Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

22-07-2003
In Memoriam Willem Nugteren

Op 14 juli jl. is oud-wethouder van de gemeente Alkemade, de heer Wim Nugteren, plotseling overleden. Tijdens een vakantie-fietstocht kreeg hij ademhalingsproblemen gevolgd door een hartstilstand. Spoedhulp mocht niet meer baten. Een zware slag voor zijn vrouw en kinderen, maar ook voor zijn vrienden, kennissen en het gemeentebestuur.

De heer Nugteren nam in 1998 afscheid als gemeentebestuurder, na een 27-jarige carrière als raadslid, fractievoorzitter en wethouder. Deze laatstgenoemde functie vervulde hij van 1986 tot en met 1998, twaalf jaar lang dus. Nugteren was een beminnelijk mens en een bekwaam, ervaren bestuurder. Hij was een man van 'besturen op hoofdlijnen'. "Het bestuur moet de richting aangeven, en met voorzichtig en solide beleid stappen in de goede richting zetten", zo zei hij bij zijn afscheid in 1998.

Hij was een man met een groot sociaal gevoel. Alle jaren van zijn wethouderschap beheerde hij de portefeuille Sociale Zaken. Mensen met problemen wilde hij altijd helpen. Zelfs als dat soms echt niet kon vroeg hij de ambtelijke medewerkers toch nog om een oplossing (´een list´) te verzinnen. Ook de Volkshuisvesting stond bij hem hoog in het vaandel. Goed wonen beschouwde hij als een eerste voorwaarde om goed te kunnen leven. Door de beperkingen van het Groene Hart-beleid, was tot zijn spijt woningbouw op basis van de behoefte niet mogelijk. Toch wist hij wegen te vinden om binnen de beperkingen veel tot stand te brengen.
Nugteren was ook een zakelijk bestuurder, die zich niet door emoties liet meeslepen. Hij was zeer loyaal, integer en altijd gericht op consensus, een groot aanhanger van het harmoniemodel.

Dat hij, naast zijn dagelijks werk bij de Amrobank, maatschappelijk actief was, spruit mede voort uit zijn gereformeerde en antirevolutionaire achtergrond. Hem werd met de paplepel ingegoten dat je in het leven dienstbaar moet zijn voor anderen. Hij heeft dat zijn hele leven volgehouden. Want behalve de vele jaren waarin hij politiek actief was, verrichtte hij ook andere functies in onze samenleving als bestuurslid van talloze organisaties. Ook na zijn aftreden als wethouder bleef hij niet stil zitten. Hij chauffeerde op de buurtbus, werd weer diaken in de Gereformeerde kerk en voorzitter van voetbalvereniging SVOW.

Het Gemeentebestuur van Alkemade, de gehele Alkemadese gemeenschap, mag dankbaar zijn dat Wim Nugteren zich zijn hele leven zo dienstbaar heeft opgesteld voor onze samenleving. Die dank is hem tijdens zijn leven te kennen gegeven: hij werd niet alleen Ridder in de Orde van Oranje Nassau, maar ook Ereburger van de gemeente Alkemade.

Wim Nugteren genoot van het leven. Het is te betreuren dat hij nu reeds, op 73-jarige leeftijd, is overleden. Wij wensen zijn vrouw Jane, zijn kinderen en kleinkinderen, allen die om het verlies van Wim treuren, sterkte toe. Dat zij het verlies te boven mogen komen, in de herinnering dat Wim Nugteren niet voor niets heeft geleefd, gelet op zijn grote betekenis voor gemeentebestuur en gemeenschap.

Burgemeester en wethouders van Alkemade,
de secretaris, de burgemeester,
P.C.M. Theuns, l.s. A.H. Meerburg