Ministerie van Defensie


---


---

Russische fotovlucht boven Nederland en België

22-07-2003

Persbericht van het Ministerie van Defensie PB/DV060

Militairen van de Russische Federatie voeren woensdag 23 juli tussen 11.45 en 15.00 uur een observatievlucht boven de Benelux uit. Het team zal met een Antonov 30B film- en foto-opnames van het Benelux grondgebied maken. De opnames worden, in aanwezigheid van alle betrokken partijen, ontwikkeld.

De observatievlucht boven de Benelux komt voort uit het Open Skies Verdrag, waarbij waarnemingsvluchten met niet-bewapende vliegtuigen in het luchtruim van 26 Europese en Noord-Amerikaanse landen worden toegelaten. Dit verdrag is sinds 1 januari 2002 van kracht. Door deze vluchten over bijvoorbeeld militaire installaties en wapencomplexen, wordt het vertrouwen tussen de voormalige rivalen uit de Koude Oorlog bevorderd.

Het is voor de tweede maal dat er een observatievlucht in het kader van het Open Skies Verdrag boven Nederland plaatsvindt. De vorige vlucht was in augustus 2002. Toen werd de hele Nederlandse kustlijn, van Zeeland over de Waddeneilanden tot Oost-Groningen overgevlogen. Morgen zal er waarschijnlijk worden gevlogen van Brussel naar Vliegbasis Volkel, waarbij met name het westelijk deel van Nederland en België geobserveerd worden.