Gemeente Hoogeveen

23 juli 2003
23 juli 2003

---

* Actie tot behoud zorg Bethesda *

* Spreekuren wethouders *

* Studiezaal weer open *

* Ontwikkelingen in de gemeenteraad *

* Post in vakantietijd *

* Onherroepelijk wijzigingsplan 'Buitengebied, wijziging Wijsterseweg 146' *

* Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening *

* Bouwaanvragen *

* Bouwvergunningen *

* Kapvergunningen *
Actie tot behoud zorg Bethesda
HELP Bethesda. Zoals u ongetwijfeld weet is in Hoogeveen onder die naam een actie gestart voor behoud van het huidige zorgaanbod van ziekenhuis Bethesda. In dit artikel ziet u de achtergronden van de actie op een rij gezet. Tot vrijdag kunt u nog een handtekening zetten om de actie te ondersteunen.

Ziekenhuis Bethesda heeft een serieus probleem. Er zijn forse financiële zorgen waarvoor structurele oplossingen moeten komen. Het gemeentebestuur (gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders) stelt dat Hoogeveen een prima ziekenhuis heeft en dat er goede oplossingen te bedenken zijn voor het probleem. Behoud van het huidige zorgaanbod - en de kwaliteit daarvan - staat daarbij voorop wat het gemeentebestuur betreft. Want Bethesda is een onmisbare schakel in het zorgaanbod voor Hoogeveen en omstreken.

Actiecomité

De fracties in de gemeenteraad hebben een actiecomité HELP Bethesda gevormd, een initiatief van raadslid Paul Kok. In het comité zitten verder onder andere de initiatiefneemsters van een spontane handtekeningactie vorige maand, mevrouw Kim Stellingwerf en Marga Otte. Het comité heeft de volledige steun van het college van burgemeesters en wethouders. Een van de taken is iedereen gelegenheid geven steun te betuigen aan de actie.

Den Haag

Een andere taak van het comité is aan de bel trekken in politiek Den Haag. De Tweede Kamer discussieert in september over de toekomst van de regionale zorg en ziekenhuizen.

Een van de genoemde mogelijke oplossingen voor Bethesda zou zijn het sluiten van de kinder- en kraamafdeling en de Spoedeisende Hulp (EHBO) samen met vergaande bezuinigingen. Volgens het actiecomité is dit een volstrekt verkeerde oplossing. Het huidige zorgaanbod moet blijven, dus inclusief de genoemde afdelingen.

Handtekeningenactie

Het actiecomité is een handtekeningenactie begonnen. Deze heeft inmiddels ruim 14.000 handtekeningen opgeleverd. De actie heeft de steun van ondermeer kerken, ondernemers, werknemers en ondernemingsraad van Bethesda, vakbonden en prominenten uit sport en cultuur.

Wie nog niet getekend heeft kan dit nog doen tot vrijdag 25 juli 12:00 uur. Daarna volgt een telling. U kunt uw handtekening zetten op diverse plaatsen, onder andere de huisartsenposten, het ziekenhuis en de supermarkten. Donderdag tijdens de Pulledag kunt u terecht bij twee speciale kramen op de hoek Hoofdstraat-Kerkstraat-Raadhuisstraat.

De Hoogeveense raadsleden gaan de reacties van u en alle andere bezorgde mensen gebruiken in de contacten met de politiek in Den Haag. Behoud van het huidige zorgaanbod is de boodschap. En die zal luid klinken met de steun van u als Hoogevener of inwoner van de regio.

Naast het zetten van een handtekening kunt u uw stem ook op de volgende manier laten horen:

* reageren via e-mail, het adres is
steun@ziekenhuisbethesda.tmfweb.nl

* bellen via het gemeentelijk voorlichtingscentrum: (0528) 291256
* schrijven van een brief naar Comité HELP Bethesda, antwoordnummer 8, 7900 WB Hoogeveen (postzegel niet nodig). In de brief kunt u aangeven waarom de nabijheid van Bethesda voor u van belang is geweest. En wat het voor u zou betekenen wanneer u naar een ander ziekenhuis in de regio zou moeten. Zet uw naam en adres in verband met privacybescherming niet op de brief maar op de envelop.

Spreekuren wethouders

Maandag 28 juli houdt wethouder Leistra spreekuur van 13.30 uur tot 14.30 uur. De spreekuren van de wethouders Stoefzand, De Haan en Van der Zwaag vervallen.

Studiezaal weer open

Sinds maandag jl. kunt u weer terecht in de studiezaal van het gemeentearchief aan de Vos van Steenwijklaan. De openingstijden van de studiezaal zijn als volgt:

* Maandag-, dinsdag- en donderdagmorgen van 8.30 - 12.00 uur;
* Woensdag van 8.30 - 16.30 uur.

Op vrijdag is de studiezaal gesloten.
tijdelijke openingsuren zijn:
10.00 - 19.30
een overzicht.
spreekuren.
geen spreekuren.
gewoon door.
uur spreekuur in de wijkbeheerpost aan de K. de Raadstraat. spreekuren.
Weideblik.
geholpen.
verslag in het Torentje. Vandaag het eerste deel van hoofdstuk 4 Ontwikkelingen in de gemeenteraad.
Ontwikkelingen in de gemeenteraad
Verkiezingen, dualisme, vragenronde, spreekrecht, raadplegingen, gedragscode. Dit zijn de steekwoorden bij de ontwikkelingen in de raad in 2002.

Raadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002 veroorzaken een flinke wijziging in de samenstelling van de gemeenteraad. Van de 31 raadsleden keren er tien na de verkiezingen niet terug in de nieuwe raad. Zij hebben zich niet opnieuw verkiesbaar gesteld of zijn niet herkozen. In plaats daarvan komen er tien nieuwe raadsleden bij.

In april worden vier raadsleden tot wethouder benoemd: Sjoukje de Haan, Thijs Leistra (beiden CDA), Jan Stoefzand (Gemeentebelangen) en Wietze van der Zwaag (PvdA). In het nieuwe systeem (dualisme) maken de wethouders geen deel meer uit van de raad. Daarom zijn in april vier nieuwe raadsleden benoemd.

Voor het einde van het jaar vertrekken er wegens persoonlijke omstandigheden nog drie op 6 maart gekozen raadsleden. In twee van deze vacatures wordt in 2002 voorzien, in één vacature in januari 2003.

In totaal zitten er eind 2002 dus van de 31 leden van de oude raad nog veertien leden in de nieuwe raad. Een zo grote wisseling is uniek voor de geschiedenis in Hoogeveen.

"We worstelen allemaal nog wel om de nieuwe verhoudingen inhoud te geven. Noodgedwongen praat je dan nog erg veel over procedures. Maar het gaat de goede kant op. Steeds vaker staat de inhoud centraal. Omdat de burgemeester nu echt een dubbele pet op heeft, namelijk voorzitter van de raad en het college, moet ik ook nog best zoeken naar de goede invulling."

Invoering dualisme

Sinds maart 2002 kent iedere gemeente het dualisme in het gemeentebestuur. Dualisme betekent dat de raad en het college elk een eigen rol hebben.

* Net als de Tweede Kamer moet de raad de kaders stellen voor het te voeren beleid

* Daarnaast controleert de raad of de uitvoering van dat beleid goed verloopt

* Het college is net als het Kabinet verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid door de ambtelijke organisatie
* Raad en college kunnen beide voorstellen doen voor nieuw beleid
* Wethouders zijn niet zoals voorheen lid van de raad, maar functioneren alleen in het college, los van de raad

Kortom, de raad bestuurt op hoofdlijnen, het college meer op detail. Deze verandering in rollen heeft geleid tot het terugschroeven van het aantal raadscommissies. Zo krijgen de raadsleden meer tijd om de volksvertegenwoordigende rol waar te maken. En dus meer in contact te treden met de burger.

Bergen post op de mat en uitpuilende brievenbussen

Post in vakantietijd

Ook als u op vakantie bent, bezorgt de TPG elke dag uw post. Hetzelfde geldt voor de kranten- en reclamebezorgers. Het is leuk om bij thuiskomst een berg post te vinden die geduldig op u ligt te wachten. Nadeel is dat door de uitpuilende brievenbus of de berg post op de deurmat een inbreker zou kunnen zien dat er niemand thuis is. Uw huis wordt dan een gemakkelijk doelwit. Dit kunt u voorkomen door voor uw vakantie enkele maatregelen te nemen.

Zo kunt u de post door TPG laten vasthouden. Ook kunt u uw krant laten doorsturen. Daarnaast zijn er stickers voor op de brievenbus die ongeadresseerde reclamedrukwerk tegenhouden. Een NEE/JA-sticker houdt alle folders buiten de deur. U blijft dan wel de huis-aan-huisbladen, zoals deze krant, ontvangen. Plakt u een NEE/NEE-sticker op, dan krijgt u geen folders èn geen huis-aan-huisbladen meer. Deze stickers kunt u gratis afhalen bij het voorlichtingscentrum in het Wilt u ook geen geadresseerd reclamedrukwerk, stuur dan een kaartje naar SZDM, Postbus 262,2260 AG Leidschendam. Meer informatie kunt u vinden op de website www.szdm.nl .

Onherroepelijk wijzigingsplan 'Buitengebied, wijziging Wijsterseweg 146' Er is geen beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 15 april 2003, kenmerk RW/A14/2003003040, inzake goedkeuring van het wijzigingsplan 'Buitengebied, wijziging Wijsterseweg 146'. Het voornoemde wijzigingsplan, dat een herziening is ingevolge artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, is hiermee onherroepelijk. Het plangebied betreft een bestemmingswijziging van het perceel Wijsterseweg 146.

Het wijzigingsplan ligt met ingang van 24 juli 2003 op werkdagen en tijdens kantooruren ter inzage bij de centrale balie Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 Hoogeveen. vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Wolfsbos ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:

* Gemeente Hoogeveen, voor het tijdelijk plaatsen van een onderwijsgebouw op het perceel De Reiger (nabij huisnummer 102) te Hoogeveen

Het bouwplan ligt met ingang van 24 juli 2003 gedurende twee weken ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 Hoogeveen.
vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan Landelijk Gebied C ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:

* Zomer, voor het bouwen van een tuinschuur aan de Hollandscheveldse Opgaande 62 te Hollandscheveld

De bouwaanvraag ligt met ingang van 24 juli 2003 gedurende vier weken ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 Hoogeveen. Gedurende deze termijn kunt u schriftelijk uw zienswijze omtrent de aanvraag bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.
Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan 2^e uitwerking Trasselt ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:
* J.W. Voortman, voor het uitbreiden van een woning aan De Zicht 5 te Hoogeveen

De bouwaanvraag ligt met ingang van 24 juli 2003 gedurende vier weken inzien bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 Hoogeveen. Gedurende deze termijn kunt u schriftelijk uw zienswijze omtrent de aanvraag bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.
Bouwaanvragen

* Vries de J.J., vernieuwen van een dakkapel op de woning, De Beugel
---

* Hartman A.J., plaatsen van een carport en vervangen van een stalen kantelbare deur, Merwede 27

* Blokzijl R., bouwen van een houten garage, Bentinckslaan 12
* Loopers A., plaatsen van een erker en een schuifpui, Coevorderstraatweg 45, Noordscheschut

* Swarts H.E., plaatsen van een carport, Wilgencamp 11
* Linthorst E., uitbreiden van een woning, De Karn 20
* Assen J.P., bouwen van een woning, De Bolster 50, Hollandscheveld
* Groothuis Projecten, bouwen van een kantoorwoning, Zuidwoldigerweg, kavel 49

* Gruizinga R., uitbreiden van een woning, Zuideropgaande 92, Hollandscheveld

* Overgauw G., plaatsen van een brug, Zuidwolder waterlossing
* Meulen van der G.T., uitbreiden van een woning, Blankenslaan-West 47

* Ten Hoeve Supermarkt, uitbreiden van een magazijn en garageboxen, en het wijzigen van de voorgevel, Zuideropgaande 2, Hollandscheveld
Bouwvergunningen

* Vos M.H.H., plaatsen van een dakkapel op de woning, De Kiel 28
* Bahçeci M., plaatsen van een dakkapel op de voor- en achterzijde van de woning, De Fazant 23

* Dam G., wijzigen van een gevel en dak woning, Kerkweg 22, Tiendeveen

* Schutte J.A., plaatsen van een carport, Mantinghstraat 69

Lichte bouwvergunningen van rechtswege:

* Knol F., plaatsen van een carport, Klijnsmastraat 1
* Takens T.H., uitbreiden van een woning, Linthorst Homanstraat 14
* Rijksgebouwendienst Directie Noord, gedeeltelijk veranderen van hekwerken op de terreingrens en wijzigen van gebruik, Smirnoffstraat 7

* Bouwbedrijf Fieko, plaatsen van een kap op de garage, De Vijzel 5, Noordscheschut

* Dijk van H.J., vervangende bouw van een garage, Dorpsstraat 27, Pesse

* Nijstad L., bouwen van een tuinhuisje/berging, Veldkamp 39, Fluitenberg

* Nijmeijer L., vervangende nieuwbouw van een woning, Hollandscheveldse Opgaande 46, Hollandscheveld
* Platen J., vernieuwen van schuur en kas, Molenhoek 13, Pesse
* Visser R.P., vernieuwen van een stalruimte, Molenweg 12, Tiendeveen

* Federatie Christelijke Samenwerkingsverband, uitbreiden van onderwijsgebouw "De Carrousel", De Wielewaal 1
* Schonewille K.L., bouwen van een schuur, Jeulenwijk 105, Elim
* Kroon C., vervangende bouw van een schuur/zomerhuisje, Hoogeveensevaart 1, Nieuweroord

Wijziging bouwvergunning:

* Hein A.R., uitbreiden van een woning, Nijstad 2

Geweigerde bouwvergunningen:

* Oldenhuis R., bouwen van een tuinhuisje, Wolgrasstraat 6, Hollandscheveld

* Bansema H., vernieuwen van een schutting, Rubensstraat 37
Kapvergunningen

De gemeente Hoogeveen heeft een kapvergunning verstrekt aan:
* de gemeente voor het kappen van een eik staande aan de Europaweg 7 in Hoogeveen

* de gemeente voor het kappen van een lijsterbes staande in het plan Leiendijkje in Hoogeveen

Tegen deze verleende vergunningen kunt u binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders.