WATERSCHAP STELT BEREGENINGSVERBOD IN
Het dagelijks bestuur van Waterschap Peel en Maasvallei heeft woensdag 23 juli jl. besloten tot het instellen van een totaal verbod voor onttrekking van oppervlaktewater omdat de waterafvoeren van de meeste beken in het beheersgebied beneden peil zijn. Het verbod gaat donderdag 24 juli om 12.00 uur in en geldt voor onbepaalde tijd. Al naar gelang de omstandigheden kan het verbod worden gewijzigd of ingetrokken.
Door het beregeningsverbod hoopt het waterschap de verdere daling van de waterpeilen tegen te gaan. Alle circa 600 vergunninghouders (iedereen die oppervlaktewater onttrekt is vergunningplichtig bij het waterschap) zijn inmiddels schriftelijk geïnformeerd over het verbod.
Uitzonderingen
Onttrekkingen uit de Niers, de Swalm, een gedeelte van de Heukelomsebeek, een gedeelte van de Eckeltsebeek, een gedeelte van de Neerbeek en een gedeelte van de Oostrumsche Beek zijn niet in dit verbod meegenomen, omdat deze beken onder de directe invloed van de Maas staan. Ook onttrekkingen met een kleine capaciteit (kleiner of gelijk aan 5 m3 per uur) ten behoeve van het vullen van een buffer worden hiervan uitgezonderd.
De waterafvoeren in de beken en sloten worden continue gemeten met behulp van geavanceerde apparatuur (meetstations die zijn aangesloten op computers in het kantoor van het waterschap). Per beek is vastgesteld tot welk peil de afvoer nog mag zakken om voldoende watervoorraad voor nog drogere perioden te behouden en in verband met de bescherming van waterafhankelijke flora en fauna.
Het waterschap kan alleen een verbod uitvaardigen voor de onttrekking van oppervlaktewater, de grondwateronttrekkingen worden gereguleerd door de provincie.
Naleving van het beregeningsverbod wordt gecontroleerd door de politie.
Relatie met waterconservering
De waterconserveringsmaatregelen die het waterschap de afgelopen jaren in samenwerking met de agrariërs heeft getroffen (project Optimalisering Waterbeheer in de Landbouw OWL), kunnen niet voorkómen dat de waterstand van de beken beneden peil raakt zoals thans het geval is. Wel wordt verwacht dat dit punt minder snel bereikt wordt naarmate er meer maatregelen genomen worden. Binnen 3 jaar zullen gebiedsdekkend conserveringsmaatregelen genomen zijn waar dat mogelijk is. Thans wordt alleen nog maar in de omgeving Venray en delen van Midden-Limburg gebiedsdekkend waterconservering toegepast. Eens te meer maakt de huidige situatie duidelijk dat gebiedsdekkende deelname van agrariërs aan OWL van groot belang is.
Een bijkomend voordeel van de maatregelen is, dat agrariërs in een aantal gevallen, minder snel in het voorjaar hoeven te beregenen waardoor het water in de beken langer op peil blijft. Daarnaast helpt waterconservering de verdroging van natuurgebieden te bestrijden.