Verbond van Verzekeraars

Kamer kritisch over wetsvoorstel Traas

CDA, VVD en PvdA zijn kritisch over het wetsvoorstel Traas, dat moet leiden tot verandering van de financiële verslaglegging van verzekeraars. Meer openheid: graag, maar niet nú en zeker niet zo. Dat is de algemene teneur van de reacties.

De drie grootste fracties in de Tweede Kamer onderschrijven alle de noodzaak van meer openheid en transparantie in de financiële verslaglegging van verzekeraars. Die wordt al jaren te gebrekkig geacht. Maar de voorstellen zoals vervat in het wetsvoorstel dat nu aan de Kamer is gepresenteerd, kunnen beter achterwege worden gelaten.

Na het zomerreces wordt de behandeling voortgezet.

Vie dOr

De afwijzende houding van de Kamer heeft verschillende oorzaken. Naar aanleiding van het omvallen van verzekeraar Vie dOr begin jaren negentig deed een speciale werkgroep (onder leiding van professor Traas) een aantal aanbevelingen om beter zicht te kunnen krijgen op de financiële positie van verzekeraars. Min of meer tegelijk werd in internationaal verband gewerkt aan internationale standaardisatie van verslaggevingsregels voor financiële instellingen. Deze laatste treden naar verwachting gefaseerd tussen 2005 en 2007 in werking, en daaraan moeten ook Nederlandse verzekeraars zich conformeren.

Door nu de voorstellen van Traas in te voeren, zouden verzekeraars binnen enkele jaren tweemaal hun verslaggeving moeten aanpassen. Want Traas loopt op een groot aantal punten niet parallel met de IAS-regels. Het CDA vraagt zich dan ook af of die systeemwisselingen wel de moeite waard zijn. Bovendien heeft minister Zalm onvoldoende aangetoond welke toegevoegde waarde het voorstel heeft voor de markt. Het CDA vreest verwarring, onduidelijkheid én dubbele lasten. Dit laatste zou zwaar moeten wegen voor een kabinet dat van de terugdringing van lasten juist een speerpunt heeft gemaakt.

Negatief advies

De indiening van het wetsvoorstel wordt nog vreemder in het licht van het oordeel van de Raad van State. Dit adviesorgaan was uitgesproken negatief op het punt van aansluiting van het wetsvoorstel op de IAS-voorstellen. Het CDA vindt de weerlegging van de minister van de argumenten van de Raad onduidelijk en niet overtuigend, gegeven de grote hoeveelheid vragen die de fractie nog heeft. De PvdA haalt de argumentatie van de minister zelfs onderuit: Traas moet, omdat het moet aansluiten bij de IAS-regels. Maar de IAS-regels zijn er nog niet, dus aansluiting kan er ook niet zijn. Wat wél vaststaat, is dat het wetsvoorstel verdergaat dan de EU-richtlijn inzake IAS.

Ontijdig

Alle reacties wijzen op de hoogst ongelukkige timing van invoering van het voorstel. Nog dit jaar zou een deel van de Traas-voorstellen moeten worden ingevoerd, en de overige volgend jaar. Terwijl in 2005 voor heel Europa al de eerste IAS-regels gelden. De VVD vreest dat de concurrentiepositie van Nederlandse verzekeraars verzwakt als het wetsvoorstel wordt aanvaard.

Het Verbond heeft zich van meet af aan verzet tegen invoering van de voorstellen van Traas. Dat standpunt is ook nadrukkelijk richting politiek uitgedragen. Het standpunt van het Verbond wordt gedeeld door De Nederlandsche Bank en de Pensioen- & Verzekeringskamer. Beide toezichthouders vragen zich blijkens hun jongste jaarverslag ernstig af of niet moet worden gewacht op de invoering van de nieuwe internationale verslaggevingsregels (IAS) om dubbele omschakeling binnen enkele jaren te voorkomen.

Bondig, juli 2003