Gemeente Gouda


03.082 Verwijzing van toeristen naar parkeerterreinen

datum: 23 juli 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182-588349

Verwijzing van toeristen naar parkeerterreinen; Eerste resultaten parkeerbeleid

De Maatschappelijke Overleggroep Parkeerbeleid (MOG Parkeerbeleid) heeft de afgelopen maanden besteed om een inhoudelijke discussie te voeren op het toekomstige parkeerbeleid in de gemeente Gouda.

Het eerste concrete resultaat is inmiddels geboekt in het kader van het MOG parkeerbeleid. Binnen het opstellen van het parkeerbeleid is ruimte gemaakt om maatregelen die niet eerst in het beleid hoeven te worden opgenomen, al direct op te pakken. Het zomerseizoen is aangebroken en daarmee komen de toeristen weer naar Gouda. Het MOG parkeerbeleid heeft voorgesteld om de huidige parkeerverwijzing uit te breiden met bebording, specifiek bedoeld voor de toeristen. Eind juni 2003 zijn daarom op de invalswegen van Gouda richting het centrum borden opgehangen voorzien van de tekst City parking. Deze borden verwijzen naar de grotere parkeerterreinen zoals de Potterspoort en Klein Amerika. Op deze wijze wil de MOG parkeerbeleid de toerist direct naar de parkeerterreinen verwijzen en zo voorkomen dat toeristen op zoek naar een parkeerplaats onnodig rond blijven rijden in de binnenstad.

14 hoofdvragen

Daarnaast is aandacht besteed aan het formuleren van doelstellingen voor het Goudse parkeerbeleid. Deze doelstellingen zijn naast de uitkomsten van de uitgevoerde onderzoeken gelegd. Het gaat hier om het objectieve en het subjectieve onderzoek. Het objectieve onderzoek waren de parkeertellingen in Gouda. Het subjectieve onderzoek bestond uit het onderzoek onder de belangengroeperingen naar het parkeren in Gouda. Deze rapporten zijn inmiddels afgerond en hierover zijn reeds eerder mededelingen gedaan.

De doelstellingen en de onderzoeken zijn gebruikt om de knelpunten op te stellen. Deze knelpunten zijn gepresenteerd als de 14 hoofdvragen. Dit zijn de belangrijkste vragen waarvoor de MOG Parkeerbeleid oplossingen moet voorstellen. De 14 hoofdvragen zijn in twee bijeenkomsten van de MOG Parkeerbeleid in de maand mei besproken. Deze bijeenkomsten waren met name bedoeld op de oplossingen en oplossingsrichtingen te inventariseren en met elkaar te bespreken. De 14 hoofdvragen en de daarbij behorende oplossingsrichtingen zijn weergegeven in een memo resultaten workshops 12/20 mei.

lange termijn visie

Een onderwerp waaraan in het parkeerbeleid aandacht zal worden besteed is het ontwikkelen van een visie voor de langere termijn (10 à 15 jaar). Het parkeerbeleidsplan is niet alleen bedoeld om oplossingen aan te bieden voor parkeerproblemen in de huidige situatie, maar moet ook een aantal jaren vooruit kijken en voorstellen doen om te verwachten problemen te voorkomen. Om dit een beeld te krijgen is er eerst gekeken naar het beleid dat de verschillende overheden (het Rijk en de provincie) hebben opgeschreven. Ook zijn er binnen de gemeente al keuzes gemaakt of voorstellen gedaan die in het parkeerbeleid meegenomen moeten worden. De verschillende beleidsstukken zijn doorgenomen en de resultaten zijn weergegeven in de memo beleidskader parkeren.

De laatste MOG vergadering voor de zomer is ook gebruikt om met elkaar van gedachten te wisselen over de visie voor de langere termijn. Hiervoor is door het verkeersadviesburo Diepens en Okkema een presentatie gegeven. Deze presentatie geeft een beeld van verschillende mogelijkheden om op langere termijn oplossingen te zoeken voor parkeerproblemen. Deze presentatie is bedoeld als een eerste selectie van mogelijkheden, zonder daar al keuzes is te maken.

Klik hier om verschillende genoemde producten in te zien. Het gaat om de volgende stukken:

* memo resultaten workshops 12/20 mei

* memo beleidskader parkeren

* presentatie visie parkeren