STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Staatsbosbeheer signaleert Heilige Ibis in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer heeft in natuurgebied Oostvaardersplassen (Flevoland) een Heilige Ibis gesignaleerd. De vogel, die in vooral in zuidelijk Afrika voorkomt, is de afgelopen twee jaar iedere zomer in de Oostvaardersplassen gezien. De zomergast is een opvallende verschijning die zich vooral bij de Reigerkolonie vertoont. Dat de Oostvaardersplassen een geliefd gebied is bij moerasvogels blijkt ook uit het feit dat dit jaar 22 kleine Zilverreigers in het gebied gebroed hebben. Bovendien zijn de grote Zilverreiger en de Lepelaar in grote getale aanwezig. Staatbosbeheer is verheugd over het feit dat in de Oostvaardersplassen een biotoop gecreëerd is waar deze familie waadvogels zich thuis voelt.

De Heilige Ibis (Threskiornis aethiopicus) wordt de laatste jaren vaker gesignaleerd in Europa, vooral in Frankrijk wordt de vogel waargenomen. Kenmerkend voor de vogel is het ontbreken van veren in het gezicht. De Heilige Ibis is een redelijk zeldzame vogel; tot voor enkele jaren kwam de vogel alleen in Afrika en Zuid-Irak voor. De Heilige Ibis is ongeveer 75 cm groot en is een moeras- en oevervogel die leeft van amfibieën, insecten en andere kleine waterdieren. Uit fossiele vondsten blijkt dat Ibissen een oude soort vogels zijn, tot wel 60 miljoen jaar terug. De oude Egyptenaren vereerden de Heilige Ibis en daarom is de vogel terug te vinden op oude hiërogliefen en monumenten.

De Heilige Ibis uit de Oostvaardersplassen komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Het aantal waarnemingen in Nederland neemt de afgelopen jaren toe. In Italië is de Heilige Ibis broedvogel, en in Nederland (Avifauna, Alphen aan de Rijn) en Duitsland zijn een aantal vrijvliegende vogels die bij een vogelpark horen regelmatig in de betreffende omgeving te zien.

Het oorspronkelijke broedgebied van de Heilige Ibis is gelegen in Zuid-Irak. In Afrika, ten zuiden van de Sahara, behoort de Heilige Ibis tot de wijdverspreide en tamelijk gewone broedvogelsoorten van moerasgebieden. In Afrika worden de vogels vaak 'schreeuwers' genoemd, en verjaagt men de dieren uit bepaalde gebieden omdat ze te veel herrie maken.

Leo Smits, boswachter van Staatbosbeheer, is enthousiast: 'ik hoorde een schreeuw, een geluid dat ik kende van mijn reizen in Afrika. Dat moest een Ibis zijn en dat was ook zo. Mijn dag kan niet meer stuk als ik de Heilige Ibis zie'.

De Oostvaardersplassen vormt nationaal en internationaal een boegbeeld voor natuurontwikkeling. Het is het grootste aaneengesloten moerasgebied van West Europa met een zeer waardevolle flora en fauna. Uniek in de Oostvaardersplassen is dat er zo min mogelijk wordt ingegrepen door de mens. Het natuurgebied heeft een ecologisch systeem waar natuurlijke processen hun gang gaan. In de Oostvaardersplassen hebben bedreigde en zeldzame vogelsoorten een plek gevonden en het is voor veel trekvogels een belangrijke schakel in de trekroute. Staatsbosbeheer is verheugd over de komst van bijzondere vogels als Heilige Ibis en Visarend, omdat het aangeeft dat het natuurgebied geschikt is voor deze dieren. Het streven van Staatsbosbeheer is het aantrekkelijk maken van leefgebieden zodat vogels als de visarend voorgoed terugkeren naar Nederland. De Oostvaardersplassen heeft in 1999 het 'Europees Diploma voor Natuurbeheer' ontvangen. Deze onderscheiding van de Raad van Europa onderschrijft het internationaal belang van de Oostvaardersplassen èn de kwaliteit van het beheer.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met boswachter Leo Smits van Staatsbosbeheer, tel. 06-54 95 73 92 Voor overige persinformatie kunt u contact opnemen met de afdeling Persvoorlichting van Staatsbosbeheer: 030-69 26 219 en persinfo@Staatsbosbeheer.nl

24 jul 03 11:36