Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 23 juli 2003

GEMEENTE GELDROP-MIERLO WERKT AAN KLIMAATVERBETERING

De gemeente Geldrop-Mierlo bestaat officieel nog niet, maar toch wordt al wel nagedacht over het beleid dat de nieuwe gemeente wil gaan voeren. Eén van de onderwerpen die op de agenda staat is het klimaatbeleid. Het klimaatbeleid gaat verder dan energiebesparing. Dit blijft een belangrijk onderdeel, maar ook het gebruik van duurzame materialen en duurzame energie (bijv. zonneboilers, -panelen en windenergie) zal meer en meer gestimuleerd worden. De gemeente Geldrop-Mierlo gaat zich met name richten op woningbouw, de eigen gemeentelijke gebouwen en installaties en duurzame energie. Maar ook bedrijven krijgen de nodige aandacht.

Tijdens de klimaatconferentie in Kyoto zijn internationale afspraken gemaakt om de negatieve effecten van de uitstoot van CO en het toenemend verbruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas, terug te dringen. Om gemeenten te stimuleren ook op lokaal niveau klimaatbeleid uit te voeren, is begin 2002 door verschillende instanties het klimaatconvenant ondertekend. Ook de gemeenten Geldrop en Mierlo sluiten aan bij dit convenant en willen daarmee een bijdrage gaan leveren aan de landelijke klimaatdoelstellingen. Omdat het om beleid gaat dat voor de komende vier tot vijf jaar gevolgen heeft, is een ambitie opgesteld voor de gemeente Geldrop-Mierlo en niet voor beide gemeenten apart.

MENUKAART
In het klimaatbeleid wordt gebruik gemaakt van een gemeentelijke menukaart. Deze menukaart beschrijft de doelstellingen en prestaties voor de gemeente, maar ook voor inwoners, maatschappelijke instellingen en bedrijven in Geldrop en Mierlo. In de menukaart worden drie ambitieniveaus aangegeven. De gemeenteraden van Geldrop en Mierlo hebben gekozen voor het actieve niveau op het gebied van duurzame energie, woningbouw, de eigen gemeentelijke gebouwen en voor het eigen beleid.

Dit houdt bijvoorbeeld in dat voor de eigen gebouwen een actief inkoopbeleid voor energie gehanteerd wordt, waarbij ook de herkomst van de energie een belangrijke rol speelt. Daarnaast is het streven vastgelegd om bij 30% van de woningen een Energieprestatie Advies (EPA) uit te (laten) voeren. Maar ook het voeren van actief beleid voor het inzamelen van biomassastromen voor energieopwekking behoort tot de ambities.

Momenteel zijn de verschillende betrokken afdelingen deze ambities aan het vertalen in concrete projecten die de komende vier jaar uitgevoerd gaan worden.