Gemeente Lelystad

Stadhuisplein 2
8232 ZX Lelystad
0320 278911
Postbus 91
8200 AB Lelystad
> Gemeente Lelystad creëert kansen voor
de ringslang

De gemeente Lelystad helpt de vrij zeldzame ringslang met het uitbreiden van zijn leefgebied. De ringslang is een ongevaarlijke, niet giftige slangensoort. De gemeente gaat broeihopen aanleggen voor dit dier op verschillende plaatsen rond de stad. De aanleg van dergelijke broeihopen kost de gemeente (en u) geen geld. De extra tijd die de gemeente hiermee bezig is wordt terugverdiend met de bespaarde stortkosten van het maaisel. Een leuke bijkomstigheid in deze moeilijke tijden.

Samen met Landschapsbeheer Flevoland zijn een aantal locaties uitgezocht die potentieel geschikt zijn. Het betreft locaties in het Bergbos, aan de Oostervaart en Lage Vaart. Om duidelijk te maken dat het broeihopen zijn en geen illegaal gestort gras, worden markeringspaaltjes rond de broeihoop in de grond geslagen.

Hopelijk gaan de ringslangen deze broeihopen rond mei 2004 vinden en gebruiken. Tot die tijd zullen de ringslangen deze broeihopen nog niet gaan gebruiken. Meldingen van ringslangen zijn welkom bij Landschapsbeheer Flevoland; (0320) 294 939 of
flevoland@landschapsbeheer.net

Sinds 1988 is bekend dat er ringslangen binnen de gemeentegrenzen voorkomen en wel in de Oostvaardersplassen. De laatste jaren wordt dankzij onderzoek van Landschapsbeheer Flevoland, duidelijk dat de ringslang zijn leefgebied aan het uitbreiden is. Opvallend, want de ringslang behoort tot de sterk bedreigde diersoorten in Nederland en er zijn weinig andere plaatsen aan te wijzen waar de ringslang in aantal toeneemt.

De ringslang is sterk gebonden aan water. Zwemmen kan het dier dan ook als de beste en het eet voornamelijk kikkers. Veel kikkers eet de ringslang echter niet: 5-10 dieren per jaar!

De ringslang legt zijn eieren in composthopen, bladerhopen en vroeger ook in mestvaalten op de boerderij. Deze laatste bestaan niet meer. Een van de redenen dat de ringslang zo zeldzaam geworden is in Nederland. Aanleg van broeihopen bestaande uit gras en wat takken kan goed als vervanging dienen.

---

Geplaatst op 18 juli 2003