Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nieuwe publicatie Aanbesteding sociale activering

Hulpmiddel voor welzijnsinstellingen

Utrecht, 22 juli 2003 - Bij het NIZW is de publicatie Aanbesteding sociale activering verschenen voor instellingen in de welzijnssector. Welzijnsorganisaties zijn in toenemende mate betrokken bij de uitvoering van sociale activering. Soms valt dit binnen de reguliere werkzaamheden, maar steeds vaker gebeurt het op basis van inkoop van (deel)trajecten door gemeenten via openbare aanbesteding, of door reïntegratiebedrijven. Deze publicatie helpt welzijnsorganisaties bij het opstellen van de offerte. De auteurs geven een overzicht van mogelijke sociale activeringsproducten en presenteren een rekenmodel. Bij deze publicatie hoort een diskette waarmee eenvoudig integrale kostprijzen kunnen worden berekend.

Sociale activering
Sociale activering is het verhogen van maatschappelijke participatie en het doorbreken of voorkomen van sociaal isolement door maatschappelijk zinvolle activiteiten die eventueel een eerste stap op weg naar betaald werk kunnen betekenen. Sinds 1 januari 2002 zijn gemeenten verplicht reïntegratietrajecten openbaar aan te besteden door middel van het opvragen van concurrerende offertes bij instellingen of organisaties op het terrein van de uitvoering van sociale activering. De aanbestedingsprocedure moet transparant en objectief zijn.

Offerte
Dit betekent voor welzijnsorganisaties die een offerte indienen, dat ze prijzen moeten offreren voor de (deel)trajecten die ze aanbieden. Op deze manier kan de gemeente of de hoofdaannemer tot een eerlijke prijsvergelijking komen. Door een heldere presentatie van de te leveren producten en de daarbijbehorende prijzen vergroot de welzijnsinstelling haar kans op aanbesteding door de gemeente of de hoofdaannemer. Aanbesteding sociale activering geeft een productenoverzicht. De instelling kan vervolgens per product (zoals bijvoorbeeld een training sociale vaardigheden of woonbegeleiding) aangeven hoeveel tijd en kosten met de uitvoering gemoeid is.

Objectief
De afgelopen jaren is binnen de sector gezocht naar een objectieve methode om de kostprijs van producten te berekenen. De integrale kostprijsmethode in Aanbesteding sociale activering maakt het mogelijk de kosten op objectieve basis vast te stellen. In de offerte kan de welzijnsinstelling aangeven op welke wijze de organisatie kan voldoen aan het realiseren van de door de gemeente gestelde doelen.

Bestellen
Aanbesteding sociale activering: productbepaling, kostprijsberekening en offrering. Een handreiking voor de welzijnssector is geschreven door Wiebe Blauw, Pieter Jans en Iris Leene en kost EUR17,50. ISBN 90-5957-052-9 en E 531571. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl. Klik hier om de publicatie te bestellen.