Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
gezamenlijk persbericht van Stichting Natuur en Milieu,
de Zuid-Hollandse Milieufederatie, Gelderse milieufederatie
en de milieufederatie Noord-holland
Utrecht, 22 juli 2003
Milieuorganisaties: scherpere normen luchtvervuiling vereist
Ontwerp besluit afvalverbranding achterhaald
Het ontwerp Besluit Verbranden Afvalstoffen (BVA), dat de afvalverbranding in verbrandingsinstallaties en elektrische centrales wettelijk regelt, zal leiden tot een forse toename van de luchtvervuiling. Het bevat verouderde, veel te slappe normen voor de uitstoot van een reeks schadelijke stoffen. Daardoor voldoet het niet aan de Europese eisen voor milieuwetgeving. Dat is duidelijk geworden bij een beroepsprocedure bij de Raad van State. Stichting Natuur en Milieu en de provinciale Milieufederaties van Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland vragen staatssecretaris Van Geel (milieu) het ontwerp BVA terug te nemen en er afdoende scherpe normen in op te nemen.
Bij het verbranden van afval kunnen veel voor gezondheid en milieu schadelijke stoffen in de lucht vrijkomen, zoals zware metalen, chloriden, fluoriden, dioxines, stikstofoxiden, zwaveldioxide en fijn stof. De normen in het ontwerp BVA zijn ver onder de maat en verouderd. Er is geen rekening gehouden met technieken om rookgassen te reinigen. Deze technieken worden reeds toegepast in de afvalverbrandingsinstallaties. De feitelijke luchtvervuiling van afvalverbrandingsinstallaties zit daardoor ver onder de normen van het ontwerp BVA.
De slappe normen leiden er niet alleen toe dat afvalverbrandingsinstallaties veel vuiler mogen worden. Het grootste bezwaar is een forse toename van de luchtvervuiling door de bijstook van afval in elektrische centrales. Dat is temeer verontrustend omdat het BVA in feite de milieuvergunning buiten werking stelt wat betreft de luchtvervuiling. Met andere woorden: de vergunningverlener, meestal de provincie, mag aan een bedrijf geen strengere normen stellen dan die in het BVA staan.
De milieuorganisaties hadden al eerder bij de staatssecretaris aangedrongen op scherpere normen, maar tot nu toe zonder resultaat. Onlangs echter werd een advies aan de Raad van State bekend dat een belangrijke steun betekent voor het standpunt van de organisaties. Het advies was aangevraagd in het kader van een beroepsprocedure over de Electrabelcentrale in Nijmegen. Er staat onomwonden in dat het ontwerp BVA niet de stand der techniek (rookgasreiniging) weergeeft, zoals wel is voorgeschreven in de Europese richtlijn voor milieuwetgeving.
Het BVA is dus in feite ontkracht voordat het is vastgesteld. De milieuorganisaties hebben staatssecretaris Van Geel verzocht het ontwerp BVA terug te nemen en de normen voor luchtvervuiling aan te scherpen in overeenstemming met de stand der techniek.