Gemeente Tilburg

21-7-2003
Cultureel erfgoed toegankelijk gemaakt
Geschiedenis van de 'gastarbeider' in Tilburg in beeld.

Het college heeft op 21 juli 12.000,- subsidie toegekend aan een tweetal projecten in het kader van het Actieplan Cultuurbereik/ programma Cultureel Erfgoed. Doel van dit programma is het cultureel erfgoed van Tilburg voor alle Tilburgers toegankelijk te maken, met name voor jongeren en 'nieuwe' Tilburgers.

'De geschiedenis van en voor de 'gastarbeiders' in Tilburg' Het betreft een pilotproject migratiegeschiedenis van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur uit Utrecht. Op basis van de ervaringen en resultaten van dit project in Tilburg wordt het ook in andere steden uitgevoerd. In het project wordt samengewerkt met het Nederlands Textielmuseum, het Regionaal Historisch Centrum Tilburg en CiST. De zogeheten 'gastarbeiders' vormen door hun rol in de (textiel)industrie een deel van de Tilburgse geschiedenis. Naast de schriftelijke geschiedenis wordt ook aandacht besteed aan de mondelinge geschiedenis. Een boek, tentoonstelling, onderwijsmateriaal en een congres dragen deze verhalen over aan het brede publiek. Door de tentoonstelling op een warenmarkt In Tilburg te organiseren, waar ook veel allochtonen komen, wordt op originele wijze contact gezocht met die doelgroep. Dit project wordt ook gesubsidieerd uit oogpunt van Mondiale Bewustwording en Kleurrijk Tilburg. Het project kan er toe bijdragen dat de huidige discussies, gevoelens en spanningen over de multiculturele samenleving meer in historisch perspectief geplaatst worden.
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur ontvangt 9000 uit het programma Cultureel Erfgoed, 3000 vanuit Mondiale Bewustwording en 3000 uit programma Kleurrijk Tilburg.

Grôot boek van de Tilburgse Taol
Een leuk initiatief van stichting Tilburgse Taol op het gebied van Tilburgs erfgoed; de eigen taal. Het boek wil een neerslag zijn van de vele verbale cultuuruitingen van de Tilburger. Het wordt geen woordenboek, al zullen er talloze typisch Tilburgse woorden in worden verklaard. De nadruk ligt op de door Tilburgers gebezigde uitdrukkingen en zegswijzen, verklaard en geplaatst in hun maatschappelijke en sociale context. Mede door de vele historisch verantwoorde illustraties een naslagwerk over de cultuurgeschiedenis van Tilburg en de Tilburgers. De gemeente geeft 3000 subsidie voor dit sympathieke idee.

Aanvragen voor de verdeelronde 2004 kunnen tot 1 november 2003 worden ingediend, de projecten/activiteiten moeten in 2004 plaatsvinden.