Gemeente Lingewaard


Meer druk op de kwaliteitsverbetering
en uitbreiding van het Pannenhuis

Het gemeentebestuur gaat nog meer vaart zetten achter het verder ontwikkelen van bestaande bedrijventerreinen. Dit als antwoord op de grote vraag naar bedrijfskavels van ondernemers in de gemeente Lingewaard. Echter, er wordt niet alleen gekeken naar uitbreiding, maar eerst vooral naar de kwaliteitsverbetering van bestaande terreinen.

Het meest in de schijnwerpers staan de komende jaren de Houtakker en Pannenhuis 1, het grootste bedrijventerrein tussen Bemmel en Huissen. Het college heeft opdracht gegeven voor het maken van een Masterplan om de ontwikkelingen van het Pannenhuis behoorlijk te versnellen.

Vrijwel dagelijks berichten media over een teruglopende economie, mensen die hun baan kwijtraken, meer failliete bedrijven en het kabinet Balkenende 2 dat zich genoodzaakt ziet om fors te bezuinigen. President Wellink van De Nederlandse Bank schetste in mei sombere vooruitzichten. Het Centraal Planbureau (CBS) registreerde voor het eerst kwartaalcijfers van een inkrimpende economie. De recessie is ingeluid.

Is het huidige economische klimaat er wel naar om nog te praten over meer bedrijfskavels en kwaliteitsverbetering van bedrijventerreinen? Wethouder Cor van Dalen van economische zaken vindt van wel. Hij is juist nog meer gemotiveerd om het Lingewaardse bedrijfsleven van dienst te kunnen zijn.

,,De uitstraling is de eerste vereiste om klanten te trekken. 'Aan het erf kent men de boer', is een gezegde die hierover alles zegt. Een ondernemer in een onooglijk pand trekt minder klandizie. Hetzelfde geldt voor een ondernemer in een representatief bedrijfspand op een sterk verouderd bedrijventerrein. Dit is voor mij het antwoord op de vraag. Juist in moeilijker tijden is het namelijk nog belangrijker dat de gemeente Lingewaard voor het midden- en kleinbedrijf een voorwaardenscheppend beleid voert."

Houtakker
Wethouder Cor van Dalen kijkt met een hoog ambitieniveau naar de ontwikkelingen rond bedrijventerreinen. ,,Als het aan mij ligt praten we over enkele jaren in Lingewaard niet meer over bedrijventerreinen, maar over bedrijvenparken. Een goed voorbeeld is het Agropark met zichtlocaties die uitstraling hebben. Ik bedoel representatieve bedrijven met beeldkwaliteit, een intensief ruimtegebruik , veel groen en een goede interne en externe ontsluiting. Waar we vanaf moeten zijn bedrijventerreinen met panden als blikken dozen. Over tien jaar fiets ik graag over de Karstraat waar ik aan de ene kant het Agropark zie en aan de andere kant 'bedrijvenpark' Pannenhuis met een vergelijkbare uitstraling."

Op dit moment staan twee bedrijventerreinen in de schijnwerpers. De Houtakker in Bemmel en het Pannenhuis. De uitbreiding van de Houtakker is reeds in een ver gevorderd stadium van voorbereiding. De uitgifte van bedrijfskavels is op dit terrein zal zijn gericht op kleinschalige, milieuvriendelijke lokale bedrijvigheid. Met name hier geldt volgens de wethouder een hoog ambitieniveau.

De verdere ontwikkeling wordt enigszins vertraagd door de discussie over de wijze waarop De Houtakker ontsloten kan worden. Wethouder Van Dalen gaat er van uit dat dit jaar hierover een besluit kan worden genomen.

Kwaliteitsslag
Voor bedrijventerrein Pannenhuis ligt een kwaliteitsslag en een uitbreiding in het verschiet. De gemeente heeft voor Pannenhuis ll achter het bestaande bedrijventerrein circa 19 hectare grond verworven. De vraag naar kavels is echter nog steeds veel groter dan het aanbod.

Wethouder Cor van Dalen heeft dan ook de druk opgevoerd voor ontwikkeling van Pannenhuis ll. ,,Hiervoor zijn verschillende redenen te noemen. De ontwikkeling van Pannenhuis ll biedt mogelijkheden om bedrijven uit milieutechnisch oogpunt te verplaatsen. Het is namelijk onze ernst om dergelijke bedrijven uit het buitengebied of uit de woonomgeving te halen. Niet onbelangrijk is dat we ondernemers ,die willen uitbreiden, starten of een andere locatie zoeken, sneller uitzicht geven op een nieuwe toekomst.''

Uitbreiding van Pannenhuis l vraagt om een nieuw bestemmingsplan. Het college heeft voor een versnelde procedure gekozen. Met de provincie zijn hierover afspraken gemaakt. Het Masterplan dient als een ruimtelijk economische onderbouwing. Behalve onderbouwing voor de ontwikkeling van Pannenhuis ll gaat het Masterplan ook in op kwaliteitsverbetering van Pannenhuis 1.

Wethouder Van Dalen mikt met de kwaliteitsslag op een breed draagvlak bij de ondernemers: ,,Ons idee is om voor Pannenhuis 1 een revitalisatieproces op gang te brengen. Een proces van jaren waar ondernemers een belangrijke plaats moeten innemen. Zij zullen net als de gemeente moeten investeren. De gemeente in de infrastructuur, openbaar groen, ontsluiting én, zeker niet onbelangrijk, een goede communicatie. We zullen dit toch in een goede samenwerking en overleg samen tot stand moeten brengen.''

Eind juli moet het eerste concept van het Masterplan op het bureau van wethouder Cor van Dalen liggen. Na de zomervakantie wordt voor ondernemers een informatiebijeenkomst gehouden.