Gemeente Breda

Persberichten

23-07-2003

Onderzoek wijst Bavelse Berg aan als geschikte plek voor evenementencomplex.

De voormalige vuilstort Bavel/Dorst blijkt om meerdere redenen de geschikte locatie om voor Breda en regio een evenementencomplex te ontwikkelen waar zowel binnen- als buitenactiviteiten georganiseerd kunnen worden. De eerste uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek dat het gemeentebestuur liet verrichten, zijn positief. Als de plannen daadwerkelijk gerealiseerd worden, krijgt Breda een voor Nederland unieke combinatie van evenementenhal annex evenemententerrein. Definitieve besluitvorming daarover vindt in het voorjaar van 2004 plaats. Eerst moet er nog nader onderzoek worden gedaan naar de financiële haalbaarheid.

Samenwerking met marktpartijen
Met de plannen weet Breda serieuze interesse te wekken bij bedrijven met een goede reputatie op het gebied van evenementen. Hun op- en aanmerkingen zijn verwerkt in het marktonderzoek. Conclusie is dat de plannen in economisch opzicht goed haalbaar zijn, mits de investeringen een gedeelde verantwoordelijkheid van overheid en marktpartijen zijn. De partijen met wie in dit stadium gesproken werd zijn Libéma Exploitaties uit Rosmalen, de combinatie van Organisatie Groep Zuid en Heijmans IBC Bouw, de combinatie Ballast Nedam Bouw en Interbrew samen met Ahoy Rotterdam en TCN Properties en tot slot de Bredase bedrijven JES Organisatie & Advies en Breda Standbouw. Deze partijen zien in de unieke combinatie van evenementenhal en -terrein nieuwe perspectieven voor de Nederlandse en Belgische markt.

Economisch perspectief
Een op zichzelf staande evenementenhal (dus zonder evenemententerrein) lijkt geen meerwaarde op te leveren blijkt uit het onderzoek en kan niet zonder substantiële gemeentelijke bijdrage worden gerealiseerd. Ook voor een evenemententerrein zonder hal voor binnenactiviteiten geldt dat de kansen op succes kleiner zijn. De combinatie van een hal en een evenemententerrein bij de Bavelse Berg, grenzend aan een landschapspark biedt betere perspectieven. Daarover zijn gemeente en marktpartijen het eens. In elk geval heeft een quickscan van de verschillende regionale, provinciale, landelijke en Europese subsidiemogelijkheden al uitgewezen dat zo'n 20 subsidiebronnen aangeboord kunnen worden voor de unieke binnen/buiten combinatie. Over het rendement bestaan al schattingen. Voor de regio verwacht men een structurele economische impuls van 35 tot 40 miljoen euro per jaar. Dit bedrag is de som van de bestedingen van bezoekers, zon 625.000 per jaar, sponsorbijdragen van het bedrijfsleven voor evenementen, de waarde van gratis publiciteit in regionale en nationale bladen en het zogenoemde multipliereffect. Dit komt boven op de eenmalige publiek-private investeringen in gebouwen, infrastructuur en landschapspark van het te realiseren evenementencomplex.

Ruimtelijke inpasbaarheid
Ruimtelijk biedt de Bavelse Berg de beste perspectieven voor de ontwikkeling van de combinatie evenementenhal en -terrein grenzend aan een landschapspark. Zowel de beschikbare ruimte als de infrastructuur en de ontsluitingsmogelijkheden sluiten het beste aan bij de vereisten voor het complex. In het onderzoek wordt geadviseerd om het evenementen-complex in de oksel van de berg te situeren. De voormalige vuilstort is daar het hoogst, zodat een goede geluidsisolatiewand ontstaat, vooral voor het dorp Dorst. Bovendien ligt die plek het verst af van de bestaande woningen tussen Dorst en de dorpskern van Bavel.

Draagvlak en maatschappelijke meerwaarde
De organisatoren van onder andere Breda Hippique, Breda Barst, Harley Dag, Studance en de Kynologenclub Baronie zien kansen voor hun evenement op de nieuwe locatie. Andere lokale organisaties, zoals het Jazz Festival, Carnaval en Ballon Fiësta staan neutraal tegenover de nieuwe locatie. Positief is in elk geval de reële kans dat lokale non-profit evenementen een duurzame positie kunnen gaan innemen in het Bredase (regionale) evenementenprogramma. Die evenementen en de vele vrijwilligers die zich ervoor inspannen kunnen gezelschap krijgen van (inter)nationale topevenementen. Die mix levert een economische en maatschappelijke meerwaarde op.

Het bedrijfsleven van Breda staat positief-kritisch tegenover de nieuwe ontwikkeling. Hoewel men economische en promotionele voordelen ziet, uit men ook zorgen over de marktconforme
exploitatiemogelijkheden, bereikbaarheid met openbaar vervoer, parkeren, veiligheid en openbare orde. Het onderzoek plaatst de voor- en nadelen ook in het perspectief van werkgelegenheid. Juist in economisch wat mindere tijden vormen de circa 350 nieuwe banen, veelal voor lager opgeleiden, die het complex met zich meebrengt een prachtige kans.

De milieubeweging ziet, mede als gevolg van de huidige geringe ecologische waarde van het gebied, niet veel bezwaren. Zeker als het gebied deels wordt heringericht als landschapspark met meanderende beekjes en bosschage levert de komst van het evenementencomplex ecologische meerwaarde op. Met die inrichting snijdt het mes aan twee kanten: het noodzakelijk decor voor grootschalige sportevenementen als bijvoorbeeld paardenconcoursen, veldlopen of veldritten is aanwezig en tegelijkertijd wordt een bijdrage geleverd aan de versterking van het natuur- en waterbeheer.
Diverse bewonersorganisaties staan wat kritischer ten opzichte van de plannen. Als de bestaande zorgen over geluid- en verkeersoverlast, veiligheid en openbare orde kunnen worden weggenomen en tegelijkertijd het landschap kan worden verfraaid, hopen de onderzoekers ook breed draagvlak onder de bewoners te krijgen. Voorwaarde daarbij is wel dat de gemeente goede inspraakmogelijkheden garandeert in de planvorming en realisatie.

Algemene conclusie
De realisatie, via een publiek-private samenwerking, van een uniek complex bij de Bavelse Berg met een evenementenhal, een evenemententerrein en een randstedelijk landschapspark, biedt de gemeente kansen om haar ambities op zowel economisch, sociaal-cultureel en ecologisch vlak waar te maken. Het geheel geeft marktpartijen op voorhand voldoende perspectief voor een marktconforme bouw, exploitatie en beheer. De komende maanden moet blijken in hoeverre marktpartijen qua investeringsmogelijkheden willen gaan en wat het totale subsidiebedrag kan worden.

Informatietraject
Op 10 september aanstaande bespreekt de raadscommissie Economie, Cultuur en Grondbedrijf het onderzoek. Direct bij het onderzoek betrokken partijen krijgen het eindrapport toegezonden. Ook komt er vervolgens een openbare inloopavond. Hier worden de onderzoeksresultaten nog eens mondeling toegelicht aan belanghebbenden en kunnen zij vragen stellen over de haalbaarheidstudie.

Breda, 23 juli 2003