfjaar.

De samenwerking met Contrec ontwikkelt zich voorspoedig. De Enraf vestigingen wereldwijd zijn nu opgeleid om Contrec?s systemen te verkopen. Een aantal gemeenschappelijke opdrachten werd reeds verworven en de beide ondernemingen hebben deelgenomen aan de ILTA (Independent Liquid Terminals Association) tentoonstelling in Houston (USA) in juni jl. Op 2 oktober a.s. is de officile opening van Enraf?s nieuwe kantoor van 7000 m2 in Delftech Park gepland.

DEP (beeldversterkers en fotonentellers) heeft een belangrijke bijdrage aan het resultaat geleverd door de oplevering van een technologieproject aan een belangrijke Chinese klant. Door de capaciteitsuitbreiding heeft DEP haar levertijden kunnen terugbrengen. De verwachtingen voor 2003 zijn hier gunstig.

Delft Special Systems
Tot deze sector behoort na de desinvestering van OIP Sensor Systems (opto-elektronische systemen) uitsluitend nog Advanced Instruments Manufacturing (AIM).
AIM levert medische en industrile apparatuur aan Original Equipment Manufacturers (OEM's). Omdat de activiteiten van AIM meer een industrieel karakter hebben, zal AIM voor geheel 2003 worden opgenomen in de Sector Delft Industrial, waarmee de Sector Delft Special Systems wordt opgeheven.

Bij AIM heeft het activiteitenniveau zich in de eerste helft van 2003 hersteld en het laat zich aanzien dat deze trend zich zal continueren.

PERSONEEL

Het aantal medewerkers per 30 juni 2003 bedroeg 1.103 (ultimo juni 2002: 975).
Dit is inclusief de medewerkers van OSS en Enraf-Auxitrol Marine doch exclusief de 49 medewerkers van OIP en 16 medewerkers van Delft Facilities, dat zich in juni middels een management buy-out heeft verzelfstandigd.

Raad van Bestuur Delft Instruments N.V. Delft, 25 juli 2003

E.H. de Groot, voorzitter
M.J. Dekker

Voor nadere informatie:
E.H. de Groot
tel. 015 2601 206
email : ehdegroot@delftinstruments.nl

Website Delft Instruments: http://www.delftinstruments.com

Bijlagen:

- geconsolideerde balans

- geconsolideerde winst- en verliesrekening
- geconsolideerd kasstroomoverzicht

- informatie betreffende marktsectoren

N.B.
Persconferentie : 25 juli om 10.00 uur Analistenbijeenkomst : 25 juli om 12.00 uur
in Apollo Hotel, Apollolaan 2 te Amsterdam

Copyright © 2003 Oldelft Benelux All rights reserved.