Technische Universiteit Eindhoven

11 juli 2003

PERSBERICHT

Internationaal congres STM03 op TU Eindhoven
Eindhoven week in teken van handen en ogen voor nanowetenschap EINDHOVEN _ Ruim zeshonderd deskundigen op het gebied van nano-meettechnieken komen van 21 tot en met 25 juli naar het congres STM03 op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het zijn specialisten op het gebied van bestuderen en manipuleren op nanoschaal, d.i. in orde van grootte van één miljoenste millimeter. Het gaat om de stand van zaken op het gebied van atomair en moleculair onderzoek en dan met name om de toegepaste meettechnieken. Het is voor het eerst dat een congres voor deze tak van nanowetenschap in ons land wordt georganiseerd. In 2001 was de STM-conferentie in Vancouver en in 1999 in Korea.

Op het programma staan een 500-tal presentaties, discussies en workshops en er is een expositie van apparatuur van dertig bedrijven die hun laatste ontwikkelingen op dit gebied tonen. De raster-tunnelmicroscoop (STM = Scanning Tunneling Microscope) is zon twintig jaar geleden ontwikkeld door onderzoekers van IBM in Zwitserland die daarvoor de Nobelprijs hebben ontvangen. Er is ook aandacht voor afgeleide technieken zoals optische rastermicroscopie en atomaire-kracht-microscopie. De raster-meettechnieken zijn essentieel in hedendaagse nanotechnologie. Raster-microscopen tasten met een atomair-scherpe naald een oppervlak af om de eigenschappen op de allerkleinste schaal te bestuderen, Ook de manipulatie van individuele atomen en moleculen is met deze technieken mogelijk. Men kan tegenwoordig dit soort metingen verrichten in vacuüm, gasatmosfeer of vloeistof en onder hoge temperatuur en druk. Deze geavanceerde meettechnieken worden met recht de handen en ogen in het nano-onderzoek genoemd. De congresgangers werken bij onderzoeksinstellingen zoals universiteiten, in de research bij bedrijven en bij fabrikanten van dergelijke meetapparatuur.

Moleculaire domino
Het aantal deelnemers overstijgt de capaciteit van het auditorium van de TU/e, vandaar dat voor de plenaire zittingen wordt uitgeweken naar het Frits Philips Muziekcentrum. Tijdens drie plenaire ochtendsessies worden de congresgangers bijgepraat door twaalf topspecialisten. Een daarvan is Andreas Heinrich, als natuurkundige werkzaam bij IBM Almaden Research Center in San Jose (VS). Hij houdt een voordracht met als titel Molecule cascades: concepts and applications. Hij spreekt over moleculaire domino, waarbij moleculen allereerst één voor één op hun plaats zijn gezet. Het eerste molecuul krijgt dan een duwtje van een atomair-scherpe naald en vervolgens zullen de andere moleculen in de rij een voor een omvallen. Dit domino-effect wordt gevolgd door de moleculen vervolgens af te tasten met een tunnelmicroscoop. Men is aldus in staat geweest om logische schakelaars te bouwen. Het complete programma van STM03 is te zien op internet: www.stm03.tue.nl